bugün

Kendini beğenme ve öz saygı ile aşırı ilgilenmenin olduğu bozukluktur. Üstünlük duygusu, beğenilme gereksinimi, kendini karşısındakinin yerine koyamama, küstahlık temel belirtileridir...temelde anne ile ilgili çatışmalar yatar,tedavisi zordur..
(bkz: biri felsefik birsey mi soyledi)

mukemmellik sendromu olarak nitelenir. ornegin kişinin kendi açtıgı baslıkları okuyup keyif alması ve ben mukemmelim demesidir ki bu ruhsal boyuta taşındıgında psikotik ağır sonuçları olabilir.

egoistim mukemmelim ukalayım meggoloman kelimeleriyle ilintilidir.
bir de nevrotik versiyonu vardır. kisinin pek cok duyguyu kendi içine atması sonucu biriken duyguların kişinin kendine yonelmesi sonucu ortaya cıkan ruhsal problem. tamir gerektirir.

(bkz: karikiz davasina takilip filozof olanlar)
ozguvensizligin ustunu ortmek icin yapilan davranislar butunudur.
(bkz: narsisizm)
(bkz: salağa yatmak değil salak olmak)
Aşırı boyutta kendini beğenmişlik ve bencilliktir. insanların ölümü ya da doğumu onları pek ilgilendirmez. Katil olma potansiyelleri çok yüksektir. Yapılan araştırmalara göre seri katillerin yarısından fazlasında Narsist kişilik bozukluğu görülmektedir. Narsist insanlar kendilerinden başka kimseyi sevemez belki tutkuyla bağlanabilir bunun için de derler ki (bkz: caniler de sever ama canice)
daha detaylı bilgi icin;

http://www.saglikpedia.co...bf9d406618e63811e45b0c895
http://cevdetkizil.com/cevdetkizil/tr/
(bkz: narsistik kisilik bozuklugu)
protagonistin egosunu şefkat dolu yumuşak dokunuşlarla okşayıp sağaltmak üzere karşısına konulan, etiket ile süslenip kıçına barkod yerleştirilmiş şekilde haksızlığa uğrayan antagoniste verilmiş ünvandır. şahsımın kabul edilmemekte ısrar edilen bir gerçeği kelimeleri cümlelere dönüştüren harf öbekleri ile nicki haline getirmesinin esprisinin kişiye göre çalakalem girişilip mutlu görüntüler sunmasını sağlayacak illustrasyonudur ben+n.

bak burada önemli şeyler söylüyorum kafanı kırarım dinle! çok küstah oldum değil mi benn şimdi bu ünlemli cümle ile? hepinizin aklı firar etmiş! kendini kandırmaktan daha kolay yapabildiğin bir şey varsa bu yuvarlak yeryüzünde bağırsaklarında biriken gazı dışarı çıkarmaktır, çünkü, herkes "biraz" "olumlu miktarda" "belki" "ama" kelimelerinin öznelliğine sığınabilecek kadar narsisttir. yüzüne çarpıp kızartan, yüzünün yanmasına neden olan doğruları-gayet-doğallık olarak kabul etmeye başladığında bir narsevensist kişilik bozukluğu kronik yetmezliği hastası olmaktan kurtulacaksın.

ve hayvan olacaksın.

bunu izah edeyim küfür yemeden; doğallık sadece hayvanlara özgü bir gerçektir. nisyan, pardon insan dilinde bunun aslında bir yalan olduğu söz sahibine asla kabul ettirilemeyecek olandır, gerçeklikten fersah fersah uzaklıktır. bizler, aynı oksijenden beslenenler "doğal" kelimesini kullandığımızda övülmek istenenin farklılığını, onu diğerinden ayıracak özelliği ifade edecek kelimeyi bir türlü bulamadığımızdan fütursuzca yaftalarız: doğal. nah doğal!
(bkz: rte)

