bugün

osmanli'da fazla zenginleşen bir mendebur varsa, devletin o kişinin malını elinden alma yetkisine denir.
zoralım, zorla alım.
mahkümiyetin sonucu olarak,bir eşyanın veya kazancın mülkiyetinin devlete geçmesidir.ancak müsadereye başvurulabilmesi için yasada öngörülen koşulların gerçekleşmesi gerekir.müsadere 2`ye ayrılır 1-genel müsadere:kişinin tüm mal varlığı üzerindeki mülkiyet hakkının devlete geçmesidir. 2-özel müsadere:suçta kullanılan,kullanılmak üzere hazırlanan veya suçtan sonra meydana gelen yani doğrudan ilgili olan bir eşyanın veya değerin mülkiyetinin devlete geçmesidir. türleri: 1_eşya müsaderesi 2_kazanç müsaderesi koşulları: 1_kasıtlı bir suçun işlenmiş olması 2_suça ilişkin bir eşya veya kazancın bulunması 3_eşyanın başkasına ait olmaması
ölen, suç işleyen bir devlet memurunun mallarına devlet tarafından el konulması.
osmanlı devleti'nde genellikle devlet görevlilerinin nallarına ve mülküne devlet tarafından karşılıksız olarak el konulmasıdır. aristokrat bir sınıfın oluşmasını önlemeye yöneliktir. amaç; merkezi otoriteyi korumak, yeni güçlerin varlığının önüne geçmektir. 2. mahmut döneminde ortadan kaldırılmıştır.
daha kuvvetli bir akarsuyun veya bir yan kolun, daha zayıf bir akarsu veya onun kolunu tamamen veya kısmen kendine bağlamasına müsadere* denir.
(bkz: zoralım)
kişinin malına devlet tarafından el konmasıdır. (ikinci mahmut döneminde kaldırılmıştır.)
şu an ohal khk sı ile uygulanmaktadir, hukuksal hic bir dayanagi yoktur, ornegin sigara kacakciligi yapan bir adam yakalandigi zaman o kisinin sigaralarina ve sigara tasirken kullandigi kamyonuna vs arabasina el koyulabilir, o kisinin sigara kacakciligindan sagladigi gelir olmadan elde ettigi ve mulkiyeti kendine ait evine yada arsasina el koyulamaz, hukukta bu boyledir.