bugün

afganistan'a bağlı bir bolge adı.
bursa carrefour da bir resim altında ismi dalgalanan bölge.
büyük iskenderin ordusunda yer alan askerlerin soyundan geldiği düşünülen insanların yaşadığı yerdir.
(bkz: kalaşlar)
Kalaş ismi verilen halkın yaşadığı ve ilginç gelenekleri olan bölge. Bizim dile gevuristan.
Hâl kâfir zülf kâfir çeşm kâfir el’amân
Serbeser iklîm-i hüsnün kâfiristân oldu hep"
duruşu kafir saçları kafir, gözleri kafir el insaf bütün güzellik ülkesi kafiristana döndü der nedim.
Bir coşkun aral belgeselinde görüp şaşkınlıkla izlediğim halk. Şöyle anlatılıyor:
"Bir ucu Afganistan'da, bir ucu Pakistan'da, adı da kendisi gibi ilginç bir yer: Kafiristan. Coşkun Aral, ilk denemesinde taşlanarak engellendiği Kafiristan'a girmenin bir yolunu buluyor ve bu toplumun son derece tuhaf Kurban Bayramı ritüellerini görüntülüyor. Dünyanın ücrasında sıra dışı ve şaşırtıcı bir bölge.
hindikuş Dağları'nın gölgesinde yaşayan bir halk. Yüzyıllar boyunca dinlerini değiştirmek için zorlansalar da, animist inançlarını korudular. Kimilerine göre Yunan kökenli oldukları ileri sürülen Kafirler'in etnik kökenleri konusunda kesin bir bilgi yok. ilginç aksesuarları, dansları ve gelenekleriyle yaşadıkları bölge halkından çok farklı olan bir toplum."
Kafiristan’ı; Afganistan’ın Nuristan Eyaleti ve Pakistan'ın Hayber Eyaleti sınırları içerisinde tanımlayabiliriz. Fakat Kafiristan’da yaşayan halka Kafir değil, Kalaşlar adı verilmektedir.

Kafiristan ismi Kalaşlar'ın yaşadığı bölgeye; komşu bölgelerdeki ağırlıklı nüfus Müslüman olduğu için Müslümanlar tarafından verilmiştir. Kafiristan, kelime anlamı olarak kafirlerin yurdu anlamına gelmektedir. Kalaşlar’ın içkiye olan düşkünlükleri ve gayrimüslim inançlarından ötürü Müslümanlar bu bölgeye Kafiristan demiş ve zamanla bölgenin adı Kafiristan olarak kalmıştı. ilerleyen zamanlarda Demir Emir olarak da bilinen Abdurrahman Han Dönemi’nde bölgenin adı resmi olarak Nuristan şeklinde değiştirilmiş olsa da bölge halen Kafiristan olarak tanınıyor.
kafir ülkesi anlamına gelir. dünyadaki her ülke müslüman ülke değildir. kafir ülkeler, laik ülkeler de vardır.
Bu arada Kafiristan'ın isminin Nuristan olarak değiştirilmesi bana Eski adı Gavurdağı olan şimdiki Gaziantep ili Nurdağı ilçesini hatırlattı.

Üstad Bediüzzaman Said Nursî, veda yolculuğu olan Isparta’dan Urfa’ya son yolculuğu Osmaniye ili üzerinden geçen eski Adana-Gaziantep yolu, Hasanbeyli, biraz daha yukarı çıkınca gürül gürül akan suların güzergâhı olan Almanpınarı denilen yerden geçerek “Gâvur Dağı”nın zirvesine çıkınca arabayı durdurdu. ilk anda arabadan inmek istediyse de hava çok soğuk olduğu için inmedi. Arabanın cam kenarına yaklaştı ve bu anbean değişen manzarayı seyretti.
“Ne derler bu dağa?” dedi bir süre sonra yanında duran Zübeyir’e.
“Bu dağa Gâvur Dağı derler Üstadım”
“Hayır o çirkin isim bu dağa yakışmamış. Bundan sonra bu dağın adı Nur Dağı olsun”
güncel Önemli Başlıklar