edit: şaka lan şaka o değil, tamam.
destekleyici yüzleştirme gerekli. yani narsistik kişilik bozukluğu olan kişinin kendi sorumluluğunu
arttırmak için
söyledikleri ile gerçekte var olanlar arasındaki uyumsuzlukları ortaya koymalısınız. ona
kmse mükemmel olmasa da ve hata yapsa da değerli olduğunu öğretmelisin. başka yolu yok gibi.
engin geçtan hayat isimli kitabında narsisistik kişilik bozukluğunu ve narsisizmi mükemmel anlatır. narsisist kendine aşıktır. bir kişiyi önce yüceltir sonra değersizleştirir. bu bir kısır döngüdür. insanı ilişkileri özne-özne tarzında değil, özne-nesne tarzında yaşar. diğer insanlar onun için kullandığı bir nesne, oyuncak gibidir. bu tip insanlarla gerçek bir ilişki kurulamaz. gerçek yüzleri görüdüğünde hızla uzaklaşılması, hatta koşarak ortamdan kaçılması gerekir. fakat ne yazıkki bu tipler önce en iyi yüzlerini gösterirler insanlara. ve auralarına alıp kullanma moduna geçerler.
Narsistik kişilik bozukluğu kendini mükemmel görmek, başkalarını düşünmemek ve başkaları tarafından yargılanmaya aşırı hassasiyet olarak tanımlanabilir. Sadece kendini düşünmek ve davranışlarının başkalarına olan etkisini umursamamak bu kişilerin en temel özellikleridir.

Narsistik kişiler genelde ilgi odağı olmayı, dikkat çekmeyi ve olayları control etmeyi isterler. Başkalarının hayranlığını ve sevgisini kazanmayı şiddetle arzularlar. Kendileri hakkında mükemmelliyetçidirler. Dikkati üzerlerine toplamak için tiyatromsu krizler yaratabilirler. Bu kişiler herkesin ve herşeyin kendilerine bağlı olması gerektiğine inanırlar.

Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler mükemmele ulaşmak için aşırı derecede çaba sarfederler. Birisi kendilerini yada yaptıkları işi eleştirdiğinde büyük bir öfke ile tepki verirler ve saldırganlık gösterebilirler.

Diğer taraftan bazı Narsistik kişiler ihtiyaçları olan tüm ilgi ve dikkati çekmelerine yetecek kadar yetenekli ve başarılı olabilirler. Böylece her hangi bir problem yaşamazlar ve gayet sağlıklı görünebilirler. Bu durumda bile hala kendilerinden bekledikleri normal üstü beklentileri nedeniyle tam olarak tatmin olmayabilirler.

Narsistik kişiler genelde kendi değerlerini fazlası ile abartırlar. Sürekli olarak yeteneklerini olduğundan fazla gösterirler, ukala, gösteriş meraklısı ve kendini beğenmiş görünürler. Kendilerinin herkesten daha üstün olduğuna inanırlar. Bu şekilde düşündükleri sürece kendilerini güvende ve mutlu hissedebilirler. Kişiliklerinin olumsuz taraflarını genelde inkar ederler yada mantıklı açıklamalar getirirler. Fakat kişi eğer önemli başarılara imza atamaz ise büyük bir ikilem yaşamaya başlarlar. Bunun sonucunda kendilerini sahtekar, boş ve mutsuz hissederler.

Bu kişiler duygusal olarak uç noktalarda yaşarlar; dolayısıyla ya kendilerini mükemmel görürler ya da utanç içinde kahrolurlar. Başka insanların onaylaması ile kendilerini mükemmel hissederler, gururlu, kibirli ve mağrur olurlar, kendi kendilerine yetebilirler. Başkalarının onayı olmaz ise yada kesilirse birden kendilerini aşağı hissederler, çirkin olduklarını düşünürler, kıskançlık ve haset duyarlar ve kendilerine olan tüm güvenlerini yitirirler.

Narsistik kişiler başkaları ile işbirliği yapmakta zorlanırlar çünkü dikkatleri hep kendi üzerlerinde olur. Yaptıkları her işte insanların hayranlığını kazanmaya ve mükemmelliklerini ve üstünlüklerini ıspatlamaya çalışırlar. Başka insanların duygularını yada ne yaşadığını algılayamazlar. Empati yapamazlar ve ender olarak bir insana duygusal olarak bağlanabilirler. Eğer başkalarının ihtiyaçlarını sezebilirlerse bunu o kişilerin zayıflıkları olarak değerlendirirler.

