bugün

müzik, yapılabilmek için çalgıları olması gereken bir olaydır. örneklersek tar, veya saz türk icadıdır, kanun türk icadıdır. sadece davulla müzik yapılmaz, ama davul zaten yahudi icadıdır; aynen darbuka nın arap icadı olduğu gibi.

başka milletlerin çalgılarıyla yapılan müzikler, o milletlerin ismini taşır. örneklersek; "türkçe sözlü batı müziği" diyoruz. neden diyoruz bunu? çünkü batı çalgılarıyla yapıyoruz, ama türkçe yapıyoruz.

veyahut arabesk diyoruz; neden diyoruz? çünkü arap tarzını kullanarak, arap kültüründen gelen çalgıları kullanıyoruz.

işte bu gün salt bir şekilde kürt müziğinden veyahut kürt folklöründen bu yüzden bahsedemiyoruz. çünkü kürtlerin kendilerine ait herhangi bir halk dansı veya çalgısı yoktur. halay, 4000 senelik türk icadıdır, nevruz; binlerce senelik türk bayramıdır.

velhasıl kendilerine ait halk dansı veya çalgısı olmayan bir topluluğun müziği olduğunu iddia etmek bilimsel bir tutum değildir, dolayısıyla kürt müziği diye bir şey yoktur. ancak; "kürtçe sözlü x müzik" vardır.

folklör, halkların henüz birbirleriyle tam olarak etkileşmeden kendi aralarında bir takım olayları, efsaneleri tiyatral olarak anlatması veya kültürel eğlence olayıdır. bunu yaparlarken insanlar bir takım çalgılarla "müzik" yapmışlardır. bu çalgılar zamanla insanların, toplumların kabulünü görmüş ve kullanılmıştır.

zaten "müzik" çalgıyla yapılır. bir takım andavallar müziğin vokal olarak tek sesli ve çalgısız olarak yapıldığını söyleyebilir, inanmayınız; sallama sanatının en uç örneklerindendir. uydurmadır, yalandır. tek vokal olarak şarkı söylenir, ağıt yakılır; müzik yapılmaz. karakteristiği vokale bağlı tek sesli olan müzik olmaz. saçmadır. müziği oluşturan şey notalardır.

kızılderili müziği vardır; kendine özgü çalgıları ve tarzları vardır. afrika kabilelerinin de kendine ait müziği, çalgısı, tarzı vardır; ancak kim ne derse desin bu bağlamda "kürt müziği" yoktur. ancak kürtlerin yaptığı müzik veya kürtçe sözlü müzik olabilir ki, herkes istediğini yapabilir.
(#8467700) anlamadığım ispanyolca ya da fransızca müzikler gibi değil üstelik, aynı ırmakta yıkandığımız insanların müzikleri. dertlerini yaşadıkları diyarların kelimeleriyle anlatan. sevdiğini paspasa değil aya, kekliğe benzeten insanların türküleridir. bir diğeri için;
(bkz: laz muzigi)
şener şen ile meltem cumbulun oynadığı adı aklıma nasıl gelmez lan dediğim filmde çalan ve meltemin abi bu türküde ağlamak için kürtçe bilmek mi gerekir sözüne yüzde 1525135 katılmama sebeb olan müzik çeşidi.
kurt cobain'in yaptigi muziklerin de dahil oldugu muziklerdir.
(bkz: aynur doğan)
(bkz: mikail aslan)
(bkz: ahmet aslan)
(bkz: aynur doğan)
(bkz: hozan dino)
(bkz: şivan perwer)
(bkz: car newa)
(bkz: serap sönmez)
sanat güneşi tıvorlu ismail'dir. *
(bkz: hela vela vel vela)
türk müziği nasıl türküde başlıyorsa, kürt müziğinin temeli de türkü. işte o yüzden kürt müziğinin türk müziğinden bir farkı yok bana göre. nasıl turnam gidersen mardin'e, ermeni bir türkünün coverıysa * ve beni bilmediğim uzak yerlere götürüyorsa, bugün tv'de arkasına dağları alıp kürtçe şarkı söyleyen kadın da beni yanına alıyor.

müzik bu. müziğin ortaya çıkış nedeni ''sevgilimden ayrıldım. bebek'te üç-beş tur atarken söyleyeceğim bi şarkı yapayım'' isteği değil ki. çekilen hayat acılarının bi ürünü. ve hepimiz canımız acıyınca aynı duyguyu yaşıyoruz. hayır, birlik beraverlik mesajı vermiyorum; olması gereken, doğalı bu zaten. çünkü ''hepimiz canımız acıyınca aynı duyguyu yaşıyoruz.''
en meşhuru, melodisi Eşeğin osuruk sesinden ilham alınmış "kum gibi" şarkısıdır.
Doğrusu küt müziğidir.
garip bir müzik çeşididir bu.böyle rüzgarlı yaz geceleri fevzipaşa diye bir mahalle vardır burada.ordan efil efil elektronik saz sesleri eşliğinde dağ eteklerine çarparaktan ovaya geri döner bu müzik..her müziğin ezgisi size birşeyler anımsatır.belki bir duyguyu bir yöreyi.ama bu müziği duyduğunuz an hiç birşey hissemessiniz.garip bi müziktir bizim burdaki çeşidi..
"vıy vıy vıy, vıy vıy!

vıy, vıy vıy, şemmo!"

dan öteye gitmeyen müziktir.
insanın ister istemez elektro saz çalmaya başlaması.
Bir kültürün meydana getirdiği duygu aktarım şekli.