bugün

fare parkı deneyi

bu deneyde fareler gruplandırılır. bir grup fare izole olarak kafeslerde tutulur. bu farelere iki musluklu bir sıvı kabı ile bir musluktan su, diğerinden morfinli su verilir. farenin hangi musluktan ne kadar içtiği kaydedilir.

diğer grup fare parkı denilen bir alanda, erkek ve dişi fareler bir arada olacak şekilde tutulur. parkta yiyecek, oyuncak ve çiftleşme için yeterli alan bulunur. bu farelerin su kabı da aynı tasarımdadır.

deneyin sonucunda kafesteki fareler parktaki farelerden 20 kat daha fazla morfinli su içer ve bağımlı olur; parktaki fareler morfinli suyu mümkün mertebe içmemeye çalışır hatta.

bağımlılık sadece maddenin ya da davranışın o çekici, geçici doyum sağlayan içeriği ile ilgili değil. eroin ve morfin gibi fiziksel bağımlılığı güçlü maddelerde bile sosyal destek devreye girince bağımlılık şeması değişiveriyor. kumar için de alışveriş için de bu böyle aslında. bağımlılıklar genellikle insan temasının, sevginin, yakınlığın, sosyal desteğin yerini dolduruyor.

bir bağımlılığınız varsa muhakkak onun doldurduğu kocaman bir boşluğunuz var demektir.

o boşluk neyse onu anlayıp doldurmadan bağımlılık sorununu çözmek pek mümkün olmayacaktır.
zordur. hem maddi hemde manevi olarak başta bireyi, aileyi ve ailelerin oluşturduğu toplumu fazlasıyla yıpratır. bağımlılık tedavisinde ilk adım ise bağımlı olduğunu kabul etmekle başlar ve bırakmayı isteme motivasyonuna sahip olmak gerekir. tedavisi ise, üzerine profesyonel bir şekilde çalışılması gereken ve tedavi süreçlerine aktif katılımın önem arz ettiği hassas bir konudur.

(bkz: bağımlılık danışmanlığı)
Bursa da maddeye hayır yürüyüşü yApıpmıştı birkaç sene önce. Teksas falan katılmıştı yürüyüşe, ne kadar müptezel varsa oradaydı amk. Bursa da istediğini yap bu saatten sonra düzelmez amk şehri. Ufacık bebeler bile bir şeyler kullanıyor. Deneyimi olmayan çocuk kalmamış bursa da. Yıllarca istanbul da yaşadım ben ama istanbul da yok bu kadar. Çoluğunuz çocuğunuz varsa Bursa'dan uzak durun bence.
Bursa Büyükşehir‏ belediyesinin resmen savaş ilan ettiği bağımlılık. cuma günü seminer düzenlenecek. çoluk çocuk için gidip bir şeyler öğrenmek lazım.

görsel
Gerçekten arkadaş/sevgili seçimi çok önemli.
Kendine tabular koyabilen insanlar,bu tarz insanları çevresinde barındırmıyor, derhal uzaklisiyor.

TemenniM aşık olunan kişinin çok zaman sonra bu durumunu açıklayıp, karşı vücuda bu zehri yaymamasıdır.
O kişiden vazgeçmek zor olacağından bunun cemberinde kalan kişiler biliyoruz.

Ilk tanistigim herhangi bir kisiye Artık bunu açık açık sormaktan çekinmiyorum.
Dürüst cevaplar karşısında bir daha gorusmeyelim demek de zorlaşmıyor.

Belli bir yaştan sonra çevreniz zaten sekillenmis olduğundan problem teşkil etmiyor.

O değil de bizden sonraki nesli veya çocuklarımızı bunlardan nasıl koruyacağız bilmiyorum.
şeker, sigara, heröyin, bonz, meth falan işte. şeker de madde sayılır di mi?
Ağız yolundan çay damar yolundan alkol istiyorum ihtiyacım var.
(bkz: bruce k alexander ın fare parkı deneyi)
Psikolojinin bunda büyük oranda değil %100 oranda etkili.olduğuna inanıyorum.

Şimdi kacirildiginizi düşünün. Adam psikopat sizi öldürecek. Diyor ki seni öldürmeyeceğim süründürücem dünyada sigara diye birşey olmadığını düşünün.

