bugün

0-2 yaş: kreş
2-4 yaş: yuva
4-6 yaş: anaokulu
ilkokula başlamadan önce verilen, çocukların ilk alışkanlıklarını ve ilk eğitimlerini vermeyi amaçlayan, çalışan ailelerin ve eğitimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini düşünen ailelerin tercih ettiği eğitim türü.
(bkz: okul oncesi egitimin onemi)
Bir çocuğun zeka gelişiminin %50 sinin 4 yaşına kadar, kalan %30unun 8 yaşına kadar tamamlandığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle okul öncesi eğitim şarttır.
ülkemizde sadece annesi çalışan çocuklar için zorunlu olduğu düşünülen eğitim türüdür. çünkü ücretlidir, çünkü ülkemizde zaten ilkokul eğitimi gerekenden daha zordur. çocuklar okul öncesi eğitim almışlarsa okuldan çok çabuk bıkmaktadır vs vs...

"ne kadar gereklidir? okul öncesi dönemde anne ne oranda faydalı bir eğitmen olabilmektedir?" bunlar başka başlıkların konusu tabi ki..
zeka gelişimin büyük oranda tamamlandığı döneme denk gelmesi sebebiyle gerekli olan ve son dönemlerde "altı yaş geç" biçiminde bir sloganla yaygınlaştırılmaya çalışılan eğitim.
üç yaşında bir çocuğun satranç oynamayı öğrenebileceğini dikkate alırsnasız gerekliliği de ortaya çıkar.
çocukların bedensel, zihinsel ve duygusal gelişimini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak,
onları ilköğretime hazırlamak,
şartları elverişsiz çevrelerden ve ailelerden gelen çocuklar için ortak bir yetiştirme ortamı yaratmak,
çocukların türkçe yi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamak,
amacıyla 36-72 ay arasındaki çocuklara verilen eğitimdir.
Gerekli midir? Hem de çok. Tecrübe ile sabit.
daily telegraph gazetesine gore, turkiye'de kadinlarin is yasaminda sayica artmasindan dolayi gelecekte yukselise gececek bir sektormus, yani sermayem var ama ne isine girecegimi bilemiyorum diyenlere duyrulur.
Çocuğun bu yaşlarda bilinçüstü tam olarak gelişmediğinden bilinçaltına hitap eden bir eğitimdir.Bu nedenle önemlidir.Zira bu eğitim eksik veya yanlış verilirse ilerleyen yaşlarda bilinçaltındaki bazı eksik veya yanlış kavramlardan dolayı kişinin bir psikolog müşterisi olması muhtemeldir.
çoğu okulda el işi etkinliklerden ibaret olan değeri bilinmeyen eğitimdir. 4 yıl üniversite okuduktan sonra çocukların eline renkli kağıtları ,makasları tutuşturup veli gelince de "öhm efenim bakın bugün etkinlik yaptık ,berkecan göstersene yavrum annene etkinliğini " diyerek velileri rahatça uyutarak verilebilecek eğitim. bir yerde vicdana kalmıştır.
hiç gerekli olduğunu sanmadığım bir eğitim türü.
annesi çalışan çocuklar için bir seçenek belki ama kesinlikle bir çocuğun arkadaşları arasında sosyalleşmesi, ailesinden öğrenecekleri bence çok daha kıymetli o dönemde.

zaten eğitim gerekli bi şey mi diye düşünüyorum,
bütün diplomaların anlamsızlaştığı, ilim, bilim ve sanatın ruhuna el fatiha okunan bu coğrafyada?
çocuğun sosyal bakımdan gelişme gösterdiği, hayatının belki her alanını farketmedende olsa etkileyecek derece önemli eğitimdir.
asla es geçilmemeli, mutlaka bu eğitimi alması sağlanmalıdır.
görsel
şu an bu alanda sıfırım. egitimini almadım hiç bir şekilde.. lakin gel gör ki bir anaokuluna atandım.

kendimi geliştirmek adına nerden, nasıl başlayabilirim. okumam gereken kitaplar, takip etmem-öğrenmem gerekenler, kendimi faydasız hissediyorum. bu konuda fikri bilgisi deneyimi olan herkesin yardımlarına ihtiyacım var.