bugün

tiridine bandım olarak da bilinen kastamonu türküsü.
yavrusunu sinek kapmış gördün mü amanini yandım.
bazı insanların şanssızlığını anlatan bir türkü olabilir.
zavallı bir manda yuva ararken söğüt dalını bulur yuva yapar,
sinek gelir yavrusu kapar.
denyonun biri bunu türkü yapar.
ah mandacık ne kadar da bensin.
bu konuyu neden konuşmuyoruz? arkadaşlar farkında mısınız manda dala yuva yapıyor. susacak mıyız?
(bkz: Tavuklar çiçek açmış ellerinde pogaça)
yurdum insanın paha biçilmez soyutlama örneğidir.
kesin ip var.
küçükken hiç anlam veremediğim türkü.
Hikayesini bir kenara bırakıp cümleyi fiziksel olarak düşüündüğümüzde şahsen beynimin çalışma fonksiyonlarıni en iyi anlatan sözlerden biridir. dam üstündeki saksağanı da çok severim deliyi dakikada bulan deliyi de.
seda sayanın evlilik programında tombul bir kız sahneye çıkarken, orkestra tarafından çalınan türküdür. kız daha sonra orkestranın bu yüzden özür dilemesini istemiş, ancak seda sayan bunu kabul etmeyerek orkestraya bir kez daha aynı türküyü çaldırmıştır.
türkü, "yavrusunu sinek kapmış gördün mü?" kısmı ile bir gölge oyununa gönderme yapmakta(imiş).

sinek manda yavrusunun kuyruk kısmını ısırınca, hayvancağızın oradan oraya sıçraması esnasında meydana gelen gölge ile, küçücük cüsseli (süper) bir sineğin koca gövdeli manda yavrusunu kuyruğundan kapmış götürüyor gibi bir seyirlik maydana geliyor (imiş).

hayranlık uyandıran türkümüz.
son derece anlamlı bir türküdür. düşündürücüdür, hiciv vardır, sözleri anlamsız gibi görünse de anlamlıdır. komiktir de. ama daha da komiği şudur.

bir eleman başlık açmış türkü ile dalga geçmiş. sonra arkadaşlar zahmet etmiş türkünün anlamını yazıp koymuşlar.

birileri de gelmiş alt tarafı birkaç satırlık yazıyı okumamış, okumaya bile gerek yok iki satır oku yeterli zaten türkünün en anlattığını çözersin. onu bile yapmamış hala zevzek zevzek dalga geçiyorsun.

manda söğüt dalına yuva yapmış zaaaaaaaxdxd..

yapar ulan. evet bildiğimiz manda söğüt dalına yuva yapar üstüne de yapar altına da yapar yuvayı. gider gölgesinde oturur. yerdeki dalların üstüne oturur. al sana miss gibi yuva. oturup duvar örerek yuva yapacak hali yok ya.

yavrusunu sinek kapar mı? evet. kocaman mandayı sürüm sürüm süründürür o minicik sinek. yapıştı mı mandanın en zayıf yeri olan kıçı bölgesine o manda ortalıkta dört döner de o sinekten kurtulamaz.

Okuyun. iki satır okuyun. zor değil.
(bkz: bedava mı sandın para vedim aldım)
(bkz: tiridine bandım)
absürdcüler görse bayılacakları türkü olurdu muhakkak.
alfred jarry de bir oyununa müzik bile yapardı valla.
dam üstünde saksağan işte sözlük anlasana!
ya, "mandalina yapmış söğüt dalına" olsaydı?! halimizin ne olurdu?!
görsel
gaydırı gubbak cemilem isimli denizli türküsüyle yarışabilecek saçmalıktaki tek halk türkümüzdür.
grup vitamin'in maganda isimli şarkısında geçen söz öbeği. *
şöyle bir yaran a capellası vardır.
http://www.youtube.com/watch?v=NX64gH8xIkQ
(bkz: kesin anonimdir ha bu)
manda nasıl yuva yapar bu yaşa geldim anlayamadım. ne kurgu gücüdür, ne hayal dünyasıdır. pes!
dünyanin en sacma sarkisidir...
traji komedidir... mandanin sögüt dalina yuva yapamiyacagini bilemeyen sarki yazari tutar birde mandanin yavrusunu sinege yem yapar... *
istanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Sanatçı Öğretim Görevlisi irfan Kurt un "Halk kültüründe hiciv ve Manda Yuva Yapmış Söğüt Dalına; gerçeği" adlı makalesinde şifreleri çözülmüş türküdür:

"lk bakışta anlamsız gibi görünse de ozanın ince zekasıyla hiciv sanatının çok güzel örneğinin sunulduğu bir eser olduğu bildirildi.

istanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Sanatçı Öğretim Görevlisi irfan Kurt, "Halk kültüründe hiciv ve Manda Yuva Yapmış Söğüt Dalına gerçeği" adlı makalesinde bu türkünün anlamını irdeledi.

Türkünün Kastamonunun Tosya ilçesinden derlendiğinin hatırlatıldığı makalede, türküde anlatılmak istenenin ne olduğunun anlaşılabilmesi için, hem türkünün çıkış nedeninin hem de yöresel özelliklerin bilinmesi gerektiği vurgulanıyor.