http://www.hatunca.net/ps...rsistik-kisilik-bozuklugu
(bkz: evlerden ırak)
Narsistik Kişilik Bozukluğu adayı ergenlerin de asperger ile karışan yönleri olabilir. Narsistik bireyler de çok fazla benmerkezcidirler veya kendileri ile meşguldürler, bu durum sosyal ve mesleki ilişkilerinin çok sınırlı ve tutarsız olması sonucunu doğurabilir. Narsistik bireyler de aşırı otokontrol nedeniyle beden dillerini fazla kullanmayabilirler, sözel iletişimleri dahi sınırlı olabilir. Narsistik bireyler ilişkilerinde aşırı seçici oldukları ve daha aşağı gördükleri bireylerle ilgilenmedikleri için soğuk görünebilirler ve uyumsuz olabilirler, oysa asperger'li çocuklarda herkese karşı genel bir sosyal yetersizlik söz konusudur. Narsistik birey kendisini iyi hissettiği ya da benlik saygısının yükseldiği durumlarda aşırı sosyal görünecektir, halbuki böyle durumlarda asperger'li çocukların daha fazla kaygı yaşama olasılıkları vardır. Narsistik çocuk; benlik saygısını korumak için başkalarını değersizleştirir, yok sayar, halbuki asperger'li çocuk kendisini geri çeker ve çevresini sınırlar. Narsistik bireyin dil yeteneği genellikle iyi gelişmiştir, üstünlük silahı bile olabilir, oysa asperger'li çocuğun sözel iletişimi güçsüzdür.

http://www.doktorsitesi.c...ukluGu--Sendromu?a_id=109
NARSiSiSTiK KiŞiLiK BOZUKLUĞU

Narsist Kişilik Bozukluğu

Özsever Kişilik Bozukluğu


"Herkesten farklı", "olağanüstü", "eşi bulunmaz", "üstün", "önemli" ve "çok özel" bir kişi olduklarını düşünen; insanlara tepeden bakan; övünmeyi ve övülmeyi çok seven; kendisinin ayrıcalıklı bir kişi olduğuna inanan; karşısındakinin ne düşündüğüne ve ne hissettiğine aldırış etmeyen; eleştirilmeye katlanamayan insanlardır.*


Narsisistik kişilik bozukluğu tanı ölçütleri

Narsisistik kişilik bozukluğunun temel özelliği genç erişkinlik döneminde başlayan ve süreklilik gösteren, davranışlarda gözlenen ya da hayal edilen büyüklenmecilik, beğenilme gereksinimi ve eşduyum yapamamadır. Amerikan Psikiyatri Birliği'nin DSM-IV tanı ölçütlerine göre narsisistik kişilik bozukluğu denebilmesi için aşağıda verilen kişilik özelliklerin en az beşinin bulunması gerekmektedir (Amerikan Psikiyatri Birliği 1994):

1. Kendisinin çok önemli olduğu duygusunu taşır (örn. başarılarını ve yeteneklerini abartır, yeterli bir başarı göstermeksizin üstün biri olarak bilinmeyi bekler)

2. Sınırsız başarı, güç, zeka, güzellik ya da kusursuz sevgi düşlemleri üzerine kafa yorar

3. "Özel" ve eşi bulunmaz biri olduğuna ve ancak başka özel ya da toplumsal durumu üstün kişilerin (ya da kurumların) kendisini anlayabileceğine ya da ancak onlarla arkadaşlık etmesi gerektiğine inanır

4. Çok beğenilmek ister

5. Hak kazandığı duygusu vardır: kendisinin özellikle kayırılacak olduğu bir tedavi biçiminin uygulanacağı beklentileri ya da bu beklentilerine göre uyum gösterme

6. Kişilerarası ilişkileri kendi çıkarı için kullanır: kendi amaçlarına ulaşmak için başkalarının zayıf yanlarını kullanır

7. Empati yapamaz: başkalarının duygularını ve gereksinimlerini tanıyıp tanımlama konusunda isteksizdir

8. Çoğu zaman başkalarını kıskanır ya da başkalarının kendisini kıskandığına inanır

9. Küstah, kendini beğenmiş davranış ya da tutumlar sergiler**



*Prof. Dr. Erol Özmen'in "Geçinilmesi Zor insanlarla Geçinme Sanatı, psikoloji-psikiyatri.com yayınları

