bugün

1) Trigonat sistemde kristalleşen, sertliği 9 olan ve bu özelliği ile değer kazanan doğal aluminyum oksit (Al2O3). Bütün korund kristalleri ısıtıldıklarında renkleri bozulur, kaybolur; ancak soğuyunca yine eski rengi alır. Korund minerallerine ender rastlanır; oluştuğu yerler siyenit pegmatitlerinin içleri ile, şist ve mermer serilerinin yer aldığı metamorfik istiflerin yine içleri veya ara yüzeyleridir. Aluvial yataklarda, primerlerden aşınıp gelmişolarak, plaser halde de bulunur. iyi halde kristalleşenler, renklerine göre yakut veya safir olarak isimlendirilir.

2) Yapay olarak; boksitin elektrik fırınlarında eritilmesiyle elde edilen aşındırıcı ürün ; tane, toz ve kalıp denilen özel şekillerde; alundum, aloxite, karaloks, exolen ve lionit gibi isimlerle de pazarlanır.
Kimyasal bileşimi Al2O3’tür. Kristal sistemi hekzagonal’ir. Billurları prizmatik veya piramidaldir. Özgül ağırlığı 4, sertliği 9’dur. Klivajı yoktur. Kırığı konkoidal ya da pürüzlüdür. Saydam veya yarısaydam olup, çiziği beyazdır. Renklerine göre farklı isimler alır. Mavi renklisine “Safir”, kırmızı renklisine “Yakut” denir. Bazen sarı, yeşil, kahverengi Korendon’lara rastlanır. Batı Anadolu’da özellikle Muğla’da yaygın bir mineraldir. Bazı iç püskürük kayaçlar ve metamorfitler içinde bulunur.