bugün

lise döneminde ve üniversite yıllarımda fazlasıyla takip ettiğim hayranlıkla okuyup bariz kültürlendiğim dergiydi sanırım 20 -30 sayı biriktirmiştim.
yoğun ve düzenli bir biçimde ele aldıkları filozoflar, edebiyatçılar ve sanatçılarla bilgi dağarcığımıza çok şey katmıştır.
tekrar tekrar okudum sonraları..
keşke yine yayınlansa ve iyi bir şeyler okumanın keyfine varsak yeniden.
Dergi bir seneden beri artık yayımlanmamaktadır. Şu aralar eski sayılarının tekrar basılması ve haftalık çıkması gündemdedir ancak net değildir. K dergini tutkunlarının asla kıyıp da atamayacağı dergilerdir bunlar. Her Derginin kapağında Goethe'nin "insan kendini yalnızca insanda tanır" sözü yer alır.
Bu dergi yayından kalktı, çok üzüldüm; çünkü o benim özellikle kimseyi kafamın kaldırmadığı zamanlarda en iyi arkadaşımdı.
her yerde bulamamak bu dergiye özgü bir şey olsa gerek, ki tam bilinmeye başlanınca da tedavülden kaldırılmış gibi, o dergi artık yok demeye başladılar.artık yok.
yığınla duran k dergilere yenisini ekleyememenin verdiği eksiklik eski sayılarını tekrar tekrar okumaya itekler insanı. kaçırdığı sayılarını aramaya koyulunca dönüp durup dergiyi sormaktan elbet usanılır çünkü yoktur. ta ki hiç beklenmedik anlarda, beklenmedik yerde keramet olana dek. Bodrum marina yolu üstünde "Shader-one" kafenin az ilerisinde bir gazete-dergi dükkanı. bir düzine dolusuna rastlanır.
yırtık, kirli olsa da okunur ve yığına eklenir.
"insan kendini yalnızca insanda tanır." sözüyle yola çıkan edebiyat dergisi. yazarların hayatlarını ve çeşitli özelliklerini öğrenebileceğimiz bir alkım dergisidir. ilk sayılarında j.d. salinger ve tevfik fikret hakkında güzel araştırmalar yer almaktadır.
yaklaşık 1,5-2 aydır çıkmayan dergi. ya da sadece istanbul'da var. yani kocaeli'nde sürekli gelen bir gazete bayiine artık çıkartmıyoruz bile demişler. bilmiyorum tabi??
not: taraf gazetesi veriyordu bir ara eski sayılarını acaba o mecraya akıp tüm güncel sayıları da onlar mı verecek?? bu da enteresan tabi!!
ben de severim okurum ama saygın bir edebiyat dergisiymiş gibi düşünmek hata olur. popüler kültüre hitap eden bir dergidir. oda kitabevi sahibi ibrahim abinin yorumu: ''gazatelerin verdiği anayasalar vardır mesela. onları okuyup ne kadar hukukçu olunursa bu dergi okunup o kadar edebiyatçı olunur.''

(bkz: varlık dergisi)
bir kac ilgi cekici hos konusu disinda sikici sayilabilecek fergi.
200. sayısını yayınlamış dergidir. sevilir.
bu haftaki sayısında vedat türkali ile ilgili güzel bir derleme yapmış dergi.
biyografilere önem veren, adı geçen kişilerin hayatlarındaki çarpıcı olayları incelemesiyle dikkat çeken kültür dergisi. zaman zaman osmanlı padişahları hakkında ilginç iddialar ortaya atmaktadırlar.
rengin soysal'ı da bünyesinde barındıran , takip edilesi ucuz * edebiyat dergisi.
sürekli aldığım ve takip ettiğim dergidir. bir tarafını sevmem ki insanların hayatlarını didiklemesidir. sanane be kardeşim adamın hayatından , eserine bak sen dedirtmiştir. ayrıca son zamanlarda türk telekomun sponsor olmasına gıcık olduğum dergidir. dergi tutunca mı aklınıza geldi sponsor olmak?
fiyatı içeriğine göre okyanusta kum tanesi kalan, çok sevdiğim ve kelimesi kelimesine okuduğum dergi. geçen sayılarının birinde balzac ı anlatıyordu, vadideki zambak la harmanlanmış mükemmel bir uyumamak için içilen kahveler hikayesi vardı. o gün bu gündür bu derginin eski sayılarını nerede bulabileceğimi araştırır dururum.
son dönemlerde kalitesinde düşüş yaşayan okunası dergidir.
çok sevdiğim bir dergidir. sonrada arka sayfalarına reklam alması beni çok üzmüştür.
taraf gazetesi'ni takip ederek eksik sayılarına ulaşılabileceğiniz dergidir.
Her daim okunması gereken kültür-edebiyat dergisidir. okumayı sevmeyen bunyelere bile tavsiye edilecek kadar ilginc hikaye ve kisiler anlatılır.
akıcı ve anlaşılır dillerle önemli edebiyatçıların anlatıldığı eserlerinin tanıtıldığı, arşivlik dergi.
2 kitabını severek okuduğum bir yazarın kadınlara yönelik eserler yazdığını ima ederek beni dumura uğratmış dergi. Ne demek yaa edebiyat evrenseldir, unisekstir.
kürk mantolu madonna yazısında raif efendi yerine rahip efendi yazabilen bir dergidir k dergi.. yazının her şey olduğu edebiyat üzerine çıkartılan bir dergi olduğunu belirteyim, ünlemi sevdiğimi de ekleyeyim..
16.sayısında şairler sultanı necip fazıl kısakürek 'e yer vermiş dergidir.
(bkz: şahin k nın edebiyatçı olması)
esasen biraz tehlikeli bir dergi. elbette sanat alanına adanan her emeğe saygı duyulmalı fakat, burada emek pek sanata adanmamış gibi...

şimdi şöyle, sanatçılardan bahsedilirken, onların özel hayatından, nerede kimle gezdiğinden, nerede ne yaptığından, kime ne küfür ettiğinden, aile sorunlarından, ilk sevgililerinden bahsediliyor. tamam bir sorun yok buraya kadar, çünkü büyük sanatçıların büyük eserleri, en nihayetinde onların yaşamlarındaki önemli noktalardan etkilenmeyle oluşmuştur ve bunlar hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir.

fakat, sadece sanatçının özel hayatı hakkında bilgi verilmesi, magazinciliktir, sanat tarihçiliği ya da sanat dergiciliği değil. iyi bildiğim birkaç yazar ve düşünürün hakkında kaleme alınmış yazıya göz gezdirdiğimde, adamın ideolojisini, düşünce sistemini, yazı üslubunu belirleyen pek bir şeye rastlamadım. örnek şiir de bir tane konduruluvermiş. olacak iş mi? fikrimce hâlâ varlık haricinde pek bir sanat dergisi yok, ortaya çıkması da zor.