bugün

Kadınına ait görüntü aşağıdaki gibidir.

görsel
insan türünün kuzenleridir. yapıca iri ve kuvvetli, zekaca insandan düşüklerdi.

yaklaşık 30.000 yıl önce avrupanın sıcak güney bölgelerinde yaşıyorlardı. arap yarımadasından çıkıp gelen insanlarla bu dönemde tanıştılar.

genellikle insanlarla kaynaşmadı ve savaştılar. ancak yapılan gen incelemelerinde avrupalı bazı milletlerde, germen ırkında vs neandertallerden gelen bazı genlere rastlandı. yani birlikte yaşamasalar bile türler arası cinsel birlikteliklerle gen aktarımı olmuştur.

insanlarla olan savaş ve yiyecek kıtlığı sebebiyle türleri tükenmiş veya insanların arasına karışmışlardır.
ismi almanya'nın bir vadisinden gelir, ilk neandertal iskelet kalıntılarının bulunduğu vadiden. Günümüz modern insanlarından ve atalarımız homo sapiens'lerden farklı iskelet ve dna yapısına sahip olmaları nedeniyle kemik hastalığı olan insanlar oldukları iddia edilmiş başlarda.
Bir başka iddia ya göre ise dna dizilimlerinin yapılmış olması nedeniyle bir dişi homo sapiens aracılığıyla yeniden üretilebilir. Fakat etik gerekçeler nedeniyle yanaşılmıyor bu projeye.
Neandertaller’in beslenmesine yönelik bir araştırma yapılmıştır.
bilim insanları, modern insanın (homo sapiens sapiens) yakın akrabası olarak gösterilen neandertallerin, esas olarak herbivor beslenen mamut ve tüylü gergedanı tükettiklerini belirlemişlerdir.

(herbivor: otçul beslenen canlılara verilen bir isim)

belçika’nın spy cave ve goyet bölgelerdeki kazılar sonucunda 40000 - 45000 yıllarına ait tüylü mamut , tüylü gergedan, yaban atları, ren geyiği, Avrupa bizonu, mağara sırtlanı, ayı, aslan ve kurt kemiklerine rastlanıldı. bu hayvan kemiklerinin yığılı olduğu yerin hemen yakınında ise çeşitli neandertaller kemikleri açığa çıktı.

neandertaller kemiklerinde kolajen izotop tekniği çalışmalarına bağlı olarak bilim insanları, neandertallerin dietinin , o dönemde yaşayan yırtıcı hayvanların diyetinden belirgin bir şekilde farklılık gösterdiğini belirlediler.

(kolajen: memelilerin vücudunda bulunan bir çeşit protein)

önceden ise neandertaller ve onlarla aynı dönemde yaşayan canlıların benzer gıda kaynaklarını tükettiği varsayılıyordu.
tüm yırtıcı hayvanlar özel bir yeri işgal ediyordu.
bu yırtıcı hayvanlar beslenmeleri için tabiatında bir gereği olarak kendilerinden küçük canlılar olan ren geyiklerini, bozkır bizonunu ve vahşi atları avlıyorlardı.
neandertaller ise çoğunlukla bitki tüketerek yaşamını sürdüren tüylü mamutları ve tüylü gergedanı av olarak seçiyordu.

fakat neandertaller o dönemde sadece et yiyerek gelişmedi.
kolajen içerisinde bireysel aminoasit kompozisyonunda izotop tekniği ile yapılan çalışmalar neticesinde neandertallerin bitkilerle de beslendikleri ortaya çıkıyor.
neandertaller’in beslenmesinin %20’lik dilimini bitkiler oluşturuyor.
öyleyse beslenmenin geriye kalan %80’lik dilimde neandertaller et ile besleniyordu.

ayrıntılı bilgiye erişmek isteyenler için kaynak;

Y.I. Naito et al. 2016. Ecological niche of Neanderthals from Spy cave revealed by nitrogen isotopes of individual amino acids in collagen. Journal of Human Evolution 93: 82-90; doi: 10.1016/j.jhevol.2016.01.009
yeryüzündeki ilk ırkçılık vakasına konu olmuş abilerimiz.
homo sapiens ile aynı ataya sahip değil kuzendir. bazı savlara göre homo sapienslerle birlikte yaşamış hatta çiftleşmiştir. eğer soyları tükenmemiş olsaydı muhtemelen dünyada 2 farklı insan türü olacaktı.

