bugün

kitapları kemiren kurda verilen ad.
eskiden kiapları kurtların yememesi için başına '' ya kebikeç'' yazılırmış diye okumuştum. o yüzden aldığım her kitabın başına yazarım.
kitapların başına yazılan tılsım gibi bir şeydir. tam yazımı da "Ya Kebikeç. Ihfazu'l-varak!" şeklindedir. meali "ey kebikeç, kağıdı koru" dur.
eskiden el yazması kitaplara güveden koruyacağına inanılarak yazılan ve tılsımlı sayılan sözcük.
elif şafak'ın aşk isimli kitabında belirttiğine göre kitaplara musallat olan bir cinmiş. kitaplara zarar verirmiş. o nedenle hazreti mevlana her kitabın başına "sevgili kebikeç bu kitap sana göre değil, yavaştan sen buradan uza anam" anlamına gelen birşeyler yazarmış.

bu cinin kitaplara zarar vermesi ilginç. dikkat edin, bilgiye zarar veriyor. bir tür veri bankasına saldırı olayı gibi yani. büyük şirketlerin data banklarından tutun da kişisel bilgisayarların hard diskindeki dataları bozmak için üretilmiş virüsler gibi yani.

eski çağda cinler varmış. şimdi bir de bilgisayar virüsleri çıktı başımıza. insan evladı aslında kainatta ne varsa onu taklid ediyor. yani icad diye bir şey yok, keşif var; taklit var. iyi işlerde de böyle, kötü işlerde de. iyi şeylerden ilham alıp kötü örnekleri göz ardı edene ne mutlu.

(bkz: allah kimseyi doğru yoldan ayırmasın).
dijital olarak

http://www.pecya.com/coll...r%C4%B1-dergisi.-214.html

adresinden edinilebilen dergi.
--spoiler--
Bütün haşarat ve zararlı böceklerin hareketini düzenleyen meleğin adıdır. Bu yüzden, adı geçen meleğin, kitapları güveden ve kitap kurdundan koruduğuna inanılır. Eskiden, yazma kitapların cilt kapağına veya ilk ya da son sayfasına tuğra biçiminde “Yâ Kebîkec” yazılarak bir nevi korumaya alınırmış. Kapağında yahut içinde, anılan ifade yer alan bir kitaba haşerat zarar veremezmiş.

Güvelerin kralı...
Bir yazma üzerine, yazılırsa, krallarına saygı göstererek güvelerin o kitaba yanaşmadıklarına inanılır.

“Steingass, Ferheng-i Farsî adlı Farsça-ingilizce lügatinde çok etraflı bilgi vererek, derdimize çare oluyor: ‘Bir yabani maydanoz çeşidinin ve öldürücü bir zehrin adıdır. Ayrıca böcekler kralıdır. Sıklıkla Hindistan’da, böceklerin yaklaşmayacağı batıl itikadı ile kitapların ilk sahifesine yazılır.
--spoiler--
dün , bir sahaftan çok çok ucuza bulduğum bir, iki, üç gökyüzü* isimli şiir kitabının başında 'ey kebikeç, bu kitabı koru' yazıyordu, bugün karşılaştım, esrarengiz geldi, kebikeç de kimdi ki kitaplardan sorumluydu böyle ?, dedim. gölgede rüzgarlı güneşte parlak bir hava vardı. bilemedim kebikeçi ve bir arkadaşa sordum ; kolaya rengini veren madde, dedi. içime sinmedi, bir kandırılmışlık hissettim, şimdi öğrenmiş oldum. pek masalsıymış. çok sevdim kebikeçi. işaret eki alınca keçileşiyor bir de üstüne, çok sevimli.
Özellikle el yazması gibi kıymeti yüksek kitapları güve, gümüş böceği gibi kitaba tahribat verecek haşerelerden korumak için kitabın başına yazılan tılsımlı söz.

Çeşitli ibare ve farklı şekillerde yazılabilir.