bugün

il olmadan önce ankara'ya bağlıydı.
Çok ekonomik olduğu söylenen bir iç Anadolu şehri.
kırşehir'in kuzeybatısındadır.
ankara'nın doğusunda bulunur.
batısında ankara, kuzey batısında çankırı, kuzeydoğusunda çorum, doğusunda yozgat, güney ve güneydoğusunda da kırşehir bulunan türkiye ili.
orada yaşadığım zamanlarda inanılmaz sıkıcı olan bir şehir idi. şimdilerde biraz değişmiş ve gelişmiş. insanı değişmiş midir sanmam.

bir de makro' da 7 liraya hamburger menü yerdik. zaman çabuk geçiyor.
orta son sınıfta rahmetli babam oradaki alayın komutanı idi ve daha önce ayaş'da konuşlanmış olna bu alayı, ayaşlı milletvekillerinin baskısına maruz kalmamak için, bir gece yarısı alarm vererek, bütün ağırlıkları ile birlikte kırıkkaleye "kaçırmıştı". ayaşlılar sabah uyandıklarında alay artık orada değildi.

babamdan önce de çok kere ankaradaki tümen komutanlığı ayaştan kırıkkaleye taşınma emrini vermiş, ancak her seferinde milletvekilleri araya girerek kararı durdurmuşlar haklı olarak, çünkü alay demek binlerce askerin çarşı iznine çıktığında esnafın geçim kapısı demek. ayrıca alayın günlük gıda ihtiyacının ayaştan temin edilmesi demek.
görsel
görsel
çok küçük bir şehir olmamasına rağmen herkesin geri kalmış ve düzensiz olmasıyla andığı bir il merkezi.
Eskiden Ankara'nın bir ilçesiyken 1989 yılında il olan, 71 plakalı bir ilimiz.
görsel
görsel
görsel
Ankara'nın dibinde olmasına rağmen gelişmemiş bir kent.
30 senedir yerinde sayıyor der çoğu kırıkkaleli..

ilçeyken daha hızlı gelişirken, il olduktan sonra gelişmesi durmuş ve düzensiz, özgünlüğü olmayan bir kent ortaya çıkmıştır.
il olduktan sonra gelişmesini durdurmayı başaran nadir kentlerden.

MKE'nin burada olması dışında pek bir özelliği yoktur.

ilçeleri de çok küçük olup köy ve kasabadan hallicedir çoğu.
Ankara'ya yakın olması dışında başka bir numarası olmayan boktan bir Anadolu şehri. Burada beş ayımı geçirdim. Ne bir gelenekleri var, ne bir yemek kültürleri var, ne gezilecek yerleri var, ne turistik mekanları var...
Kırıkkale Üniversitesi öğrencileri ekseriyetle Ankara'dan gidip gelir. Geri kalanlar ise Yahşihan ilçesinin Yenişehir mahallesinde izole olmuşlardır. Şehrin yerlisi öğrenciye pek iyi gözle bakmaz, onları dolandırmaya çalışır. Bilhassa Üniversite tercihi için tercih edecekler iyi düşünsün, sonra benim gibi perişan olmayın.
3g'li şehirdir. (bkz: gırıggale). Bütün il komple açık hava düğün salonu gibidir. Zira sokak düğünü çoktur. Erkekleri genelde asker ve polis olur. Eskiden makine kimyaya girebiliyorlardı. Kızları ise hemşireliğe merak salmıştır. Buradaki kırıkkale üniversitesi şehrin (bkz: yahşihan) ilçesinde bulunduğundan kırıkkale il merkezine uğramadan ankara'ya gelip giderek üniversite bitiren adamı çoktur. Ev fiyatları abartılı bir şekilde pahalıdır. Yastık altında biriken altının haddi hesabı yoktur. Ayrıca bahar ve yaz aylarında halk celal bayar'a pikniğe gider. Ben bu kadar piknik seven bir halk görmedim.
Memleketim. En son amcamın vefatında gitmiştim. 16 şubat.
kuzey Kıbrısın Lefkoşa şehrine bağlı köy.
isminden dolayı kırklareli ile sıkça karıştırılan fakat tamamen zıt yerler olan ankara'nın dibindeki şehrimsi.
Bi bok yok. Bildiğiniz şehir, dümdüz şehir aq.
kırıkkaleli olmak her yönüyle ayrıcalıktır, yolun ortasından yürürüz k yerine g kullanırız, gece alemini severiz, oyun havası milli marşımızdır.
refrandumda evet diyen cumhuriyet karşıtı kent.
ciger burası kırıkkale başlığı kırklareli değil.
Balkanlardan gelen soğuk havanın etkisine girmiştir.

Zaten korkunç soğuk bir yerdi, üstüne fırtına da aldıysa, aman aman aman...

Trakyalı kardeşlerime selamlar.
şu an öyle bir fırtına var ki yani camlar kapılar zangır zangır. rüzgar sesinden birbirimizi duyamıyoruz hayırdır inşallah bu geceyi sağ salim çıkaralım.
Kırıkkale trakyadadır diyenler ayılamamış herhalde. Kırıkkale baba ocağıdır. Has memleketimdir.
Arpayı sıkıp suyunu çıkaran bir ilimiz.