bugün

buyuk ortaoyunu ustadi. kavuklu ile pisekar'in kavuklusu. turk mizahinin kilometre taslarindan birisidir. kel, komik. yasasaydi da su piyasadaki yavsaklari bir gorseydi ne derdi acaba. geleneksel kavugunu munir ozkul'a devretmistir, munir ozkul'da ferhan sensoy'a.
sahnedeyken kendisine fırlatılan hıyara bakarak "biri kimliğini attı sahneye" diyerek dumura ugratan buyuk gulduru ustası. o oyunda bulunmak nasip olsaymıs keske...
zeki ve nüktedan bir insan. ayar denilen şeyin hasını yapardı. başından şöyle bir şey geçtiği rivayet edilir. bir gün sahnedeydken oyundan sıkılan ve bunu da somut bir tepkiyle belirtmek isteyen saygısız bir seyirci sahneye bir hıyar fırlatır, aklı sıra süper bir ayar vermiştir üstada. üstad alır hıyarı "birisi kimliğini düşürdü." der. işte ismail dümbüllü budur. şimdiki stand-up'cılar gibi ezberlenmiş, önceden hazırlanmış espriler yapmaz, zekasıyla, ince esprileriyle mizah nedir öğretirdi.
(bkz: kel hasan)
(bkz: münir özkul)
(bkz: ferhan şensoy)
Cenazesi, istanbul'da Boğaziçi Köprüsü'nden ilk geçen cenazedir. Kabri, Üsküdar'da Çiçekci Camii karşısında bulunan Karacaahmet mezarlığı'nda bulunmaktadır.
Türkiye'nin gelmiş geçmiş en bütük tuluat sanatçısıdır.
(bkz: kibarca kufretmek/#4444528)
nejat uygur'un da ustasıdır. türk tuluat tiyatrosunun ustalarındandır.

--spoiler--
http://www.youtube.com/watch?v=Wq61ch2lVe8
--spoiler--
ismail Hakkı Dümbüllü (1897 - 1973) Geleneksel Türk Tiyatrosunun son temsilcisi, Ortaoyunu ve Tuluat sanatçısıdır. ismail Hakkı Dümbüllü, 1897 yılında Üsküdar Süleymanağa Mahallesinde doğdu. Babası II. Abdülhamid'in silahşörlerindan Zeynel Abidin Efendi, annesi Fatma Azize Hanım'dır. Üsküdar ittihat-ı Terakki Mektebi'nde okula başlar. Gazeteci Burhan Felek ile aynı okuldan mezun olur.

Tiyatro yüzünden Askeri Rüştiyeden atılmasının ardından on altı yaşında Kel Hasan Efendi’nin Dilkûşa Tiyatrosu'na girer. Şevki Şakrak, Küçük ismail Efendi, Kavuklu Hamdi Efendi, Komik Naşit Efendi gibi zamanın ünlü oyuncularıyla aynı sahneyi paylaşmıştır. Profesyonel olarak Şehzade Başı Tiyatrosu'nda başlar.

Bilinen adıyla Dümbüllü ismail Efendi, 'Dümbüllü' adını nasıl aldığını şöyle anlatır:

Peruz Hanım vardı kantocu, Samran'dan evvel. Bu Peruz Hanım o zamanın en birinci kantocusuydu. Hem de beste yapar, güftesini de kendisi yazardı. Dümbüllü diye bir kanto söylerdi. Buna bir gazel ilave ederek söylemeye başladım. 'Dümbüllü, Dümbüllü, Gabarala, mabarala, Dümbüllü' diye oynardık. Böylece Dümbüllü adı üzerimde kaldı.

Oynadığı oyunlardan ençok Gözlemeci, Kavuklu'ya Hile, Çifte Hamamlar, Ters Biyav ve Kanlı Nigar'ı severdi. Oynadığı filmlerde de en çok Nasreddin Hoca ile özdeşleşmişti.

Bir trafik kazasının bir ay sonrasında 5 Kasım 1973 tarihinde hayatını kaybetti. Cenazesi, istanbul'da Boğaziçi Köprüsü'nden geçen ilk cenazedir. Kabri, Üsküdar'da Çiçekci Camii karşısında bulunan Karacaahmet Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

Oynadığı Filmler:

* Nasreddin Hoca (1971)
* istanbul Kazan Ben Kepçe (1965)
* Soytarı (1965)
* Serseri Aşık (1965)
* Nasreddin Hoca (1965)
* Temem Bilakis (1963)
* Ekmek Parası (1962)
* Gol Kralı Cafer (1962)
* Şeytan Mayası (1959)
* Fındıkçı Gelin (1954)
* Bayram Gecesi (1954)
* Canlı Karagöz (Mihriban Sultan) (1954)
* Nasreddin Hoca ve Timurlenk (1954)
* Dümbüllü Tarzan (1954)
* Kırk Gün Kırk Gece (1953)
* Yıldızlar Revüsü (1952)
* Vur Patlasın Çal Oynasın (1952)
* Dümbüllü Sporcu (1952)
* incili Çavuş (1951)
* Ne Sihirdir Ne Keramet (1951)
* Harman Sonu Dönüşü (1950)
* Sihirli Define (1950)
* Keloğlan (1948)
* Dümbüllü Macera Peşinde (1948)
* Kılıbıklar (1947)
* Kızılırmak - Karakoyun (1946)

kaynak: http://tr.wikipedia.org/w...1_D%C3%BCmb%C3%BCll%C3%BC
çengelköy'de bir açık hava sinemasında düzenlenen oyunu beğenmeyen seyirci sahneye salatalık firlatmış; O sırada oyununu sergilemekte olan Geleneksel Türk Tiyatrosunun son temsilcisi Ismail Dümbüllü yere eğilip salatalığı almış ve "Biri kartvizitini düşürdü, oyundan sonra gelip kulisten alsın" demiş; Seyirciler arasında kopan alkış ve saygısız adamın yuhalanması seslerinden sonra kulise giden ismail Dümbüllü öğrencisine demiş ki; "Seyirci gaddardır. Hani beni alkışladılar ya, eğer cevabını vermeseydim adamı alkışlayıp bizi yuhalarlardı."
bugün ölüm yıldönümü olan komedyen.
geleneksel türk tiyatrosunun son temsilcilerinden olan büyük usta. ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz.
bundan 60 - 70 yıl öncesinde türkiye üstündeki etkisi şimdiki cem yılmaz'ın türkiye üstündeki etkisinin en az beş katıydı.
görsel
Bu kadar büyük bir ustanın hakkında bu kadar az entiri girilmeside üzücüdür.
Ortaoyunu üstadı, kavuğunu münir özkul'a o da ferhan şensoy'a o da rasim öztekin'e devretmiştir.
komik bir abiymiş. özellikle nasreddi hoca filmi görülesi. 1973 te vefat etmiş.

https://www.imdb.com/name...1109036/?ref_=tt_ov_st_sm