bugün

özellikle kırsal alanlarda yetişen bir bitki. bu otun kök kısmı kesilerek suyunun akması sağlanır, 1-2 gün sonra kök kısmından akan sıvı beyaz kıvamlı bir hal alır. buna kenger sakızı denir. birçok zaman sokaklarda bu sakızı iplere dizip elinde su dolu bir kovayla gezen insanlara rastlanır. bu sakızın özelliği yapışmaması ve kendine özel tadıdır, tamamen doğaldır. entryde alıntı yapılmamıştır.
kahvesi de yapılan bir bitki.
tohumları karaciğere çok faydalıdır.
küçük yeşilimsi bir köktür. yumurtalısı güzel olur. doğu ve özellikle güneydoğu anadoluda kadınlar sırtlarında çantalarıyla yollara düşerler bunu toplamak için. bu günler tam mevsimidir.

(bkz: siyabu)
(bkz: uçkun)
çiğ olarak da yenilir. kahvesi lezizdir.
(bkz: kenger kahvesi)
yabani bir tür enginar.
yöre halkı tarafından kereng olarak bilinen türlü yemeği yapılan bitki.
doğu illerinde özellikle karacadağ cevresinde hamsi muamelesi yapılan bir tur bitkidir. genellikle şanlıurfa diyarbakır arasındaki bölgede yetişir. binbir türlü yemeği yapilir. tatlısı yapılır mı bilmiyorum.
aydın ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: aydın)
manisa ilinin kula ilçesine bağlı şirin bir köy.
son yedinci nesil yazarlardan. hoşgelmiş.
32 adet entry girmiş büyük ihtimalle pkk ve kürtlerden başka bir konu haricinde prim yapamayacağını, kendisi de anlamış yazar.

elli defa söylüyorum şu sözlükte herkesin aynı fikirde olduğu olduğu şeyleri yazıp, puan toplayıcılık yapmayın. şehitleri, dini, inanan insanların değerlerini(sağcı,solcu fark etmez) kullanmayın. bu rezilliktir. özellikle başlık açıp "pkk orospu çocuğudur" "kürtleri sikiyim" demek ne kadar çakallıksa, "atatürk" başlığı dururken birileri okusun diye, "canım atam seni seviyorum" tarzı başlıklar açıp "canımdan çok sevdiğim atatürk'üme bir sevgi patlamasıdır" yazmak da o kadar adilik, çakallıktır.

şerbetçi olmanın anlamı yok adam gibi yazar olmak aslında çok kolay, sadece popülist olmayın.

(bkz: şerbetçi yazar)
aklıma gelmese de aynı hisleri taşıdığım yazar... (#13446826)
sümerler'in kendilerine verdiği ad olan "kingir"in başka bir söyleniş şekli olan öz türkçe kelime.

kenger ya da kengerler, oğuz boyları arasında bulunan bir aşirettir. aynı aşiret orhun yazıtlarında "kengeres" olarak geçmektedir.

peki ya kadim kenger yahut kingir toplumu nasıl olmuş da "sümer" adını almıştır diye soracak olursanız, bu isim bir başka mezopotamya halkı olan akadlar tarafından koyulmuş bir isimdir. sümer coğrafyasının güneyinde yaşayan kenger türkleri idi ve bugünkü bağdat'ın kuzeyinde ise subar(sabar) türkleri yaşamaktaydı. işte akadlar aynı dili konuşan, aynı soydan gelen bu halkları "subarlar" olarak tanımladı ve subarlar zaman içinde sümerler olarak değişti.

tarih boyunca bir çok türk topluluğu kenger ismini kullanmışlar ve bunu günümüze değin taşımışlardır.
örneğin;
-iran azerbaycanında tebriz yakınlarında bulunan bir türk köyünün adı da kenger'dir.

-şanlıurfa'da merkeze bağlı kengerli köyü bulunmaktadır.

-çankırı'nın eski adı kengerü'dur.

-manisa-kula ilçesine bağlı kenger köyü bulunmaktadır.

-Harzem, Harezm diye geçen ülke ve krallığın özgün adı KENGER’dir. Antik dönemlerden Moğol istilasına kadar varlığını sürdürmüştür.

-basra körfezi'nin eski adı kenger denizi'dir.

-elazığ ili kovancılar ilçesine bağlı fahribey köyü'nün eski adı kengerli'dir.

-urfa-siverek karakeçililerinin diğer adı kengerler'dir.

-oğuzlar'ın kayı boyuna bağlı kenger oymağı bulunmaktadır.

-niğde ili ulukışla ilçesine bağlı kılan köyünü kuran kılanoğulları aşiretini oluşturan yörük obalarından biri de kengerlerdir ve osmanlı arşivlerinde bundan bahsedilir.

-günümüz azerbaycanında kengerli rayonu(kangarlı da denir) bulunmaktadır.

-eski milletvekili ülkücü ökkeş şendiller'in asıl soyadı kenger'dir.

ne yazık ki kenger sözcüğü günümüzde kürtler tarafından sahiplenilmiş, doğu ve güneydoğu anadoludaki oğuz kenger yörük türkmen taifesi de kürtleşmiştir.

(bkz: kürtleşen türkler)
Sakızı vardır.
Dunya da 6 çeşit olan bitkidir ancak tunceli de bulunan 2 yeni turle birlikte 8 e yukselmistir çeşiti. Ne işimize yarayacak bilmiyorum.