bugün

Muhavere asıl oyunun konusuyla ilgili değildir. Bu bölüm Karagöz ün yabancı sözcükleri kullanarak konuşan Hacivat ı yanlış anlaması ya da yanlış anlar görünmesi, böylece ortaya türlü cinaslar ve nükteler çıkmasıyla sürer gider. Eğer oyun uzatılmak istenirse muhavereden sonra istenirse bir de Ara Muhaveresi oynatılır. Ara muhaveresinde klasik muhaverelerden farklı olarak karagöz ve Hacivatın yanı sıra daha farklı tipler de oyun katılabilir. Muhavereler her konuya açıktır, önceden bilinen bir muhaverenin içine günlük olaylar sokulabileceği gibi, günlük olayları şakacı bir dille eleştiren doğaçlama muhaverelerde olabilir. Karagöz oyunlarında doğaçlamaya en uygun bölüm muhavere bölümüdür. Ferhat ile Şirin, Tahir ile Zühre gibi klasik oyunların fasıl bölümleri güncel olayların işlenmesine çok fazla müsait olmamasına karşın, bu oyunların muhavere bölümleri her tür konunun işlenmesine açıktır.Bu Karagöz oynatan ustanın maharetine ve kültürüne bağlıdır. Bu yüzden Karagöz oynatacak kişinin dağarcığının zengin olması gerekir. Eskiden Karagöz ustaları televizyonun, radyonun, gazetenin olmadığı çağlarda Karagöz oyunlarının içinde siyasal taşlamalar yapar ve kamuoyunun sesini temsil ederlerdi. Karagöz perdesinde siyasi olayların canlandırılması Padişah 2. Abdulhamit döneminde ağır cezalara bağlanmıştır. Bu karardan sonra Karagöz oyunları sürekli olarak aynı oyunların ezberlenip oynatıldığı, hiçbir çekiciliği olmayan sıradan bir oyun olup çıkmıştır. Büyük tulüat (doğaçlama) ustası ismail Dümbüllü nün Seyircinin kararı kesindir, temyize gitmez dediği gibi ilginçliği kalmayan Karagöz oyunları seyircinin ilgisini çekmez olmuştur. Karagöz oyunlarının ilgi çeker bir duruma gelebilmesi ancak eskiden olduğu gibi güncel olayların mizahî bir dille perdeye aktarılması ile mümkün olabilir. Evliya Çelebi nin çok övdüğü Hayâlî Kör Hasanzade Mehmet Çelebi nin akşamdan sabaha dek değişik taklitler yapıp herkesi hayretler içinde bıraktığı, 18. yüzyıl sonlarında yetişen Kasımpaşalı Hafız ın da gece sabaha kadar sadece Hacivat ile Karagöz ü oynatıp konuşturduğu, dinleyenlerin çatlamak derecesine geldiği ve vaktin nasıl geçtiğini fark etmedikleri biliniyor. 18. yüzyıl sonlarında yetişen hayal küpü Emin Ağa nın bir söylediği muhavereyi bir daha söylemez diye şöhreti vardır. Muhavere bölümü kafası kızan Karagöz den dayak yiyen Hacivat ın kaçması, yalnız kalan Karagöz ün Sen gidersin beni buraya mıhlamazlar, pamuk ipliğiyle hiç bağlamazlar, ben de çeker gider köşe pencereme otururum bakalım burada ne oyunlar oynanır diyerek çıkması ile sona erer.

aziz nesin in yazmış olduğu karagöz hacıvat oyununda şöyle biter...

beni buraya iktidar tutkalıyla bağlamadılar ya. ben de gider çekilirim sinei millete.. aç koynunu ben geldim..
karşılıklı konuşma, diyalog.

ayrıca, tiyatro, roman, hikâye, fabl, röportaj ve benzeri türlerde kahramanların konuşmaları.
karagöz oyununda bir böLümdür ve proLogtan sonra oynanır.. muhavere böLümü şöyLe geLişir;

oynanacak oyunLa hiçbir iLgisi yoktur.. bu böLümde hacivat mantıkLı konuşarak karagöz'e bir şeyLer anLatmaya çaLışır.. Karagöz söyLenenLeri yanLış anLayarak hacivat'a cevap verir.. Muhavere her seferde değiştiriLmeLidir.. Her oyunda sadece bir ve aynı muhareveyi yapmak karagöz sanatına saygısızLıktır.. muhavere, oynanacak oyun'un mesajını ermesi iLe sona erer ve hacivat iLe karagöz perdeden çekiLir.. ışık kararır, oynanacak fasıL'ın dekorLarı yerLeştiriLir ve fasıL başLar..
* - iki kişi arasında yapılan karşılıklı konuşma. (Türkçe Sözlük)

* - Ortaoyunu''nda söyleşme bölümü. Zurna, Kavuklu havası çaldıktan sonra ortaya Kavuklu ile Kavuklu arkası girer ve muhavere bölümü başlar. Bu bölüm iki kesimi kapsar : arzbar, tekerleme. ilkinde, oyunun iki baş kişisi Pişekâr ile Kavuklu arasındaki konuşmada kimlikleri ortaya çıkar. Bir çeşit serim kesimidir. Tekerleme''de ise Kavuklu, olağan dışı bir olayı başından geçmiş gibi anlatır. Pişekâr ikide bir de sorular sorarak konuyu aydınlatmak ister, laf ebeliği yapılır ve sonunda Kavuklu''nun anlattıklarının bir düş olduğu anlaşılır. (Gösterim Sanatları Sözlüğü)

* - Karagöz ile Hacivat''ın oyuna başlama konuşmaları. (Tiyatro Terimleri Sözlüğü)
diyalog.