bugün

2012 yazından 2014 yazına kadar kullandığım son tuşlu telefondu. sonra samsung galaxy trend plus modeline geçince teknolojik hayat, birdaha asla eskisi gibi olmadı. ayrıca 2014 yılından sonra nokia diye bir marka da kalmamıştı zaten.

ekranı dışında memnun kaldığım telefondu aslında. 2014'te lise 1'e gidiyordum, benimle beraber sınıftaki çoğu öğrencide tuşlu veya klavyeli telefonlar vardı. hatta bazılarında kızaklı telefonlar bile vardı, ve bunlardan biri de nokia'ydı hatırlıyorum. zengin olanlarda da işte genellikle galaxy s3 bulunurdu.

sıra arkadaşımda da samsung'un modelini bilmediğim bir tuşlu telefonu bulunuyordu. onun ekranı benimkinden kat ve kat daha büyüktü. böyle bir ekrana bakınca benim gariban c1'in istediğim tadı verememesi beni deli ediyordu. o dönemde bu telefonlarda bolca java oyunları oynardık, bilen bilir. heh işte bu tip oyunlar böyle bir ekranlı telefonda bambaşka deneyim sağlıyordu. (bkz: block breaker)

yine de her şeye rağmen barışık kaldım c1'le. hoparlörü çok yüksek ses veriyordu. titreşim motoru da güçlüydü. keza tasarımsal olarak da gayey hoş telefondu. yuvarlakımsı, küçük olsa da ele avuca gelen, tuşlarına basma hissiyatının oldukça güzel olduğu bir telefondu. ayrıca arka kapağının böyle tamamen plastik olmayıp yumuşakımsı bir malzemeden olması da, bu hissiyatı nirvanadan arşa çıkarıyordu. pilinden zaten bahsetmek bile istemem. eğer pili doğru şekilde şoklarsanız, (12 saat şarjda bırakmak) yoğun kullanılmadığı taktirde 4-5 günü falan buluyordu bitme süresi.

bu tip telefonlarda en sevdiğim özellik ise, yükleyebileceğiniz binlerce tema desteğinin bulunması. yine bilen bilir, java nokia telefonlara harici temalar yüklenebiliyordu. kişiselleştirme anlamında gerçekten çok güzel bir şeydi bu. her canım sıkıldığında tema yüklerdim telefona. internette binlerce tema indirebileceğiniz siteler mevcuttu. (bkz: temamob)

oyunlar da aynı şekilde, çeşit inanılmaz fazlaydı. bir de java telefonlarda ekran çözünürlüğüne göre oyun indirebiliyordunuz sadece. mesela 128x ile başlayan bir ekranlı nokia modeliniz var, siz buna sadece 240 ile başlayan ekranlı telefonları destekleyen oyunlar indiremiyordunuz. indirseniz bile ya ekrana sığmıyordu, ya da hiç açılmıyordu. ama yine de inanılmaz çeşit vardı. o zamanlarda da tuşlu telefonlarda uygulama çeşitliliğini şu zamankinden pek aratmıyordu yani. (bkz: mob org)

ne günlerdi anasını satayım. 2014'ten sonra android dünyasına atılınca tabi daha farklı tekniklerle telefon kullanmaya başladık. ben root, rom, recovery gibi işlemleri ilk kez galaxy trend plus'ta uygulamıştım. k zaten benim denek telefonumdu. bu işleri keşfettikten sonra hunharca custom rom yüklemesi yapmıştım. ama bu farklı bir entry'nin konusu olsun artık.

tuşlu telefon kullandığım zamanları özledim, evet.
görsel
görsel

2014'de ben bu telefonu kullanıyordum o zamanlar orta okuldaydım.