bugün

4 kutsal kitaptan birine inanan, iman eden, bağlanan kimse.
üstad ibni teymiyye şöyle der: "ehl-i kitap, kur'an'da bahsedilen mutlak şirkin kapsamına girmiyor; aksine sınırlı şirkin kapsamına giriyor. yüce allah şöyle buyuruyor: ""kitap ehlinden ve müşriklerden inkâr edenler, kendilerine apaçık bir delil gelinceye kadar, (batıl dinlerinden) kopup-ayrılacak değillerdi." dolayısıyla müşrikleri, ehl-i kitaptan ayrı bir grup olarak görüyor." ibni teymiyye şöyle devam ediyor: "ehl-i kitap, allah ın emretmediği şirk bidatına saptıkları için, onların müşriklerden ayrı tutulması gerekti; çünkü dinlerinin aslı, şirki değil, tevhidi getiren semavî kitaplara uymaktır.
ehl-i kitap(kitap ehli), kuran-ı kerim'den önce indirilen(ilahi dine mensup) diğer kutsal kitaplardan her hangi birine bağlı kişiler için kullanılan bir tabirdir.
--spoiler--
Kitap ehlinden öylesi vardır ki, ona yüklerle mal emanet etsen, onu sana (eksiksiz) iade eder. Fakat onlardan öylesi de vardır ki, ona bir dinar emanet etsen, tepesine dikilip durmadıkça onu sana iade etmez. Bu da onların, “Ümmîlere karşı (yaptıklarımızdan) bize vebal yoktur” demelerinden dolayıdır. Onlar, bile bile Allah’a karşı yalan söylerler.
--spoiler--

(bkz: al-i imran 75)