bugün

fikriye hanım ın ve atatürk ün ömrünü yiyen kadın.
ipek çalışlar'ın kitabı. Latife Hanım'ın biyografisi anlatılıyor. kitap çok akıcı olmasa da tarafsız bir şekilde kaleme alınmış. başarılı.
12 temmuz 1975'te kanserden ölen ilk cumhurbaşkanı eşi.
görsel
kendisi soyadı kanunundan önce latife hanımdı.
doğrusu için;

(bkz: latife uşaklıgil)
1975te öldüğünde, resmi makamlarca evi basılmış ve anıları alınmıştır, daha sonra bu anılar Türk tarih kurumunun kilitli kasalarına kaldırılmıştır.
kıskanç ve kaprisli olduğu yazılıp çizilen kadın.
atatürkün dindaşı hanfendi. * hangi dindenler biliyoruz elbette.
kendisi 9 dil bilen, sorbonne üniversitesi mezunu ve müzik kültürü çok yüksek bir insandır.
nedense hep -benim tabirimle- cingarcı bilinir... yani fettan...
hayatı boyunca çıkardığı en büyük cingar: kocasının içki içmesi üzerine oldu.
mustafa kemal'in ölümüne sebep olan hastalığı düşününce aslında bence bu konuda latife hanım tamamen haklıdır...

ama yine de latife hanım'ı pek sevmem... fikriye hanım'a yaptığı densizlikler unutulmamalı fikrimce.
allah gani gani rahmet eylesin tabii... her ikisine de.

kaynak: teyzem latife
--spoiler--

--spoiler--

Latife Hanım, 17 Haziran 1898 yılında izmir'de doğdu. izmir’in tanınmış ailelerinden olan Uşak kökenli Uşakizade (sonra Uşşaklı) Muammer Bey ile Adeviye Hanım'ın kızı olan Latife Hanım'ın Vecihe (ö.1992), ismail, Münci, Ömer ve Rukiye adlarında 5 kardeşi vardı. izmir Lisesi’ni bitirdi. Paris'te Sorbonne Üniversitesi’nde hukuk okudu. Londra'da dil öğrenimi gördü. Kurtuluş Savaşı henüz bitmeden Türkiye'ye döndü.

11 Eylül 1922'de, Türk ordusunun izmir'e girişinin ardından, güvenli bir karargâh arayışındaki kurmayları, Başkumandan Mustafa Kemal’e Uşakizade ailesinin köşkünü de önerdiler. Ailesi yurtdışında olan ve köşkte babaannesiyle birlikte kalan Latife Hanım'dan bir davet mektubu istendi. Bu öneriyi sevinerek kabul eden Latife Hanım, davet mektubunu yazdı ve köşklerinde Atatürk’ü 20 gün ağırladı. Bu tanışmadan sonra haberleşmeleri devam etti. Bir süre sonra Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım da, sağlık sorunları nedeniyle izmir'e gittiğinde köşkte ağırlandı. Zübeyde Hanım'ın 14 Ocak 1923'te ölümü üzerine izmir’e giden Mustafa Kemal ile Latife Hanım 29 Ocak 1923'te Muammer Bey’in evinde, sade bir nikâhla evlendiler. Bu, nikâhta kendileri de bulunduğu için dönemin âdetlerine uymayan bir törendi. Mareşal Fevzi Çakmak ve Kâzım Karabekir Mustafa Kemal’in, Mustafa Abdülhalik Renda ile Salih Bozok ise Latife Hanım’ın tanıkları idi.

Bu evlilikle Latife Hanım, modern ve medeni Türk kadınının simgesi olma görevini üstlendi. Yeni devletin başkenti Ankara’ya gelerek Çankaya’da ilk Cumhurbaşkanlığı köşkü olarak kullanılan Kuleli Köşk (günümüzde Atatürk Müzesi olarak kullanılan bugünkü adıyla Eski Köşk)’te yaşadı. Eşinin isteği üzerine TBMM’deki oturumları izlemeye giden Latife Hanım, TBMM'ye giren ilk Türk kadını oldu. Pek çok yurt gezisinde eşine eşlik etti. 1925 yazında Doğu Anadolu gezisinde aralarında geçen tatsız bir tartışmadan sonra Latife Hanım ve Atatürk boşandılar. Boşanma haberi, 5 Ağustos 1925 günü radyoda yayımlanan bir hükümet bildirisi ile duyuruldu.

