bugün

(Rumex), içerisinde 200 kadar bir yıllık, iki yıllık ve çok yıllık bitki türünü barındıran bir bitki cinsi. Ekşi olmayan türlerin yaprakları Anadolu'da yaygın biçimde sarma yapılarak tüketilir ve efelik, evelik vb. adlarla anılırken ekşi yapraklı türleri kuzukulağı adıyla anılır.

Bu familyanın üyeleri oldukça çok rastlanan genellikle kuzey yarıkürede yetişmesine karşın her yere yayılmış çok yıllık bitkilerdir. Bazıları zararlı otlar olup bazıları da yenilebilen yaprakları için yetiştirilmektedir.

Labada türleri pek cok kelebek türünün larvaları tarafından yiyecek olarak kullanılmaktadır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Labada
izmitte de bilirler bunu.
yunanca bir kelimedir. yaprakları yenilebilen bitkidir.
Uşak yöresinde ilabada olarak bilinen kara lahana dolmasına benzeyen dolması çok sevilen ve tutulan bir otdur.Bu dolma ilk başta ağızda nahoş bir tat bırakır gibi olsa da sıcak ve yoğurt eşliğinde yenmesi halinde son derece lezzetlidir.Bu aralar büyük market zincirlerinde ''Ege otları'' markalı bir firma tarafından raflarda büyükşehirlilerin hizmetine sunulmuştur.
Antalya'nın Çamyuva beldesinde 20000m2'lik alana sahip 5 yıldızlı otel. 2008 yılı itibariyle Barut Hotels bünyesinde hizmet verecektir.
çok merak edenler bir de şu link'i tıklayabilirler;

http://www.yemekicmek.com/yararlibitkiler.php?ID=75
vitamin yönünden oldukça zengin olan labada'da en çok a ve c vitaminleri bulunmaktadır. nişasta, şeker, reçine ve antirkonin içeren kökleri ise müshil etkisi gösterir.
labadanın müshil etkisini elde etmek için kökleri iyice temizlendikten sonra 50-60 gr'ı parçalanarak 1 lt sıcak suya konur. 15-5-20 dakika ağır ağır kaynatıldıktan sonra süzülür ve günde 2-3 bardak içilebilir.
ayrıca bu çayın vücuda kuvvet verici, kanı temizleyici ve sindirime yardımcı özellikleri de vardır.
(bkz: lambada)
türk mutfağında eski çağlardan beri kullanılmaktadır. hemen her yerde yetişmesi ve kolaylıkla bulunması nedeniyle pek çok yemeği yapılmakta, bir çok yemeğe de çeşni olarak katılmaktadır.mesela iç anadolu'da en çok yapılan sarmalardan biri labada sarmasıdır. bir çok yerde ıspanak gibi yemeği yapılırken, bazı yerlerde de çorbası pek sevilmekte, pilavlara da çeşni olarak konmaktadır. doğu anadolu'da kurutulmuş olarak da saklanmaktadır.
avrupa'da da çok iyi bilinen ve sevilen labada özellikle belçika ve fransız mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır.
öyle ki yetişmediği mevsimler için salamura sı ve konservesi bile yapılmaktadır.
bahar aylarında ortaya çıkar. kuzukulağı ile aynı familyadandır. biraz daha sert yapraklıdır ve kuzukulağı gibi ekşi değildir.
bazı bölgelerde 'evelek, evilik, efelek, avelek' gibi isimlerle de bilinen labadanın yaprakları koyu yeşil renkli olup, bazıları kırmızı liflidir.
yol kenarlarında, tarlalarda, bahçelerde, açık arazilerde, parklarda kendiliğinden yetişmektedir. ülkenin batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine her bölgede yetiştiğine bakılırsa, iklim ve toprak türünün labada için fazla önem taşımamakta olduğu görülür.
özellikle nemli topraklarda, güneşli ya da yarı gölgeli yerlerde daha hızlı yetişir.
(bkz: labada lubada)
a ve c vitaminleri açısından zengin , kuvvet verici , kan temizleyici ve hazmı kolaylaştırıcı özelliklere sahip , mutfakta ve tıpta kullanılan bitki turu . Bazı yöresel adları ; dağ pazısı , efelek , evelik ve sığır kuyruğu 'dur.
yeşil,oldukça kalın yaprakları olan sarması ya da yemeği tabir-i caizse kayış gibi olan sebzedir!
bir sebze türüdür.diğer adı efelek tir..
güncel Önemli Başlıklar