Adam size hergün içinize çektiğinizde duman yuttugunuz iğrenç.birşey veriyor. Ne olduğu hakkında en ufak fikriniz yok. 10 yıl devam ediyor. Nefes darlığı , tat alamamalar başlıyor , ve adam sizi bırakıyor. Peki siz o günden sonra o içtiğiniz şeyi bir kez olsun içmek ister misiniz? Ağzınıza bile koymassiniz. Işte bunlar hep psikoloji.
insanları kendisine bağımlı hale getirerek büyük felaketlere yol açan uyuşturucu maddeler; sakinleştirici ve keyif verici etkileri nedeniyle kullanılan ve bağımlılık yaratan tüm ilaç ve kimyasallarıdır. Maddelerin kötüye kullanımı, ilaç veya diğer kimyasal maddelerin doktor kontrolü dışında, başka amaçlarla kullanılmasıdır. Dışarıdan alınan ilaçların veya maddelerin ruhsal bağımlılık nedeniyle, kişide aşırı istek uyandırması, alışkanlık; kişinin ilaç veya maddeye, öne geçilemeyecek biçimde istek duyması ise tutkunluk olarak tanımlanır.
yunanistan'da korkunç bir gerçeği gözlen önüne sermiştir. gerçekten okurken gözlerime inanamadım! aids hastalarına aylık 700 euro'luk hükümet yardımı yapıldığı için; eroin bağımlıları bilerek kendilerine aids bulaştırıp bu yardımdan yararlanıyorlarmış. 2011 yılında yunanistan'da aids hastalığına yakalananların sayısında % 1260 artış yaşandığı raporlarla açıklanmış,..

http://www.radikal.com.tr...11.2011&CategoryID=81
sadece uyuşturucu vb. maddelerle oluşmayan durum şöyle ki; günümüz ilaçları başlarda sadece tedavi amaçlı kullanılıyor olsa da zamanla bağımlılık haline gelebilirler. bu ilaçlardan bazıları uyarıcılar,uyku verici haplar, ağrı kesiciler ve anti depresanlar olabilir.amfetamin olarak adlandırdığımız ilaç yasadışı kullanılabilir özellikte olup aralarından en tehlikelisidir. bu ilaçlar başlarda kişiye sahte mutluluk hali, uykusuzluk ve neşe verirken, zamanla algıda bozukluk, tepkisizlik gibi davranışları ortaya çıkarır. bir süre sonra kişi ilaçlar olmadığı zaman kendini boşlukta hissedebilir, intihara teşebbüste bulunabilir, krize girebilir ve ilacı bırakamadığı durumda sonu ölümle bile sonuçlanabilir. ayrıca sürekli olarak hayal görmeye başlar ve gerçeklikle bağlılığı kopar.

diğer belirtilere bakacak olursak;
sallanma, alınganlık ve müthiş derecede güvensizlik gibi davranış bozuklukları.
sağlık ve görünümde kötüleşme
işe devamsızlık.
iş kalitesinde azalma.
borçlanma, hırsızlık ya da ilaç borcunu kapatmak üzere işlenen diğer suçların üzerini örtme çabası. *
son olarak * (bkz : amfetamin)

edit:imla
Sadece uyuşturucu ya da sigarayla sınırlı kalmayan; bilgisayar, telefon, giyim, aksesuar düşkünlüğüyle de ifade edilebilir bir durumdur.
yemek bağımlılığı da uyuşturucu ile benzer bir sistematiğe sahiptir bünyede. Farkında olunup, kontrol altına alınması gerekir.
insan beyni eğer bağımlı olmayı kabul etmezse olmayacak durumdur.Bir maddeye bağımlı olmadan da öl desen ölür, zevk al desen zevk alır o beyin.
(bkz: naparsın)
bazı maddeler psikolojik bazı maddeler ise fizyolojik bağımlılık yapar. Bazılarıysa hem psikolojik hem de fizyolojik bağımlılık yapar. Psikolojik bağımlılığı tedavi etmek fizolojik olanı tedavi etmekten daha zordur. Bir maddenin bağımlılık yapması için alınan miktar kişiye göre değişir ama psikolojik bağımlılık yapan maddelerin düşük dozajda alınması bile tehlikelidir.
maneviyata bağlanmayanların tercihidir.
(bkz: madde bağımlısı)
cocacola bağımlılığı büyük tehlıkedir. dünyada sanıyede 9000 şişe açılmaktadır.
http://www.duslersokagi.c...gitozgur/index.php?id=288
(bkz: alışveriş bağımlılığı)
(bkz: maneviyat bağımlılığı)
psikolojik ve sosyal nedenlerle uyusturuucu vb maddelere asiri duskunluk.
(bkz: 15 senedir içiyorum bi bağımlılığını görmedim)
(bkz: türk usulü mahalle abileri)