bugün

Korea Aerospace Industrie tarafından geliştirilen KF-21 Boramae (daha önce KF-X olarak biliniyordu ), dördüncü nesil 4.5 veya 4++ avcı uçağı ile beşinci nesil avcı uçağı arasında yer alan çok amaçlı bir gizli ve hava üstünlüğü çok rollü savaş uçağıdır . Güney Kore tarafından Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (ROKAF) ve Endonezya Hava Kuvvetleri (TNI-AU) için geliştirildi ve ana ortağı Endonezya olmak üzere Güney Kore liderliğinde geliştirildi . FA-50 savaş uçağından sonra Güney Kore'nin ikinci havacılık geliştirme programıdır .

Uçağın gelişimi ise şu şekilde olmuştur, Amerika Birleşik Devletleri ile olan sağlam ittifak, Seul'ün gözünde Amerika'nın giderek artan dikkat dağınıklığı ve uluslararası sahnede rakipleri tarafından izole edilmesi nedeniyle tehlikeye atılmış olarak görülüyor. Bu bağlamda Güney Kore, kendisini yalnızca dış desteğe bağlı kalmadan ordularının uzun süreli operasyonunu garanti eden teknolojik ve taktiksel çözümler aramaya adamıştır. Bu gelişim alanlarından biri de KF-21 Boramae savaş uçağı projesinin öne çıktığı havacılık ve uzay endüstrisidir.

Proje ilk olarak Mart 2001'de Hava Harp Okulu mezuniyet töreninde Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-Jung tarafından duyuruldu. Güney Kore ve Endonezya , 15 Temmuz 2010'da Seul'de KF savaş uçağı üretimi konusunda işbirliği yapma konusunda anlaşmaya vardı. ​ ADD (Savunma Geliştirme Ajansı) tarafından belirtildiği üzere KF-X programının ilk operasyonel gereksinimleri, Dassault Rafale veya Eurofighter Typhoon'un ötesinde gizlilik yeteneklerine sahip tek koltuklu, çift motorlu bir jet geliştirmekti. ancak yine de Lockheed Martin F-35 Lightning II'nin öngörülen yeteneklerinden daha düşük . Programın genel hedefi, 2020 yılına kadar KF-16'dan (Güney Kore için F-16) daha yüksek yeteneklere sahip 4,5 nesil bir savaş uçağı üretmektir. Bloklar halinde sınıflandırılmamasına rağmen Gizlidir ve tasarımı radar kesitini en aza indirmiştir. Tasarım, F-22A Raptor ve F-35 Lightning II üreticisi Lockheed Martín'in iş birliğini açıkça ortaya koyuyor ve onlarla karşılaştırmalara yol açıyor. KF-21 gizlilik konusunda iyileştirmeler sergilemesine rağmen, silahlar için dahili bölmelerin bulunmaması ve harici bağlantı noktalarının tercih edilmesi nedeniyle gizlilik sınıflandırmasına ulaşamıyor.

Savaş uçağının Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri için 120 adet, Endonezya Hava Kuvvetleri için ise 80 adet civarında üretilmesi planlanıyor. ​ Güney Kore, 2023-2030 yılları arasında sipariş almayı planlıyor.

Endonezya'nın ilgisi, ülkenin Güneydoğu Asya'da ABD ile Çin arasındaki rekabetin daha da kötüleştirdiği gerilimlere ilişkin artan korkusunu yansıtıyor. Polonya gibi ülkeler KF-21'e ilgi göstererek uluslararası çekiciliğini ortaya koydu. Güney Kore, programda Endonezya'nın yerine Suudi Arabistan'ı araştırdı. F-35 satın alma talebinin reddedilmesi durumunda bir diğer potansiyel aday ise Emirates. Onu F-35 Lightning II ile karşılaştıranların eleştirilerine rağmen , KF-21 aslında ona bir alternatif; Güney Kore'nin modası geçmiş üçüncü uçaklardan oluşan hava cephaneliğinin gerekli güncellemesini mümkün kılmak için mali açıdan uygun olmayı hedefliyor. Başta eski nesil F-4 ve F-5 uçakları olmak üzere.

görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel