Ee her fırsatta kuduz köpek gibi islama saldırıp eleştirdiğine göre hünerlerin çok olmalı?uzaya çıkmışsındır herhalde,bir şiir roman yazmışsındır,heykel mutlaka yapmışsındır,anlat bakalım,ha yoksa bir piskolağa götürelim seni bu takıntı neymiş?oda yoksa çopurlar tarafından parayla tutulmuş ezik bir tipsindir.
olsa bile cok da bi boka yaramayan bilim adamlari. avrupali bilim adamlarinin yaninda bok yemis insanlar. arap kulturu altinda yok olursan bilim adami da cikaramazsin.
Aslında çok fazla vardı. Fatih'den sonra bilim adamları ya sürüldü ya öldürüldü. Yoktu demek yanlış ama devletin başındakiler istemiyordu.
o yüzden ışid'le bir anılıyor.
Zaten 600 sene demişler bi boş bırakalım meydanı Osmanlılar da 4 kıtada at kostursun o ülke senin bu ülke benim alsın. Osmanlı da bilim adamı olmasaydı bu kadar uzun sure ayakta kalabilir miydi. Tabi ki her imparatorluk gerileme ve duraklama döneminde olsun veya bazılarının keyfî uygulamaları dolayısıyla yapılan yanlışlıklarla doğruyu çarpıtmak yanlı tarih anlayışından başka birşey değildir.(bkz: http://www.neyapneyapma.c...evletinin-16-bilim-adami/)
olsaydı Ebussuud Efendi hepsini tek fetvayla astırırdı. çok büyük zararları var bu topraklara.
bunu diyen maksimum ortaokul dur.
Adam olamamış torun beyanı.

(bkz: Civciv çıktığı yumurtayı beğenmezmiş)
(bkz: Osmanlı mı kaldı amk)
Zamaninda osmanlinin bazilarinin annesini fena sevdigi icin osmanliya atilan tipik cahilce beyandir.
cahil cühela söylemidir. Osmanlı yaptıracağı bir camii için bile dünyanın her yerinden alim getirirdi. Türkistan alimlerinin bir çoğuda osmanlının mekteplerinde görevlendirilmiştir.
Takiyuddin mehmet efendinin açtığı rasathanenin şeyhulislam tarafından kapatılması, dini grupların bilime karşı olduklarını göstermektedir.

Dünyayı araştırmanın gözlem yapmanın yasak ve günah sayıldığı bir ortamda özgür düşünen bilim adamları yetişebilir mi ?

Rasathanelerin çalışmaları şeyhulislama göre Allah'a şirk koşmakla eşdeger sayılmıştır.

Kur'anın " oku, yaradan rabbinin adıyla oku" ayetlerini şeyhulislamlar nerelerinden anlamışlar, bunu sormak gerek ?
Eğitimsiz.
bizler bilimi ve bilim adamlarını sanayi inkılabından sonra gelişen teknolojik anlamda bilim sandığımız için pek çok osmanlı bilim adamı bu sayede tarih sahnesinden siliniyor. ilk önce neden sanayi inkılabından sonra bilim gelişmedi onu ele alalım. osmanlı devleti buhrandan sonra ekonomi de dahil olmak üzere pek çok anlamda tökezlemeye başlamıştı. bundan olmalıdır ki laboratuvar çalışmalarına, sistematik çalışmalara destek verilemedi.

(bkz: ali kuşçu)
(bkz: Hezarfen Ahmet Çelebi)
(bkz: Hoca Tahsin Efendi)
sanki sen bilim adamısın kalkıp osmanlıyı eleştiriyorsun, yazarcık.
Tarih bilgine kufrettir.
doğrudur, osmanlıda ilim adamı vardır.

(bkz: ilim adamı)
meleklerin bacaklarına bakmak günahtır.çok ayıp.
hep aynı cevaplar verildiği için gençler aydınlanmanız için şunları bir kenarı not edin.

farabi : 870-950

ali kuşçu : 1404-1473

ömer hayyam : 1048-1131

mevlana : 1207-1273 yılları arasında yaşamış. genelde bunlar örnek verildiği için yazmak zorunda kaldım.

sonuç olarak kısmen doğru önermedir. osmanlı yükselme dönemi hariç bilim adamı konusunda yetiştirici değil, bulunduğu coğrafyanın zenginliği dolayısı ile ithal bilim adamları ile doludur. medreselerden bilim adamı falan yetiştiği yok yani.
Oha dedim başka da bir şey diyemedim. Tövbe de.
önerme doğru olmasa da onu çürütmeye çalışırken kurulan argümanlar daha da felaket.

biri farabi den girip ömer hayyam dan çıkıyor mesela. arkadaş ömer hayyam vefat ettiğinde osman bey i geçtim ertuğrul gazi doğmamış. farabi zaten aynı bin yılın insanı dahi değil.

devlet i aliyye hiçbir zaman imparatorluk olduğunu iddia etmezken ulus devlet olma iddiasıyla kurulmuş cumhuriyet i imparatorluk olamamakla suçlayan cühela ayrı bir dünya.

mimar sinan, ali kuşçu, piri reis, katip çelebi, evliya çelebi gibi bilim adamları yabana atılamayacak değerdedir. bununla beraber ne yazık ki devlet; aydınlanma ve sanayileşmeyi izlemekle yetinince sanat, mimari, müzik, genetik, fizik, kimya, biyoloji, zootekni, mekanik, sosyoloji, felsefe vb konularda bırak bilim adamı yetiştirmeyi, farkındalık dahi oluşmamıştır.
osmanlıda bilim adamı vardır elbet ama bu beyana karşı yazılan ömer hayyam cevabı kadar beni güldürmemiş bir beyandır. zira ömer hayyam 1131 de ölmüştür.
(bkz: hassiktir ordan)
Farabi, ali Kuşçu, takiyuddin efendi , ömer hayyam... Böyle uzar gider. Korkarım ki aynısını Cumhuriyet dönemi için söyleyemeyecegim.
cehalet cahilliğin buram buram koktuğu başlıktır. Kitap okuyun az öğüdüyle gönderilmesi gerekir.