bugün

Devlet i al-i osmaniye yi kudretli ve bereketli gosteren yegane dizidir.
bitmesine son 3 bölüm kalmış olan dizidir.

haziran ayında final yaparak ekranlara veda edecektir.
esas Hürrem tükenmişlik sendromu yaşayarak ekrana veda edene kadar ben de izliyordum. sonra takip etmeyi bıraktım ancak arada bir zihnimdeki husus açıklığa kavuşacak mı, gerçekleşecek mi merakıyla göz atıyordum.

yok arkadaş yok. ta baştan beri hatunlar var, skandallar entrikalar var, olaylar olaylar var... piri Reis'i var, mimar Sinan'ı var, ebu suud Efendi'si var. bir Baki'si yok.

Kanuni'nin şiire ne kadar meraklı olduğunu unutmayan tarihçiler, Muhibbi'yi anlatırken Baki'den neden hiç söz etmedi acaba? baki, Kanuni'nin himayesi altına aldığı ve Bursa'ya sürgün ettirene dek çok önemsediği bir şair değil mi? sen sultan Süleyman öldü diye ağıt yak, karalar bağla, kanuni mersiyesi'ni döktür, mahlasın dizide bir kez bile geçmesin... ee ne demişler, yani ne demiş baki?

"Öldünse ey Bâkî,

Değildir mülki cihân

Süleyman'a bâkî.

Buna çark-ı felek derler,

Ne sen bâkî,

ne ben bâkî..."
--spoiler--
137. bölümdeki kurgusal rüstem paşa ve zal mahmud suikastleriyle, seyircinin biraz daha yüreğine su serpmiş dizidir.
--spoiler--
--spoiler--
şah tahmasp tiplemesiyle seyirciyi tırstıran dizi.
--spoiler--
izlemediğim ve izlemeyi düşünmediğim dizi. sanat sanat içindir görüşünü savunan sığ ve andaval insanların aksine sanat muhakkak toplum içindir. Muhteşem Yüzyıl elbette tarihe göre kıyaslanamaz lakin hayal ürünü bir dizi. Burada temel mantık Türk toplumunun buna hazır olup olmadığı. Eğer toplum kabul etmiyorsa, yaptığın sanat yaşamaz. Malesef bizim tiyatro, sinema ve televizyon kuşağı toplumun bu yönde ihtiyacını giderecek kadar yeterli çalışmaları sunmuyor ve ne kadar kaliteli oyuncular gelse de ortaya koydukları pozitif yönde değer kazanmıyor. Tanzimat döneminde olduğu gibi insanları ötekileştirip belirli bir gruba yönelik çalışma yaparsanız sanatınıza söverler. O sebeple toplumun öngörüsüne göre hareket etmek en güzel sanat anlayışı olur. Tutup da Kanuni gibi bir hükümdarı haremden çıkartmazsan sokarım öyle sanata ben. Hayal ürünü dediysek gerçeği yanıltacak kadar abartılı olacak demedik.
dünkü bölümünden izlediğim kısa bir kesit ne atmacaymış dedirmiştir. hele öldükten sonra yüze yansıyan tebessüm, şehzade mustafa'ya verilen söz yerine geldi bir nevi intikam alındının tezahürüdür. bir ara ayağından vurulmuş atmaca'yla battal gazi'yi karıştırdım ama olsun. manidar tebessüm yeter.
Zaten dizide de herkese eceliyle kalpten öldü şeklinde açıklama yapılnası için emir verilmiştir.
2000'li yıllarda yükselen yeni osmanlıcılık akımının muhafazakar tonuna rağmen harem içinde alengiriyi ve dekolteyi orta yerde sergilemiştir. ancak daha sonra iktidardan gelen eleştiriler karşısında direnememiş, hatunların omuz ve göğüs yüzölçümünü küçültmüş ve dizi başına düşen karşı cinsle beden teması sayısını azaltmıştır.
Bizde daha öldürülmediler ya bütün heycanını kaçırdınız.
*

Şimdiden üzüldüm. Yazık.
ilginçtir ki başbakanın yaptığı atardan sonra gittikçe güzelleşmiş, kaliteyi artırmış dizidir.
Son 2 bölümünü izlemeyi kafama koyduğum ve şah tahmasp rolündeki adamı Mehmet Günsüre benzettiğim dizi.
hatalarla dolu dizi.

bu hataları daha önce defaaten ele almıştık. ama madem bu dizide bir dönem işleniyor, bir dönemin konuları aktarılıyor, anadolu'nun beşeri yapısı için fevkalade önem arzeden bir hususa da değinilmeliydi.

kanuni'nin anadolu türklüğüne bir ihanet vesikası olan fermanı ve bu ferman ile birlikte güneydoğu anadolu'nun kürtlere peşkeş çekilmesi de ele alınmalıydı.

alamadılar...

