bugün

Eskiden internet henüz bu kadar hızlanmamışken çok sık kullandığım bir bandwidth yönetim programıydı.

Misal internet explorer'la acelesi olmayan büyük bir dosya indirirken aynı zamanda opera ile de internette dolaşıyor veya youtube'da takılıyorsam, netlimiter'la internet explorer'ın download hızını 100kbps ile limitliyordum ki opera'daki sörf hızımı emiklemesin.
Çok faydalı bir program. Oyuncuysanız düşük daha doğrusu "sabit" ping için, arşivciyseniz torrent ve surf arasındaki dengeyi ayarlamak için, antivirüs programlarına güvenmeyen biriyseniz de güvenlik bakımından hangi işlemin interneti ne kadar kullandığını görmek ve müdahale edebilmek için vs. binbir türlü faaliyet için kullanılabilir.

Şahsen ben cs:go oynayacağım zaman steam, steamwebhelper ve csgo.exe dışındaki tüm trafiği direk blockluyorum, priority ayarı ile de bant genişliğini kullanma önceliğini csgo.exe ye veriyorum. Böylece pingimi sabit tutuyorum. Ha bu uygulama normalde 100 ping alıyorsanız 20'ye düşürmez ancak 100'e sabitler, 100'ün üstüne çıkmasına sebep olabilecek her türlü bağlantıyı engellediği için tüm kaynağı sadece oyununuz kullanır, bilmem anlatabildim mi. Tabii ki bu kadar agresif ayarlar yapmak zorunda değilsiniz, program oldukça gelişmiş manuel ayarlar sunuyor, tamamen block yapmaktan ziyade düşük bir değerde limit konulup bunun üzerine istenilen uygulamaya ekstra öncelik tanınabilir, bu da hemen hemen aynı kapıya çıkacaktır. Ben sadece kendi ayarlarımı örnek olması babında paylaştım.

Cfosspeed'in yaptığı da benzer mantıktadır ancak Netlimiter biraz daha manuel ayara izin vermesi ve firewall'umsu özellikleriyle bence cfosspeed'in bir tık önünde. Sanırım uzunca bir süredir yeni işletim sistemleriyle uyumluluk problemi vardı, Netlimiter 4 ile bu da çözülmüş, windows 10 üzerinde stable version ile kullanımım sonucunda herhangi bir problem yaşamadım, takır takır çalışıyor.

Bir de ufak bir tavsiye, malum program 30 günlük deneme sürümü olarak bedava dağıtılıyor. Lisansları da 30$ civarında. 30 gün deneme süresi dolduktan sonra da kullanabilmek için nirsoft firmasının "run as date" isimli ufak ve zararsız uygulamasını kullanabilirsiniz. Program tarih saat ayarlarını sadece seçilen program için değiştirmek suretiyle trial reset dediğimiz olayı yapıyor. Komut satırı ile başlatma desteği de var. Hemen bir satırlık bir bat dosyası oluşturup bunu da masaüstünden kısayol şeklinde çalıştırırsanız programı 30 gün deneme süresi engeline takılmadan rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. Ha yok bana gelmez derseniz, direk sağ alttan tarih saat ayarlarını elle değiştirerek de aynı sonucu elde edebilirsiniz ancak tarih saatin değiştirilmesi tavsiye edilmez zira başka uygulamalar da aynı tarih saati kullanacaktır. Netlimiter tarih saat bilgisini server'larından değil de windows'dan çektiği için bu müdaheleyi yapmamızda herhangi bir sakınca yahut engel yok. Ancak günün birinde bu açığı farkedip kapatırlarsa diye önlem olarak program ayarlarından otomatik güncelleştirme ile ilgili ayarları kapatmanız tavsiye olunur. Tüm bunlar yapıldığı takdirde programı herhangi bir engelle karşılaşmadan keyifle kullanabilirsiniz.
vista'da çatır çatır çalışan bağlantı yönetim programı. sadece band genişliğiyle ilgilenmez, tüm bağlantı ile ilgilenir. adı da öngörüsüzlükten olsa gerek netlimiter olarak konmuştur başta; halbuki netmanager olsa daha iyiydi. (gerçi o zaman bu kadar beğenebilir miydim bilmiyorum.)

bu programla istediğiniz programın interneti ne kadar kullanabileceğinden tutun, istediğiniz programın hangi ip'le ne kadar iletişebileceğine dair limitler ve grantlar verebilirsiniz. dahası, güzel bir firewall özelliği de var. default action'u ask ya da deny yaparsanız, zone alarm'la yarıştırırsınız.

en can alıcı tarafı ise, bağlantı gözlemleme özelliği ve transfer istatistiklerini tutması. yıllar, aylar, haftalar, günler, saatler. hangi program ne kadar veri transfer etmiş hepsi elinizin altında. hele düzenli raporlama yapabilmesi can yakıyor.

kural ve filtreler de belirleyebildiğiniz bu güzelim programın tek kişilik lisansı 29 dolar kadar. (aslında 36+'lık lisanstan almak lazım 14'er dolara.)

tek dezavantajı major versiyon değişikliklerinde lisans sahiplerine ücretsiz güncelleme hakkı sunmuyor oluşu. gerçi hele bir duralım, belki bir tane aldıktan sonra minor güncellemesine bile para vermek isteriz. kim bilir?

(not1: o kadar yazmışım. ek olsun. nl'i birinci sürümünün betalarından beri takip ediyorum. yakın gelecek planlarında versiyon 2'den bahsettiklerinde ne kadar heyecanlandığımı anlatamam -ne biçim hayatsa, bundan bile heyecanlanıyordum- bu çekoslovakların kıçı kırık binlerce programla ekmek yiyen sıradan programcılardan çok daha iyi ve başarılı olmayı hak ettiklerine inanıyorum. benzer şey headlight için de geçerli, ama bu bambaşka bir hikaye.)

(not2: bir sonraki küçük güncellemelerindeki amaçları transfer grafikleri, uzaktan yönetim ve firewall alanları konusunda iyileştirmeler yapmakmış. aslanlar.)
windows vistada çalışamyacak olan bantwitdh düzenleyicisi.
genelde p2p'ler için, uploadı kısmak için kullanılan program.

(bkz: bad seeders)
alternatifi icin (bkz: cfosspeed)
bir bandwidth yönetim programıdır. internet bant genişliği ni istediğiniz ölçülerde ayarlayarak size internette rahatça dolaşma olanağı verir. tabii eğer sürekli olarak dosya indirme işlemi yapıyorsanız.
dosya indirme hızını düşürerek daha fazla dosyayı eşzamanlı olarak indirebilirsiniz. ve/ya da başkalarıyla paylaştığınnız modemi daha eşit şartlarda kullanabilirsiniz.