--alıntı--
Neandertaller ile ilk modern insanlar arasındaki en önemli fark güçlülük ve dayanıklılıktır. Neandertaller de tıpkı diğer tarih öncesi insan türleri gibi modern insandan daha güçlü ve dayanıklı canlılardı. ilk modern insanın kol ve baldırları günümüz insanına nazaran daha kalın olmakla birlikte Neandertallere göre daha inceydi. ilk modern insanın el anatomisinin daha hassas tutuş için değiştiği düşünülmektedir. Bacak anatomisinin fazla değişmediği anlaşılmaktadır. Zira tüm Pleistocene dönemi avcı-toplayıcı topluluklarında hızlı hareket etme önemliydi. Ön dişler küçüldü, yüz kısaldı, çene sivrildi, kaş çıkıntıları küçüldü. Beyin boşluğu daha yukarıya çıktı, yuvarlaklaştı ancak büyümedi. Bunun yanı sıra Neandertallerin geniş kafatasının farklı bir beyin şekli dolayısıyla da farklı bir düşünme yapısına işaret ettiği, bu yüzden de modern insandan daha zeki olabileceği yorumları yapılmaktadır.
--alıntı--
beyinleri homo erectuslardan (bkz: biz)daha büyük olan dolayısıyla daha zeki olan yaklaşık bin beşyüz yıl önce yok olan insan türü. sanatta ve avlanmada çok ileridedirler.
(bkz: Neandertal Flütü)
Neandertal, ilk olarak Afrika ve Ortadoğu eksenli yaşam yeri tespit edilen ancak insandan farklı bir canlı olduğu tespit edilen yaratık. Soyları tükenmese imiş iyiymiş.
kürtlerin atalarına verilen isim.
sınıfta gerçekten neandertale benzeyen kaba ve hoyrat davranışlarıyla dikkat çeken bir arkadaşım için beni sinirlendirdiğinde bu tanimi kullandim, masum gözlerle o ne demek dediğinde kıyamadım güçlü kuvvetli adam dedim.
malt'ın türkiye sınırları içerisinde belkide en sağlam rifflerle donatılmış şarkısı. helal olsun.
http://www.youtube.com/watch?v=oIYCZqZwL9o
Kimseye etmem şikayet ağlarım ben halime
Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime

Ne anlarlar dertten halden
Hepsi gelmiş Neanderthal'den

Perde-i zulmet çekilmiş korkarım ikbalime
Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime

Ne anlarlar dertten halden
Hepsi gelmiş Neanderthal'den

Brakisefal, Mezosefal
Dolikosefal
Dışı seni
içi beni yakar.
malt parçasıdır.
beyinsel kapasite olarak bir küçüklük, fiziksel açıdan çok güçlü yapıdadırlar. yani günümüz insanının tam tersi.

burun deliklerinin çok geniş olması da, çok soğuk devirlerde yaşadıkları için kolay nefes alıp vermeleri ve hayatta kalmaları açısından önemlidir.
neanderta insan günümüzden yaklaşık 200 bin ile 25 bin yıl önce yaşamış insan türüdür.( modern insandan bir önceki dönem neadertal.!! evrim teorisi)
son olarak ozzy osbourne'da bunlardan geliyomuş http://www.ntvmsnbc.com/id/25144818/ haberin devamı ilginç şeyler var
ismini bu cinsin iskeletlerinin ilk bulunduğu yer olan, almanya' nın neanderth mağrasından alır.

(bkz: boş beleş bilgiler)
tekrar yazsa da okusak yazarı..bugün tam onun günü olurdu hele ki bu evren ve tesadüf kavramlarının dolaştığı bir günde..
(bkz: okan bayülgen)
yapı olarak insana benzeyen ve fakat insan olmayan canlı türü.
günümüze kadar soylarını devam ettirdiklerini genelde sözlük forum falan gibi ortamlarda edilesi, yapılası gibi entiriler ve kafa siken bilmemne zırvaları bakınızı vermelerinden anlama şansına sahip oluyoruz.
hayat ne garip zaten...
biraz sen biraz ben toplamda hepimizin atası.. aynada.

http://www.smh.com.au/ffx..._narrowweb__300x340,0.jpg
günümüzden yaklaşık 200 bin ila 28 bin yıl önce yaşamış insan türü.
(#5233182) kaliteli yazar. *
kendisi eksi sözlük'te de bulunur. kaldı ki uludağ sözlük'e veya bir başkasına bağlılık yemini mi ettik? önce bir sorun bakalım nedir ne değildir diye de sonra işgüzarlık yapın. ya da anlayamadığınız işlere kalkışmayın.

p.s. evet, o benim.
an itibarı ile 5. nesil çaylaktır.