bugün

Mhp bölününce %11'i ikiye bölünecek %5 mhp %6 iyi parti olacak diye düşünüldü. Ancak %11 mhp %10 iyip oldu. Demek ki her ikiden bir çıktığında bir kalmıyormuş.

ittifaka gelince o biraz zor.
Zor gözüken ittifak. Bahçeli bu ittifakın içinde kaldığı sürece oldukça yüksek oy kaybı olacaktır. Öyle olsaydı iyi partiye gelen oylar mhp'ye giderdi. Taban bahçeli'yi istemiyor artık.
devlet beyi birazcık tanıyorsam, o partiyi parçalamaya kalkan hatun kişiyle değil ittifak kurmak yağmurlu havada bir kaşık su dahi vermez. partiden ayrılanlara zaten kucak açmıştı. Kapılar hiç kapanmadı aslında.
24 haziran genel seçimlerine göre konuşacak olursak mhp(%11) ve iyi parti(%10)nin almış olduğu toplam %21lik oyun tamamı milliyetçi seçmenin oyu değildir.

Bu oran seçim dinamiklerinin ve güncel birtakım siyasi olayların doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Daha detaylı olarak açıklarsak;

Mhp’nin Standart oy oranı %10-12 civarında olduğu herkesçe kabul edilen birşeydi. Ancak iyi partinin kurulması, mhp’de Parti içi muhalefetin ayrılarak iyi partiye gitmesi bu oranı yarı yarıya düşürdü. Peki mhp ne oldu da yine aynı oranda oy aldı? Cevap çok basit. Aslında pek çok kimse 24 haziranda başkanlıkta erdoğan’a Milletvekilliğinde ise mhp’ye Oy verdi. Bundan dolayı mhp her zamanki çizgisinde bir oran yakaladı.

Gelelim iyi partiye. Başta söylediğimiz gibi oylarının yaklaşık yarısı Bahçeli’ye küsen milliyetçilerdi. Diğer yarısı ise y-CHP çizgisinden rahatsız olan ulusalcılar ve khk ile ihraç olan memur tayfasıdır. Evet var böyle birşey. Akp’ye küskün sağ seçmen mhp’ye Vereceği oy aynı kapıya çıkacağından ve sol partiye hayatta oy vermeyeceğinden iyi partiye oy verdi. Yani bu %21 tamamen ülkücü değil.

Hani olmaz da ola ki oldu diyelim muhtemel mhp-iyip ittifakında şu anki siyasi konjektürde bu oran 21’den 15-16’lara filan düşer.
Devlet bahçeli ve RTE' nin ömrü biter, bu sebeple de bir erken seçim olursa birleşmeleri kaçınılmaz olur. Şu durumda birleşmeleri tamamen gereksiz.
bu iki parti ittifak yapmaz. sadece görüş yakınlığı olduğu için meclis'te bazı konularda güç birliği yapabilirler.
iyi parti ile mhp ittifak yapmayacaktır. iyi parti önümüzdeki seçimlere kadar tükeneceği için seçmeni mhp ye oy verecektir. önümüzdeki 2 sene için bunun yumuşak bir geçişle olmasını bekliyoruz.

not: vakti gelince bu entry canlanacak.
. . . yerel seçimlerden sonra mhp iyi partiyi ham diye yutacak. Akşener hanımı da tükürecek.
Eğer iyi parti süreci iyi yönetir ve fetöcü etiketinden sıyrılırsa, ülkücülerin mhp'den iyi partiye bir geçiş süreci yaşayabileciğini düşünüyorum. Yani eğer iyi parti dediğim gibi sürdürürse süreci, ülkücüleri tek başına bir çatı altında toplayabilir. Ki bu durumda mhp dışarıda kalabilir.
(bkz: artık çok geç)

20 yıldır birleşemeyen bbp ile mhp'yi düşünürsek, mümkün olmayandır. hemde kurulduğu günden bu yana bbp'nin oyları yerlerde sürünürken ve bu derece büyük kavgalar olmamışken.