(bkz: kanuni nin 38 kürt beyi için yazdırdığı ferman)
Biraz önce denk geldim o gemi sahnesi ne kadar vasattı öyle. O kadar çaba harca diziye o sahne olmuş mu hiç? Gerçekçilik sıfırdı.
Kurgu olduğundan çok fazla eleştirmediğim fakat kimsenin tarihi buradan öğrenmeye çalışmadığını umduğum dizi.
Fazla gedik dolu olduğu aşikardır. Eklentiler ise ilgi çekmek için. Oyunculuk ciddi bir emektir keza kamera arkası da.
Ağlattı lan.
Aglatmadı sinir etti.

Kimlere kalmış devlet.
Recep Tayyip Erdoğan'ın tübitak üssünde gizlice inşa ettirdiği zemzem suyuyla çalışan zaman makinesine binip fantazilerini bir nevi gerçeğe çevireceği dizi. Kanuni'ye "evlat öldürmenin ne demek olduğunu siz iyi bilirsiniz" deyince kellesini uçuracaklar o ayrı konu ama siz çaktırmayın.
tarihin içine sıçan dizi filmdir. bir bitmedi anasını satayım.
Çok da ciddiye alınmaması gerekendir.

Gerçek hayattan alınan filmler, diziler ayakta durabilmek için hikayeyi abartırlar, büyütürler bir şeyler katarlar mutlaka. Bu olağan bir şey.

Şahsen başından beri denk geldikçe izlerim, dekoru, müzikleri oldukça kaliteli.
Lakin belgesel izler gibi değil, dizi izler gibi izliyorum.
Gerçeği olduğu gibi yansıtmayacagı aşikar.
hocam ne yağmur yağdı gene ha. süleyman zaten yerlerde. bayezid desen içimi kararttı. diziyi yorumlayacak olursak selim doğru olanı yaptı. doğru olanı derken şöyle. ben ya da birileri bunu yapmayabilir çünkü hükümdar olabilecek yeterli yüreği yoktur. yani ben yapmazdım öyle birşey ancak o ideali için doğru olanı yaptı. ölüm sahnesini daha böyle abartırlar milleti ağlatmak için falan diye bekledim ancak yapmamışlar ve pek de hoş olmamıştı. bu arada tabi kazanan şah tahmasb oldu, hem paralar hem de sarı selim'le gelecekte iyi ilişkiler bakımından bonus kazandı. ayrıca şah'ı oynayan adam mehmet günsür'e bayağı benziyordu. bu arada dikkatimi cezbeden bi şey var ki mervan muaviye'nin torunlarından biri yani yezit'in çocuklarından biri. safevi sarayında mervan isimli bir insanın olması biraz olmamış gibi. ha bi de şeyciler var şimdi osmanlı kimlere kalmış falan. abi şaka mısınız? osmanlı'yı sevdiğim söylenemez ama yani bu kadar da kaptırmayın bu sadece günümüzün sinema endüstrisinde olduğu gibi izleyenlerde sert duygular uyandırması için bir yazar tarafından yazılmış bi oyun yani. bıraksan selim'im mezarını yıkacaklar. this is just a play, settle down bro!
şehzade bayezid'in idam sahnesini az önce izlediğim dizidir. tarihten çok kurgu olmasını anlıyordum ama bugün insanları yönlendirdiğine şahit oldum. insanlar selim'e beddua edip duruyor, gerçek hayatta selim konyadaki sarayından hiç çıkmadı, hatta idamlarda hiçbir payı yoktu. bok at izi kalsın hesabı selim kötülenmiş. emri verenin sultan süleyman olduğunu söylese dizi bu manyaklar süleymaniye camisini falan yıkacak neredeyse. her tarafta osmanlıya küfürler kardeş katili laflarını duymaktan çok sıkıldım artık.