Ölümüne kadar izmir'de ve istanbul'da yaşayan Latife Hanım, evliliği ve eşi hakkında konuşmayı ya da yazmayı kesinlikle kabul etmedi, ikinci kuşak yakınlarına da aynı yönde vasiyette bulundu. 12 Temmuz 1975'te istanbul'da 77 yaşındayken göğüs kanserinden hayatını kaybetti. Dönemin istanbul valisi Namık Kemal Şentürk'ün gayretiyle kara, hava ve deniz birliklerinden oluşan bir şeref kıtasının katıldığı cenazesi Teşvikiye Camisi'nden kaldırıldı; Edirnekapı Şehitliği'ndeki aile mezarlığına defnedildi. Latife Hanım'ın anıları ve sakladığı kıymetli belgeler Türk Tarih Kurumu'nda saklanmaktadır.

izmir'de ailesi tarafından yaptırılmış ve sonradan Latife Hanım'ın mülkiyetine geçmiş iki köşk bulunmaktadır. Bunlardan Göztepe'deki günümüzde izmir Özel Türk Koleji kampüsü içinde yer alan aile malikhanesi müze olarak hizmet vermekte olup, Karşıyaka Belediyesi tarafından restore edilmiş olan Karşıyaka'daki ikinci köşkten kültürel işlevlerde yararlanılmaktadır.
--spoiler--

--spoiler--

vikipedi/Latife Uşşaki
kemal paşa' yı kandırabilen bir karakterdir. hatta öyledir ki devlet adına verdiği kararlarda bile etkisi olduğu söylenir. çok şükür ki kemal paşa' nın yanındakiler bu durumu erken farketmiş ve ayrılması için onu ikna etmişlerdir.
Atamızın ağırlığına ayak uyduramamış hanımefendidir.
zübeyde hanımın kendisine söylediği "kızım sana vasiyetimdir, mustafa'mı ne yapıp edip şu içki belasından kurtar. çünkü bu içki mustafa'mı erken yaşta öldürecek" sözlerine sadakati sebebiyle kötü kadın olmuştur. halbuki tüm çabası çok değer verdiği eşinin validesinin vasiyetini yerine getirmekti. ama bugün bile kemalistlerce atatürk'e yakışmadığı söylenir. kim kime yakışmıyordu acaba?
Ulu önderin belkide yaptığı en büyük hatalarından biri. Zira fikriye atayı tapma derecesinde seven ve itaatle bağlı kalırken latife paşanın subaylarına gider koymuş üstüne üstlük kovmaya teşebbüs etmiş bi kadındır. Atatürk bu kadın yüzünden kalp krizi geçirmiştir.
Bir türlü sevemediğim kadın. Bakışları falan çok rahatsız edici değil mi?
ipek Çalışlar'ın çok detaylı araştırmalar yaparak yazdığı bunu da kitabın giriş kısmında anlattığı Latife Hanım'ı ve o dönemi muhteşem bir dille anlatan harika bir kitap. şiddetle tavsiye ederim.
--spoiler--
Mustafa Kemal Paşa, TBMM'nin yeni çalışma dönemini açtı. Mustafa Kemal'in açılış konuşmasını mecliste dinleyiciler balkonundan izleyen Latife Hanım, meclise gelen ilk kadın oldu. (1 Mart 1923)
--spoiler--

görsel
Boşanmalarıyla ilgili çarpıcı iddialar mevcuttur.

--spoiler--
görsel
--spoiler--
Atatürk bile olsan türk kızından, tribinden,kaprisinden kaçış yoktur fikrinin canlı örneği rahmetli first lady.
Doğum tarihi trt1 de yayınlanan Joker yarışmasında soru olan Şahsiyettir. 1898 de doğmuş.

(bkz: soru değil boru)
aslen yahudidir.

(bkz: Sabetaycı)
(bkz: latife uşşaki)
ipek çalışlar'ın hakkında kitap yazdığı ve enteresan bilgiler verdiği hanımefendi. kitabın adı da buydu yanlış hatırlamıyorsam.
doğduğu tarihi konak dökülüyor.

http://www.dha.com.tr/lat...html#.Vu6rzchTnT0.twitter
görsel
M. Kemal atatürk ve latife hanım'ın ailesi. Latife hanım en sağda beyazlı olandır.
Mîna Urgan'ın anılarını anlattığı kitapta mustafa kemal atatürk'ün latife hanımdan, latife hanımın kıskançlık krizleri ve 'uygunsuz davranışları' yüzünden ayrıldığı belirtilmiş. Lakin ayrıldıktan sonra tamamen sessizliğe ve sakin bir yaşama gömülen latife hanım, atatürk aleyhine onu kullanmak isteyenleri ve atatürk'ün yanında yer alan insanlarla dahi görüşmeyi reddetmiş.
görsel