seçim sonrası sessizlik yüzünden bazı kişiler bunun iyi partinin sonu olarak değerlendirse de doğru değildir. parti kurulur kurulmaz seçime girip mecliste yer tutmalarının sonrasında yaptıkları yeni yol haritası çizmelerinden önceki sessizliktir. artık seçimler sonlanmıştır, 2019 mart ayından önce başka seçimde bulunmamaktadır. rahat bir sürece girmişken derin değerlendirme yapılması için bol bol vakit vardır.

iyi parti seçmeninin ekseriyeti mhp kökenli olsa da, teşkilata kırgınlık üst düzeydedir. mhp'li muhaliflerin kongre girişiminden bu yana takındığı tavır çok sert olmuştur. seçim süreci tavan yapan olaylar en nihayetinde stand basmaya, iyi partililerin canına kas etmeye hatta almaya kadar gitmiştir. artık o zamanların üzerinden çok sular geçti.

iyi parti-mhp ayrışmasının bir diğer noktası ise sosyolojik yapıdır. iyi parti daha eğitimli ve daha seküler milliyetçileri çekerken, mhp daha az eğitimli ve daha muhafazakar seçmene hitap etmiştir. özellikle gençlik kollarına baktığımız zaman iyi partinin kadınlara çok daha önem verdiğini söyleyebiliriz. mhp ise daha gelenekçidir.

bu farklılıkları ile iyi parti chp'den, mhp ise akp'den bol miktarda seçmen çekebilmiştir. eğer iki parti bir olsaydı muhtemelen toplam oy aynı çıkmayacaktı, hatta en iyi ihtimalle bile haziran 2015 seçiminin altında kalacaktı. bu yüzden iki partinin birleşmesi türk milliyetçiliği açısında faydadan çok zarar getirir.

muhafazakar-milliyetçi çevrede büyümüş iyi parti seçmeni olarak türk milliyetçiliğinin iki kolda yürümesi gerektiğini düşünüyorum. bu sayede mhp akp'ye alternatif olabilir ve iyi parti öncesi kötü bir durak sayılmaz. fakat türk milliyetçiliğinin bekası için yenilenmek şarttır. ittihat terakki'den beri pek çok farklı siyasi partilerde yer almış türk milliyetçileri cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşırken biatçı kültürden kurtulması gerekmektedir. üzülerek söylüyorum ki bunun içinde yıllarca desteklediğimiz mhp uygun bir parti değildir.
Olması güç ittifak.
Olmayacak ittifak hatta.

Türk-islam çizgisinde bir mhp ile islamcı türk partisi bbp yıllardır birleşebildi mi? ikiside klasik muhafazakar seçmen üstelik.

iyi parti ise milliyetçi, atatürkçü ve seküler bir parti. Tabanı klasik muhafazakar seçmen değil, kıyı ve büyükşehirlerdeki aydın milliyetçi kesim.

Bu kadar zıtlığa rağmen artık zor.

Türk milliyetçiliği içinde mhp akp ise, iyi chp'dir bir nevi. Gerçi olmadı bu benzetme. Neyse.
adına ittifak değil, mhp'nin iyi partiyi hatır hutur yemesi diyelim.

şimdi mhp'ye bakanlıklar genel müdürlükler yağacak. buralardan üst kadro dışında, iyi partilileri tektek avlamaları çok kolay olacak.
CHP-AKP nin ittifak kurması gibi bişey olur.
akpnin mecliste çoğunluğu ele geçirmek için dene't'ebileceği ittifak.
Ulan ne sığır insanlarsınız.
Rte kazanamayacak dediniz, kazandı.
MHP %5’i geçemez dediniz, geçti.
Şimdi de ittifaka saldırıyorsunuz.
Boşa kudurmayın köpekler, ittifak sağlam.
mhp-hdp ittifakı daha mı kolay sanki ne?