bugün

son yıllarda ülkemiz insanının olayları değerlendirirken belki isteyerek belki istemeyerek etkisi altında kaldığı duygu durumudur diye bir tanım yapayım.*
yaptığım tanımın yetersizliğinin farkında olmamdan dolayı olayla ilgili bir kaç örnek vereyim şöyleki;
mesala; son yıllarda yaşanan birtakım üzücü olayların yaşandığı yer trabzon un medya aracılığıyla bu olayların müsebbibi sayılması.ya bir şehir veya bir şehirli olmak olguları bir olayı değerlendirmede ne derece doğrudur?
izmir de yaşanan on yedi aylık bebeğe tecavüz olayının üç-beş milyon nüfuslu izmir le ne kadar alakası vardır?
geçen bir arkadaşımla muhabbet ederken aramızda şöyle bir diyalog oluşmuştu aktarayım;

-abi ben adanalı ları hiç sevmiyorum
-neden?
-ya düşünsene kim aqua parktaki kaydırağa jilet yerleştirirki

örnektede görüldüğü gibi küçük bir olay -ki yaşanıp yaşanmadığı bile muamma- bile olayın şehirle ilişkilendirilmesine neden oluyor.ve sonra nereye gidersek gidelim bize yöneltilen ilk soru "birader nerelisin?" sorusu oluyor.
pygmalion da dediği gibi bize sorulan nerelisin sorusuna bizim vermemiz gereken cevabım kanımca tr * olması gerekirken bizim verdiğimiz cevap memleketimizden ibaret kalıyor.bu sorunun başıdır memeleket milliyetçiği.
karadeniz bölgesinde inanılmaz derecede göze batan milliyetçiliktir. türk olmanın yanına karadenizli olma olayınıda eklemişlerdir bu insanlar.
aynı şehirde bile olsa ilçelere, köylere bölünmüş bir vakadır. alsancak-karşıyaka, artvin-hopa, ordu-fatsa gibi örnekleri mevcuttur. yanlıştır. değil aynı ülkede, uzaylı da olsa insan insandır. *
bir insanın, sırf doğup büyüdüğü yer olması sebebiyle, memleketini ve insanlarını, hata ve eksiklikleri olsa da, eleştirmemesinden doğandır. ayrıca yabancıların, geldikleri şehre uyum sağlayamamasının sebebidir.
bayburt un plajı mükemmeldir mesela.
uyuz olunan muhabbet. izmir civarinda bol bulunur.
devlet kadrolarına memleketlilerini doldurmayı amaç edinmiş büyük, haşmetli beylerin anlayışıdır. envai türlü yeteneksiz bu yolla en önemli kademelere gelmiştir.
sosyolojide ki bir anlayışa göre gelişmiş toplumlarda tanışılan bireye önce sorulan sorunun meslek nedir olduğu , geri kalmış toplumlarda ise memleket neredir olduğudur.
memleket nire? sorusuna doğudan bir yer adıyla cevap verirseniz karşı tarafın suratında bir ekşime olur ve devamında peki nerede büyüdün sorusu gelir. cevap batıdan bir yerse rahatlama olur , değilse yandınız.
birde olduğunuz bölgeden etnik kimliğinizi çözmeye çalışan ve kendince kararını çoktan vermiş tipler vardır ki
şöyledir onlara göre :
(bkz: bütün doğuluları kürt sanmak)
(bkz: bütün karadenizlileri laz sanmak)
adanaya göçle gelenlerin dışında kalan az sayıda ki has adanalıların gerçekleştirdiği eylem.
namı diğer mikro milliyetçiliktir.
izmirliler ve diyarbakırlılarda bulunan şey. ha bi de trabzon. *
özellikle üniversitede anadolunun çeşitli yerlerinden gelen kara yağız delikanlıların ballandıra ballandıra memleketlerini övmeleri. işi bizim ilçe sizin köyden büyük demeye kadar getrimeleri. ve benim bir antalya' lı olarak onları yıllarca sessizce dinlemiş olmam. evet memleket milliyetçiliği budur.
bu ülkenin gerçeği,malesef.kendini bir şekilde ifade etmekte zorlananların sığındığı adreslerden birisi.
mahalle milliyetçiliği, sokak milliytçiliği'ne kadar indi bu iş. Apartman milliyetçiliği görmedim ama 30-40 daireli apartmanlarda mümkündür.
yurdum insaninda genellikle "izmir en asil, en aydin sehir taam meaa!!" seklinde tezahur eden olay.
bir yerden sonra çok itici olur, kafa şişirir, kişiden soğuma sebebidir, "banane lan banane senin memleketinden" diye bağırma isteği uyandırır.

gözlemlerime göre en çok izmirliler ve adanalılar'da görülüyor.