bugün

(bkz: tevekkül)
Duâ kötülüklerden korunmak ve iyilik bulmak için bir sebeptir. Duanın asıl amacı kalpte Allah inancını sağlamlaştırmak, Onu anmaktır. ayrıca a yı b yapması neden bi hatadan dönme olsun anlaşılması güçtür.

Bu hususta Hz. Ömer bir uygulamasıyla son derece önemli bir uyarıda bulunmuştur.
Şam`a orduyla giden Halife Ömer (r.a), şehre yaklaştığı zaman, veba salgını olduğunu haber alır... Bunun üzerine, orduya geri dönülmesi talimatını verir.
Bu durum üzerine, "kader" kavramını anlayamayan ve işin şeklinde kalanlar şaşırırlar ve sorarlar:
- Allâh`ın kaderinden mi kaçıyorsun yâ Ömer?..
Kaderin tekniğini anlamış olan Hazreti Ömer (r.a)`ın cevabı şöyle olur:
- Allâh'ın kazâsından Allâh'ın kaderine kaçıyorum!..

Zünnûnu da (balık sâhibi Yûnusu da an)! Hani (kavmine) kızan biri olarak, (bizden izinsiz) gitmişti de kendisini (bu yüzden) aslâ sıkıştırmayacağımızı sanmıştı; derken (balığın karnında) karanlıklar içinde kalıp ;Senden başka ilâh yoktur; seni tenzîh ederim! Gerçekten ben (nefsine) zulmedenlerden oldum! diye nidâ etmişti.
Nihâyet (biz de) onun duâsını kabûl ettik ve onu kederden kurtardık. işte, müminleri böyle kurtarırız.
Enbiya Sûresi 87-88

Âişe validemizden (rah) rivâyet edilen bir hadiste: Resûlullah Efendimiz (sav) şöyle buyurdu: Sakınmak kaderi değiştirmez. Duâ ise inen belaya da henüz inmemiş belaya da, fayda verir. Bela iner ve duâ ile karşılaşınca kıyamet gününe kadar birbiriyle mücadele eder, vuruşurlar.

son olarak Allah-ü Zülcelâl Kurân-ı Keriminde: (Habîbim, yâ Muhammed!) Kullarım sana benden sorarsa, şüphe yok ki ben (onlara) pek yakınım. Bana duâ ettiği zaman duâ edenin duâsına cevap veririm; öyle ise onlar da benim için (davetime) icâbet etsinler ve bana îmân etsinler; tâ ki hak yolu bulsunlar." demiştir.
hayatın seçeneklere bağlı olduğu bir gerçektir. elbette yaşayacağın şeyler kaderde yazılı ve Allah da bunu biliyor insana düşen özgür iradesiyle bunu seçmektedir. kaderde insanın Allahtan yardım etceği yazıyor olabilir ama insanın bu imtihanda bunu bilmesi ve bu seçeneği seçmesi zaten bi imtihandır. açıklık getirecek olursak; bu gün evden bir pastaneye gidiyorsun, o pastaneye gitmek için de iki ayrı o yol var ve o pastaneyede gitmek kaderinde yazıyor burda insana düşen kendi iradesi ile o yoldan birisini seçmektir...