**Prof. Dr. Erol Özmen, Kendini Tanıma Rehberi, Sistem Yayıncılık, Kıssadan Hisseler Dizisi.

devamı için:
http://psikoloji-psikiyat...ik_kisilik_bozuklugu.html
(bkz: tanrı)
Narsisistik Kişilik Bozukluğu:

Aşağıdakilerden en az besinin varlığı ile erişkinliğin erken dönemleri de başlayan , üstünlük hisleri, beğenilme ihtiyacı ve kendini başkasının yerine koyamayıp, insanlara uygun yaklaşımlarda bulunamama ile seyreden bir rahatsızlıktır.

1-Kendisinin başkalarından çok daha önemli olduğu duygusu içindedir. ( gösterdiği başarıları, sahip olduğu becerilerini çok daha olağanüstü olarak görüp, yeterli bir temeli olmamasına karsın çok değerli ve yüksek bir şahsiyet olarak bilinmeyi bekler.)

2- Düşünceleri, hayalleri büyük bir güç, engin bir deha, kusursuz bir güzellik ve mükemmel, sonsuz sevgi üzerinedir.

3-Özel, benzeri olmayan biri olup, kendisini ancak çok zeki ve ustun nitelikli kişilerin anlayabileceğini düşünür ve sadece bu kişilerle ilişki kurup, dostlarını bu kişilerden seçmeyi düşünür.

4-Çevresindekiler tarafından çok beğenilmeyi bekler.

5-Hak ettiği duygusu içindedir. Sahsına özel, başvuran diğer kişilerden farklı bir tedavi uygulanacağı düşünceleri ve davranışları içindedir.

6-Diğer insanlarla karşılıklı ilişkilerinde bencilce, çıkar düşünerek hareket eder. Başkalarının zaaflarından yararlanıp, hedeflerine ulaşmayı gözetir.

7-Kendini diğer kişilerin yerine koyup, onların hissettikleri , düşündükleri ya da ihtiyaçları konularını anlamaya ve bunlara saygı duymaya isteksizdir.

8-Genellikle başkalarının başarıları, yaptıkları , değerleri ve onların genel olarak varlıklarını kıskanabilirler. Diğerlerinin de kendilerini kıskandığını düşünürler.

9-Kendini beğenmiş, ukala ve küstahça tutumlar içine girerler.

Kendilerinin çok önemli , vazgeçilemez oldukları seklinde bir düşünce içerikleri vardır. Halk arasında "Büyük dağları ben yarattım" denen tavırlar içindedirler, gösterişçi ve kendini metheden konuşma ve davranışlar içindedirler. Bunların karşılığında bekledikleri ilgi, övgü, hayranlık ifadeleri ile karsılaşmadıklarında hayrete düşüp, hayal kırıklığı ve mutsuzluk dönemleri yasayabilirler. Başkalarının da kendi başarılarındaki katkısını gözardı edip, onları hesaba katmazlar. Otorite ya da üst düzey kişilerle iletişim kurmak için çabalayıp, bağlantı kurdukları bu kişilere abartılı nitelikler atfederler. Bu şekilde kendilerini de bu kişilerden varsayarlar. Daima bir kurumun en yetkilisi ( başhekim, profesör, mudur, komutan, işveren vs.) gibi en yetkili ile iletişime geçip, diğerlerinin fikirlerine aldırmazlar.

Devamlı olarak bir şekilde ne kadar iyi oldukları, oradakilerin kendilerini nasıl el üstünde tutup, değer verdiği, sevgi ve saygıyla karşılandığı üzerinde düşünürler. Çevrelerinden sürekli övgü, alkış beklerler. Sıra beklemek, izin istemek, yol vermek onların sözlüğünde olmayan kavramlardır. Çünkü kendilerine göre herseye hakları vardır ve daima bir öncelikleri olduğu düşüncesi içindedirler. Başkalarından bu konularda destek ve yardim göremediklerinde öfkelenirler. Başkalarını kendi isleri ve keyfi için köle gibi kullanabilir, yakın çevrelerini üst düzey ya da kendilerini pohpohlayacak kişilerden seçerler (en güzel ,en tanınmış kişiyle görünmek, arkadaşlık etmek, bu amaçla o tur kişilerin bulunduğu sosyal klüp, derneklere girip,faaliyetlerde bulunmak gibi).

