bugün

demos kratos sözcüklerine yazıtlarda fazlaca rastlamamıza rağmen, halkının sınıflaştığını görmekteyiz. zengin ve fakirlerin oturdukları ve girebildikleri alanlar arasında farklar var.

tapınağın ilk kahini bir kadın imiş. daha sonra sadece erkekler kahin olmuşlar.
izmir/Menderes/Ahmetbeyli Köyü (şimdi mahalle oldu galiba)'nde bulunan, 6 yıl çalıştığım, Apollon Klarios Bilicilik Merkezi. Apollon'a adanmış bir kutsal alandır. Şehir değildir, yerleşim yoktur. Sadece tapınaklar ve müştemiletının bulunduğu bir bilicilik (kehanet) merkezidir. Yüzyılın başında keşfedilmiş, kazılarına başlanmış, aralıklarla devam etmiştir. Başından beri farklı dönemlerde fransızlar tarafından kazılar yürütülmüştür. Şu an Ege Üniversitesinden Prof. Nuran Şahin başkanlığında Türk kazıları devam etmektedir.
Alanda bi kutsal su kuyusu bulunur, bu kuyu kutsal alanın burada olmasının nedenidir. Kehanet yapmak için kutsal su gerekir. ama şu anda alanın tüm turistik potansiyelini öldüren, kazıların yapılmasını zorlaştıran da bu suyun ta kendisidir.
Efsaneye göre i.Ö. 12 yüzyılda kurulmuştur ama alanda ele geçen en eski buluntu i.Ö. 10. yüzyıla aittir. Apollon ve Artemis Tapınakları ve sunakları bulunur. Anneleri Leto'nun tapınağının da bulunması beklenmektedir. Bunlardan başka bi çok onurlandırma yazıtı, anıt bulunur. Küçük buluntular arasında figürinler (küçük heykelcikler) öne çıkar.
Claros Fransızca'daki kullanımıdır. Yunanca'dan doğru transkripsiyonu Klaros'tur. Şimdiye kadar hep fransızlar kazdığı için Claros olarak yerleşmiş hatta karayolları bile tabelayı Claros olarak hazırlamıştır. yanlıştır.
Sparta'da dünyaya gelen her yurttaşa işlenmek üzere verilen toprak parçası.