"KURU EKMEĞE TEPKi"

Makalede, türkünün hikayesi şöyle anlatılıyor:

"Dönemin beyi tarafından halk ozanlarının yönetim aleyhine söz söylemeleri yasaklanmıştır. Bu yasağın yanı sıra saz çalıp türkü söyleyen ozana bir eğlencede kendilerine türkü çalması emrivakisi yapılmış, bir kenara da kuru ekmeklerden oluşan yemek konmuştur. Bu ortamda bu türkünün çıktığı söylenmektedir. Ozan da kendisine yapılan bu haksızlığı onlarla dalga geçerek dile getirmiştir."

MANDA SÖGÜT DALINA NASIL YUVA YAPTI?

Bazı kişiler tarafından saçma bulunan manda yuva yapmış söğüt dalına sözlerinde anlatılmak istenen ise şöyle ifade ediliyor:

"Tosya bilindiği gibi pirinci ile ünlüdür. Çeltik tarlalarının sürülmesinde kullanılan manda yazın sıcağında göletlere yatarak az kıllı olan derisini hem serinletmek hem sineklerden korumak amacıyla çamura bular. Bunun için de göletlerin ve çeltik tarlalarının kenarlarında bulunan ve dalları da suyun içine kadar uzanan salkım söğütlerin dalları üzerine, gölgesine yatar. işte mandanın söğüt dalına yuva yapması budur." Yavrusunu sinek kapması ifadesinin de yavrunun sinek tarafından ısırılması anlamı taşıdığının belirtildiği makalede, çünkü yörede kapmak sözünün ısırmak anlamında kullanıldığı, bir tür sineğin hayvanların kuyruk altlarına girip ısırmasının hayvanı delirten ve oradan oraya sıçratan bir olay olduğu belirtiliyor.

TÜRKÜDEKi SÖZLER VE ANLATILMAK iSTENENLER

Ardından "gördün mü?" sözcüğü ile türküye devam edip akıl almaz olayların olduğunu vurgulayıp alay etmek amacı taşıdığının kaydedildiği makalede, türkünün anlamı hakkında şu bilgiler veriliyor:

-ikinci kıtadaki Öküzün torbadan düşmesi ise öküzlerin hem yemlenmesi, ekine zarar vermemesi, hem de zaman kazanmak için boyunlarına takılan yem torbasının öküzün boynundan çıkması ve öküzün yemeden içmeden kesilmesi anlamını taşır.

-Üçüncü kıtadaki müezzinin minareden uçması da erenlere karışması, ermesi anlamındadır.

-Bağlantı bölümünde de tirit yemeğini emeği karşılığı hak ettiğini anlatıyor.

TÜRKÜ BAŞTAN SONA DOĞRULARI ANLATIYOR

Türkünün baştan sona içinde doğruları anlatan fakat ilk bakışta anlamsız gibi görünen bir ifade taşıdığının belirtildiği makalede, türküde ozanın ince zekası ile hiciv sanatının çok güzel bir örneğini sunduğu belirtiliyor.

Türküde, özellikle farklı anlam taşıyan kelimeler seçildiğinin, kendine yapılan haksızlığa onlarla alay ederek, dalga geçerek cevap verildiğinin anlatıldığı makalede, ayrıca türkünün melodik açıdan da çok zengin ve hoş ritmik bir yapısının bulunduğuna dikkat çekilerek, bu nedenle üç kuşaktır halk müziği sanatçıları tarafından okunduğu vurgulanıyor.

TÜRKÜNÜN SÖZLERi

Manda yuva yapmış söğüt dalına türküsünün sözleri ise şöyle:

'Manda yuva yapmış söğüt dalına, aman aman/ yavrusunu sinek kapmış gördün mü?/ Amanin yandım/Amanin amanin amanin yandım/Tiridine tiridine tiridine bandım/Bedava mı sandın para verdim aldım/Of-of/ Sabahleyin erken çifte giderken aman aman/ Öküzüm torbadan düştü gördün mü?/Amanin yandım/Of-of/Sabah ezanını okurken-aman aman/Müezzin minareden uçtu gördün mü?/Amanin yandım'"
taşralının, herşeyi gormek istedigi gibi goren şehirlinin sıg ve düz mantığıyla dalga geçtiği ve ustelik de bunu kendilerine soyletmek suretiyle yaptığı ustun zeka örneği halk türküsü..
örnegin mandanın söğüt dalına yuva yapması..
manda sulak yerleri sever, söğüt de öyle.. dalları suya sarkar ve mandalar yavrularını hem gölgelik, hem de daha güvenli oldugu icin dalların olusturduğu korunaklı bolgede tutarlar, böylece söğüt dalına yuva yapmıs olurlar..

yine sinek kapması sozcugu de anadoluda sineklerin, hayvanın etrafında dolaşması, ısırması, rahatsız etmesi anlamında kullanılmaktadır ve sinekler derileri ince ve refleksleri henüz erişkinler kadar hızlanamamamış yavruları daha kolay bir kan kaynagı olarak gorurler..

gibi..*
-aaa manda yuva yapmış söğüt dalına
-salvador* gene hayal dünyasındasın