bugün

birden fazla canlı türünün ortak genetik öncülü olan canlı.
şöyle diyelim, bir zamanlar şempanze ve bonoboların atası aynıydı. daha önceki zamanlarda ise şempanze ve bonobo'nun atası ile insanın atası aynı türdü. bu türler geçmiş zamanlarda, milyon seneler önce şu an yaşayan türlere evrimleştiklerinden nesli tükendi.
günümüz türlerinin geçmişte aynı soydan türediklerini öne süren kavram.
tüm canlıların ortak bir ata'dan geldiğini düşünüyorum. bu düşüncemi açıklamadan önce darwin ve evrim teorisini karıştıranları okumaya davet ediyorum. zira evrim hakkında bir çok teori vardır, darwin sadece biri ve en tutulanıdır.

daha önce ki bir yazımda da belirttiğim gibi;
bilim adamları evrimi tartışmaz. daha doğrusu, bilim adamları evrim var mıdır, yok mudur diye tartışmaz. evrim nasıl olmuştur diye tartışır. evrimi kabullenmişlerdir. yani evrimin var olup olmadığını tartışanlar hala dinin etkisinden kurtulamamış, evrime karşı çıkarak farkında olmadan bilime, gelişmeye ve uygarlığa karşı çıkan, içlerinde iyi niyetli ve halk için iyilik yaptıklarını zanneden, fakat bu uğurda, topluma ve insan uygarlığına en büyük kötülüğü yaptıklarının ve gerilik, karanlık çağ, ilkellik,cahillik ve despotluğa yol açtıklarının bilincinde olmayan aptal kesimdir.

canlı olmanın bazı koşulları olduğunu hepimiz biliyoruz. bunlardan birisi solunumdur. her canlı öyle ya da böyle solunum yapmak zorundadır. bir çok canlı çeşidi olduğu gibi bir çok solunum çeşidi de vardır. bunlardan en çok bilinenleri; oksijenli ve oksijensiz solunumdur.

belirttiğim gibi ben sadece en çok bilinenleri söyledim bunun dışında da bir çok solunum çeşidi mevcut.

tüm bu farklı solunum çeşitlerini ele alıp inceleme yaparsak, bir şeyin hiç değişmediğini görürüz. bu her türlü solunumun glikoliz evresidir. yazının devamında akıllarda soru işareti kalmaması açısından, (bkz: tüm solunumlarda ortak evre) olarak google'dan ufak bir araştırma yapabilirsiniz.

her türlü solunuma enzimler yardımcı olur. enzimler de proteinlerden oluşur.

canlıların yapı taşının dna* olduğunu hepimiz biliyoruzdur. şöyle ki, dna'yı da proteinler oluşturur.

o zaman şimdi şöyle bir sonuç çıkaracağım; tüm canlılar solunum yapmak zorundaysa, solunumun çeşidi ne olursa olsun değişmeyen tek bir evre bulunuyorsa, dolayısıyla bu evrede kullanılan enzimler aynıysa, enzimleri proteinler oluşturuyorsa, proteinlerde dna'nın yapı taşıysa orta da bir çakışma yok mudur? yani tüm canlıların kesiştiği ortak bir özellik, ortak bir protein, amino asit*, ortak bir ata...

ek: soru varsa beklerim.
charles darwin'in evrim kuramının temel unsuru. türler arasında akrabalıklar kurulur ve genetik yakınlığa göre soyağaçları oluşturulur.
insan-şempanze için bu türün (bkz: sahelanthropus tchadensis) olduğu sanılmaktadır.
Darwin saçmalığı.
bana pek mantıklı gelmeyen durum. öncelikle canlılığın oluşabilemesi milyarlarca olasılıkta mümkündür ancak tek yer ve kanaldan başlaması bana saçma geliyor. mesela bir sürü canlı formları oluşmuş bunlar elenmiş biri geni sürdürmüş ve hepimiz ondan geliyoruz demek olasılık olarak bana çok uzak geliyor. canlı bir çok yerde başlamış farklı kanallardan dağılmış olabilir. farklı kanattan çıkıp belli bir süre var olup ardından yok olmuş varlıklar da olabilir diye düşünüyorum.
bu ortak ata canlılık tek yerde başladı demiyor fakat sadece biri başarılı olup o her şeyin başlangıcı oldu diyor. burası bana tuhaf geliyor. tabi kanıtlar arttıkça belki de farklı kaynaktan gelen değişik yaşam formlarını da görebiliriz.