tarihsel bilgiye gelirsek osmanlı kardeş katili bir devlettir, diğer büyük devletlerin çoğunluğu gibi. mete(oğuz han diye bilinir) han'ın babasını öldürerek başa geçtiğini çoğu insan ne hikmetse bilmez. kardeş katli hunlarda, göktürklerde, selçuklularda, safevilerde ve diğer türk devletlerinde olan bir şeydir. bu yüzden tarihte çok sayıda büyük türk devleti kurulmuştur. bir akkoyunlular kadar tarihi olmayan iskoçlar tarihiyle övünebilirken, biz akkoyunlular'ın varlığından doğru dürüst haberdar değiliz. avrupada hiçbir hanedan 500 yıldan fazla hüküm sürmemiştir. ingiltere, fransa v.s. ne yaptı demeyin bana. bir hanedan gitti, yenisi gelip hepsini tekrardan birleştirdi. bizans 1000 yıl gibi gözüksede farklı milletlerden çok sayıda hanedan başa geçmiştir. aynı açıdan bakarsak selçuklular'ın devamı osmanlı olmuştur. selçuklular öncesi ise karahanlılar, uygurlar, göktürkler diyerek listeyi uzatırız. devlet sistemi sabittir, bir hanedan gider diğeri gelir. hemen hemen hepsi benzer sistemleri uygulamıştır aslında. tek farkları zamana göre davranış değişikliğidir. yani demek istediğim şu anda çok vahşi gözüken kardeş katli sayesinde büyük devletlere sahip olunmuştur.

osmanlı hanedanlığının diğerlerinden farkı ise iyi teşkilatlanma ile uzun süre devam etmiş ve çok büyük topraklara sahip olmasıdır. bugün evimizde beraber yaşadığımız kardeşlerimizle olan ilişkilerimiz asla osmanlı şehzadeleri arasında olmamıştır. şehzadeler sancaklarında kendi başına eğitim görmüş kardeşlik duygularından uzak yaşamışlardır. bunun aksi olan dönemler ise, osmanlının kuruluş ve duraklama döneminin sonrasıdır. kuruluş döneminde orhan gazinin abisi ben sürüyü otlayayım sen devlete bak diyecek kadar alçak gönüllük yapmıştır. günümüzde 5 tl için kardeşiyle kavga edip birbirini boğazlayan insanlar varken bu insanlar niye saltanat için birbirini böylesine öldürüyorlar demek yanlıştır. kardeşi olan herkes bir zaman elbette kardeşiyle kavga etmiştir. biz birbirimizi öldürmüyoruz demeyin, saçma sapan sebeplerden kavga eden kardeşler varken koca imparatorluk için "hadi kardeşim sen yönet" demelerini beklemiyorsunuz herhalde. yemenden ukraynaya, hazar denizinden fasa kadar bir coğrafya bu, burdaki kardeşler birbirini kırmayıp birbirlerine anlayış göstermesi kaç kişinin mantığına sığıyor. selim olmasa bayezid yada mustafa olsa sanki daha iyi olurdu demek ayrı, ayyaş selim devleti duraklattı herşeyin içine etti kardeş katili demek ayrıdır. bende isterdim annesi türk olan şehzade mustafanın başa geçmesini ama nasip böyleymiş. tarihsel yorum yaparken duyguları karıştırmamak gereklidir.
dün akşamki bölümde cerbe savaşı'ndan bahis geçmiş ve padişah zaferden ötürü piyale paşa'yı tebrik etmiştir.
kimilerin işine gelmediği için veyahutta görmemek istedikleri derin olaylara da yer verdiği için ağır eleştrilen dizidir.

dün gecedeki şehzade beyazıt ın ve çocuk yaştaki şehzadelerinin boğdurulma sahneleri bi nebze bize tarihle yüzleşme fırsatı

veriyor ama inanın kimse bunları sevinerek veya osmanlıyı kötülemek için iyi bir malzeme buldum inancıyla izlemiyor.

ne kadar acı olsa da biz buyuz devlet i aliye nin hüküm sürmesi için insaların yaşına başına bakmadan kıymışız.
Kim ne derse desin oyuncularıyla, müzikleriyle, kostümleriyle oldukça başarılı dizidir. Tarihi yanlış yansıtıyormuş bilmem neymiş. TV dizisi bu arkadaşım belgesel değil. Tarih öğrenmek istiyorsan kitap okursun, belgesel izlersin. Ha senin halkın tarihi diziden öğreniyor, gerçekle filmi ayıramıyorsa bunun sorumlusu dizi değildir. Bu durumun ekmeğini yiyorlarsa da bu yine onların suçu değil. Beğenmiyorsan izlemezsin olur biter.
Ocak 2015 de filmi vizyona girecek dizi. Filmde Meryem Uzerli Hürrem karakterini canlandıracak.