bugün

devlet okulunda okuyanlara parası yok diye aşağılık kopleksine girdi diyerek kendinin neden orada olduğunu, neden adam gibi puan alamayıp parasını verdiğini düşünemeyen insan modelidir. en kötüsüde budur, insan modeli.
(bkz: ozel universiteler devletlestirilmelidir) *
devlet üniversitesi veya vakıf üniversitesi.. ne fark eder yahu. ülkemizde okuyan insan çoğalsın demiyorsunuz da bunun bile ayrımını yapıyorsunuz. diyelim ki parası var ama az puan aldı, ne yapsın yani şimdi bu insan. imkanı var ki okuyor. para orda duracağına gitsin bir şeyler öğrensin. ama şunu düşünmeyin ki, o insan parasıyla meslek sahibi oluyor. okula para veriyor ama derslerden öyle geçmiyor, sonunda sınavlara giriyor mezun olmak için. şimdi tek dert şu mu yani, parası olmayan az puan almış insan ne yapsın? tamam o okuyamıyor diye, ötekinin para da orda dursun harcanmasın mı? yok arkadaş, eğitime gidiyorsa eğer para bunda dert edecek bir şey yoktur.
(bkz: ozel universitede burslu okumak)
bazı durumları genellememek lazım,simdi ben de tıp fakultesi nde okuyup karacigerin yerini gosteremeyen adam biliyorum o zaman tıp fakultesinde okuyan her ogrenci gosteremeyecek mi yani.
hem okuyan ı cogaltalım diyoruz hem de bunlara karsı cıkıyoruz.
sinavin hazırlanma sarti herkesin esit olmuyor ki tercih kısmı esit olsun.dershaneye para verilmiyor mu,o zaman lise son da dershaneye gidemeyen adamla gidenin arasına para girmiyor mu?
sonuc olarak eger esitlikten bahsediyorsak her alanda olmalı.
sen dershaneye yuklu miktarda para ver,o zaman sorun yok.vakıf universitesine para vermeye gelince.tu kaka
devletin aptal üniversitelerinde ömrünü çürütmeyecek kadar aklı başında olan öğrenci türü.

(bkz: her boka model diyen zihniyet)

edit-ül alâ: ... "dahi" anlamına gelen de-da ekini ayıramayıp boktan bozma devlet üniversitelerini savunmaya çalışanlar tarafından güya hor görülmeye çalışılan öğrenci türüdür de aynı zamanda.
''devlet üniversitesinde okuyan öğrenci modelleri'' tarafından devamlı acımasızca eleştirilen insanlardır. maaleshef ülkemizde devamlı bu şekilde genellemeler yapılmaktadır... bu sadece üniversiteler için geçerli değildir geçmişte de olmuş bugün de hala devam etmektedir, devlet okullarında okuyan insanlar , ilk ve ortaöğretim hayatı boyunca ''zengin çocukları'' gözüyle bakarlar, sonra üniversiteye gelindiğinde de demek ki puan alamamış, aptal, parayla okuyor diye bakarlar.
şimdi...
1- oraya da sokaktan toplayıp öğrenci kaydetmiyorlar, puan alarak giriyoruz

2-özel üniversitede okuyan bir öğrencinin o okulu bitirmesi devlet üniversitesindekinden 2 kat daha zordur çünkü ders başına, sınav başına, kaybedilen sene başına çuvalla para alınmaktadır... (dersimize giren bir hocamız, sınav kağıdımızın eğer devlet üniverstesindeki bir öğrenciye ait olsa geçeceğini ama biz özelde olduğumuz için daha fazlasının istendiğini bizzat söylemiştir...)

3-dünyadan haberi olmayan, genel kültür seviyesi düşük olan, haritada ülkelerin şehirlerin yerini bile bilmeyen arkadaşlarımız (bkz: esra-ceyda kardeşler misali)her yerde mevcut olabilir özel üniversitede okuyor diye herkesin böyle olduğunu söyleyemeyiz...

evet, ben özel okuldan mezun oldum, şimdi de özel üniversitede okuyorum ama eminim senden daha fazla dünyayla ilgileniyorum, senden daha fazla genel kültüre sahibim, senden daha fazla ülkemin sorunlarıyla ilgiliyim ve senden daha zekiyim devlet üniversitesinde okuyan arkadaşım... ee şimdi ne yapacağız??

insanları genellemekten vazgeçin....
üniversite seçimlerinde ''mezun olunca diplomada vakıf üniveristesi yazıyo lan, adam o kadar puan alan öğrencinin yerine benimi işe alacak'' diye uzak durdukları öğrenci modelidir. ha doğru mudur? bilemeyiz.
kişisel değil toplu kıyıma neden olan insan modeli imiş.

her vakıf öğrencisini bir görerek çoğu devlet üniversitesi ve üniversiteye giremeyenler tarafından bok atmak ne kadar kolay. şöyle bi durum var ki ekonomik gücün yeterli olduğu takdirde fevkalede okunabilecek bir yer olan vakıf üniversiteleri ne ola ki milleti gocunduruyor anlaşılmış değil.

kimi insanların ben oğlumu/kızımı vakıf üniversitesinde daha iyi imkanlarda okutacağım dediği de bilinir bir gerçek. adam haklı da, varsa parası okur arkadaş buna. birçok vakıf üniversitesinde sağlanan imkanlar kaç tane devlet üniversitelerinde var acaba?

bir de bu insan modelini daima piç, fırlama, kaşar, baba parası yiyen, değer bilmeyen insan olarak görmek kadar eblek bi durum yoktur. hea öyle insanlar var mıdır? bittabi vardır. işte bu yüzden tüm vakıf üniversitelerinde okuyan insanları aynı kefeye koymak yerine birkaç kişiyi görüp normal hayatını sürdüren insanları ayırabilme girişiminde bulunmak pektabi hoş olur.
yahu zengin olduğu ileri sürülerek eleştiriliyor ama senelik 3600 avro* verilince zengin mi olunuyor? ayrıca ortalamanın aq'an öğrenci de olabilir. ne güzel.
öss de türkiye de ilk 100 e girip burslu olarak okuyan bir tip olabilir.
parasi var okuyordur. lakin istedikleri bolumde okumamalari lazim. babasinin fabrikasi varsa okusun isletme. tip hukuk psikoloji falan nedir. benden daha gerizekali ve bilgisiz olan insanlar para verip hukuk psikoloji tip muhendislik okurken benim isletme okumam adaletse o adaletin temelini sikeyim.
Burs olmadan istediği bölümde severek okuyanı da mevcuttur. Özel üniversite tercihi devlet üniversitesinin yetersizliğinden kaynaklanır. Sonuç olarak odtüde gastronomi vardı da biz mi okumadık? Ayrıca babamın holdingi olmasına rağmen işletme ilgimi çekmediği için işletme okumak istemedim sonuç olarak şirket başına geçmek gibi bir niyetim yok.
okuyabilir eyvallah. kapitalist bir dünyada yaşıyoruz kimisi parasıyla kimisi çabasıyla. ama bu harbiden kolay olan üniversitelerde okuyup da yanınıza geldiğinde "aağğbi çok kastırıyorlar yağğ" diyenleri bir poşete koyup ağzını bağlayasım geliyor bazı bazı.