Diğer kişilerin içinde bulundukları durumlar konusunda aşağılayıcı, eleştirici, ilgisiz ve hafife alır bir tavır sergilerken, kendinin karsılaştıklarını derinlemesine aktarmaya çalışarak cifte standart uygulayabilirler.
Herkesin başarısına haset edip, onların hiç birsele layık olmadıkları, kendilerinin de isterlerse kolayca onu yapabileceklerini düşünürler.

Kendilerine yapılan en ufak yapıcı eleştiri ya da düzeltme, ekleme ve öneri bu kişileri ağır bir şekilde yaralayabilir. Bu durumda küçük duşmuş, mahvolmuş ,ortada bırakılmış hissedebilirler. Bu durumda aniden hiddetlenip, kırıcı olabilirler. Bunlardan ötürü sosyal ilişkileri bozuk olup başarıları devamlı olamaz. Başkaları ile yarışma gerektiren islerde yenilme riski nedeniyle ,bu islere karsı isteksizlikleri is ve sosyal hayatta beklenen düzeyin altına düşmelerine yol açabilir.

Birlikte bulunabilen rahatsızlıklar:

-Majör depresyon

-Distimi

-Anoreksia nervosa

-Madde kullanım bozukluğu

-Kişilik bozuklukları ( histrionik, borderline,
antisosyal, paranoid k.b.)

Kimlerde görülebilmektedir:

Vakaların yarıdan çoğunu "erkekler" oluşturmaktadır. Toplumda % 1 den daha az oranda görülmektedir.

Tedavi:

Bireysel psikoterapi uygulanmalıdır. Tedavide kişiliğe ait abartılı beklentiler, düşünceler ve davranışların uygun ve gerçekçi olanlarla değişimi, kişiler arası yaklaşımların düzeltilmesi ve kırılgan yapı üzerinde çalışılır.

**psikiyatrist net**
sözlük moderatörlerinde olduğunu düşündüğüm psikotik bozukluk. davranış bozukluğu. (bkz: psikoz)
nedeni cocukluga dayanir.
ailenin cocuga ilgisiz davranmasi , kotu aile en buyuk nedenlerdendir.
cinsel tercihleri degisebilir.
kustahtirlar.
cogu cok guzel/yakisikli ya da bir ozelligi olan insanlardir.
aslinda ozguvensizdirler
iliski kurduklari insanlari doktor en guzel en... bisey vs tarzi, egolarinin tatminlerine yarayan kisilerden secerler.
isleri bittigi anda karsilarindaki kisiyi hor goruruler.
zaten coktan baska bir ego tatmin kaynagiyla yeni bir iliskiye baslamislardir.
yanlarinda baska biri ovulurse hemen o kisiyi degersiz gostermeye calisrlar.

bir cok acidan borderline kisilik bozukluguna cok benzerler arada ince farklar vardir.
cogunlukla borderline ile birlikte gorulur
herkeste biraz mevcut olan kişilik gerekliliğidir.
kendini bi bok sanma durumu.
mükemmel insan ve mükemmel görünüm tanımlarının merkezine kendini oturtup öylece izlemektir. yalnızdır tabi izleyen, ama olsun mükemmel olduğunu biliyor ya onun için önemli olan budur.
aileleri yuzunden bu hale gelen aslinda acinacak insanlardir. iclerinde biryerde ne olmadiklarini bilirler bu yuzden cok kirilgan ve komplkeslidirler.

psikolojik olarak bakacak olursak cocuk ailede guvenecek sevecek objeyi bulamazsa sevgiyi kendine yonlendiriyor.

sisirilmis egolari vardir. bunu sisirmeyenler onun icin degersizdir.

(bkz: sahneye oynayan kisilik bozukluklari)
tıbbi terminolojide mitolojik terim olarak kullanılır. güzelliği ile ünlü efsanevi kişi narsiss in suda kendisini görüp ona ulaşmak için boğulduğuna inanılır. tabi yunan efsanesidir.