bugün

kamu kurum ve kuruluşlarının açacakları ihaleleri düzenleyen yasadır.

2002'de uluslararası antlaşmalara uygun, çağdaş bir yasa durumuna getirilmiştir.
son 8 yıldan bu yana tam 18 kez değişmiştir.
genel idare kapsamındaki kamu idarelerinin her türlü mal ve hizmet alımında uymakla yükümlü oldukları kural, ilke ve prensipleri içeren kanundur. ancak niteliği gereği bazı mal ve hizmet alımları bu kanun kapsamı haricinde tutulmuştur ve bunlar kanunun 3. maddesinde tek tek sayılmıştır. buna göre;

- kanun kapsamına giren kuruluşlarca, kuruluş amacı veya mevzuatı gereği işlemek, değerlendirmek, iyileştirmek veya satmak üzere doğrudan üreticilerden veya ortaklarından yapılan tarım veya hayvancılıkla ilgili ürün alımları ile 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince orman köyleri kalkındırma kooperatiflerinden ve köylülerden yapılacak hizmet alımları

- savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine ilgili bakanlık tarafından karar verilen veya mevzuatı uyarınca sözleşmenin yürütülmesi sırasında özel güvenlik tedbirleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren hallerle ilgili olan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri,

- uluslararası anlaşmalar gereğince sağlanan dış finansman ile yaptırılacak olan ve finansman anlaşmasında farklı ihale usul ve esaslarının uygulanacağı belirtilen mal veya hizmet alımları ile yapım işleri; uluslararası sermaye piyasalarından yapılacak borçlanmalara ilişkin her türlü danışmanlık ve kredi derecelendirme hizmetleri; türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının banknot ve kıymetli evrak üretim ve basımı ile ilgili mal veya hizmet alımları, özelleştirme uygulamaları için çerçevesinde yapılacak her türlü danışmanlık hizmet alımları; hava taşımacılığı yapan teşebbüs, işletme ve şirketlerin ticari faaliyetlerine ilişkin mal ve hizmet alımları

-idarelerin yabancı ülkelerdeki kuruluşlarının mal veya hizmet alımları ile yapım işleri; yurt dışında bulunan nakil vasıtalarının o yerden sağlanması zorunlu mal veya hizmet alımları

- fakir ailelere kömür yardımı yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararnameleri kapsamında; işleticisi kim olursa olsun, Türkiye Kömür işletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğünün kendisine veya bağlı ortaklık veya iştiraklerine ait olan kömür sahalarından yapacağı mal ve hizmet alımları

bu kanun kapsamı dışındadır.

:::... kamu ihale sözleşmelerinde temel ilkeler...:::

- saydamlık: ihale şartları, şekil ve diğer şartlarda tereddüde düşüren hususlar bulunmamalıdır. gizlilik gerektiren haller dışında tüm ihaleler açıklık ilkesine riayet ederek ilan edilmelidirler.

- rekabet: ihalelerde tam rekabetin sağlanması yoluyla kaynakların verimli kullanılması sağlanmalıdır.

- eşit muamele: eşit şartları taşıyan ve eşit koşullarda hizmet taahhüt eden şirketlere eşit muamele uygulanmalıdır.

- güvenirlik:

- gizlilik:ihaleyi yürüten idare çalışanları, ihaleye katılan taraflara ait bilgi ve belgeleri onların izni olmaksızın açıklayamazlar.

- kaynakların etkin kullanılması:

- ihtiyaçların yerinde ve zamanında kullanılması:

- her bir ihtiyaç için ayrı ayrı ihale yapılması: aralarında kabul edilebilir bir bağ bulunmaksızın temizlik, yapım ve sair mal ve hizmet alımları için tek bir ihale düzenlenemez. her bir alım için ayrı ayrı ihale düzenlenmelidir.

- eşik değerlerin altında kalmak amacıyla alımların kısımlara bölünememesi:

- ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılmaması:

- kamuoyu denetiminin sağlanması: bu ilkenin sağlanması için kamuoyunu zamanında bilgilendiren kamu ihale kurumu kurulmuştur.
kamuda taşeronlaşmanın kanunu dayağı olan yasa. neoliberal politikaların kamu harcamaları kısmını düzenleyen yasal düzenleme.
mevcut hükümetin genelde büyük alımları falan kapsamı dışında olacak şekilde ayarladığı kanun. böylece kim neyi devletimize kaçtan çakıyor bilmiyoruz, mutlu mesut yaşıyoruz.
akp hükümeti döneminde 23 sefer değiştirilmiş kanundur.
(bkz: ihaleye fesat karıştırmak)
dün cnn'de söylendiği kadarıyla yaklaşık olarak 60 kez değiştirilmiş yasadır. her kamu ihalesinde bir kılıf uydurmanın resmidir. alenen durum ortadır, neyin derdindeyiz!
nasıl delik deşik edildiğini, kamu kaynaklarının sömürülmesini, tayyip erdoğan ve şürekasının medyayı ele geçirmesini tane tane anlatmış çiğdem toker.

https://youtu.be/GzjAZEtKemk
Biz hukuk fakültesinde öğrenciyken özellikle idare dersinde metin günday hoca bu kanunun önemini, işine gelenin nasıl değiştirmeye çalıştığını anlatırdı bize.

Zaten son 20 yılda en çok delik deşik edilmesinden belli ne kadar önemli bir düzenleme olduğu.