bugün

türkiye'dir efendim. istiklal harbinin emperyalist ve kapitalist devletlere karşı verip kazanınca onların yolundan devam etmiştir.
bu bir nevi cumhuriyetin bir burjuva devrimi olduğunun göstergesidir. evet, türkiye, kurtuluş savaşında dış güçlere karşı geniş çapta mücadele vermiş, bu uğurda binlerce gencini yitirmesine rağmen cephede kazandığı başarıları masa başında gösteremeyerek sisteme adapte olmuştur.
türkiye olmayan devlettir.

türkiye herhangi bir sisteme karşı değil topraklarını işgal eden düşmana karşı savaştı. bunu yapan komünistler olsa onlara karşı savaşırdı. rusya kara kaşımız kara gözümüz için topraklarınızda gözümüz yok demedi. bir sebebi vardı.

hayır, su içtiğin bardak bile kapitalizmin ürünü sen hala ne konuşuyorsun anlamıyorum. şimdi diyeceksiniz ki atatürk; devlete ait işletmeler açtı. e parası olan yoktu? ayrıca o dönemlerde ticaret yapıp işletmesini büyütenlere ses de çıkarmadı aksine yardım etti. koç ve vakko'nun nasıl oluştuğunu düşünün, hatırlayın.

ben emperyalizmi kapitalizm ile bağdaştırmıyorum. kapitalist ülke de çok para olur, çok para güç demektir. güç rahat ettirir ama güç sahibi rahat etmez. daha fazlasını ister. bu da emperyalizmi getirir. kimsenin topraklarında gözü olmayan komünist rusya tüm balkanları ve türki devletleri neden yıllarca işgal altında tuttu? neden isimlerinin sonuna zorla ov ve benzeri ekler getirtip asimile etmeye çalıştı ?

türkiye bir sisteme karşı savaşmamıştır.
her az gelismis ulke milliyetciligi sonucu kurulan devlettir efendim. bu devletlerde surec iki turlu islemistir:

1) bati'nin fiili isgaline ya da somurusune karsi savasmak. cunku kurulmak istenen ulus-devlet icin elzem olan bagimsizliktir. bu tarz ulkelerin prototipi turkiye'dir. diger bir onemli ornek ise kara afrika milliyetciligidir.

2) bati'nin siyasal, ekonomik, kulturel degerlerini almak. cunku bu tarz ulkelerde surecin yonlendiricisi aydin denilen insandir efendim. aydin ise leon trotsky'nin yerinde belirlemesiyle bati'nin degerleri ulkesine gelmeden bu degerleri alan kisidir. bu yuzden kurulan her ulus-devlet gibi bu ulkelerde bati'ya oykunmecidir.

fakat ikinci surec kimi ulkelerde farklilasir. mesela turk aydini ile kara afrika aydininin bati'ya yaklasimlari farklidir. cunku kara afrika aydininda ayirt edici unsurlar vardir: ten renginin farkli olmasi ve ulkesinin somurge olmasi. turkiye ise hicbir zaman somurge olmamistir; en fazla yari somurge olarak nitelenebilir. bu yuzden turk aydini bati'ya daha oykunmecidir.

kaynak: baskin oran, az gelismis ulke milliyetciligi