bugün

belki de yarın iş gorusmesi yapacak kişiye/kişilere söylenebilecek önerilerdir.
rahat olun nasıl olsa sizi arıyacaklar.
(bkz: biz sizi ararız)
ne kadar maaş istersiniz tarzda bi soruya sakın ha siz bilirsiniz demeyin. ben zamanında dedim o gün bugün hala onlar biliyo benim kaç para alacağımı.
(bkz: #8899042)
"görüşmenin kalan kısmını ingilizce yürütmemizde bir sakınca var mı?" diye soran insan kaynakları yetkilisi, plaza insanı "melis"e, "evet sakınca var" dememek lazımdır. yani ben yaptım, oradan biliyorum.
kendinizi kasmayın rahat olun. saçma sapan sorularla muhattap olabilirsiniz, sakin olun en makul sekilde cevaplayıp beklemeye başlayın.
Fazla sinirli/gergin olmamaya gayret ediniz. şunu unutmayalım: bir görüşmede kaybedebileceğiniz hiçbir şey yoktur. hiçbirşey! bu işe alınmasanız bile, durumunuz, kısa bir süre önce bu işten haberdar olduğunuz güne kıyasla daha kötü olmayacaktır. iş isteğiniz reddedilirse--ve unutmayın, bu güne kadar görüşmeye gelen pekçok kişinin iş isteği reddedilmiştir--arkadan başka görüşmeler gelecektir.
Alıntıdır.
http://galeri.uludagsozlu...i-yapacaklara-tavsiyeler/
doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.
pazartesi gel başla denilirse diye, pazartesi gelip başlamayı öğrenip gitsinlerdir.
- başvuru yaptığın ya da aranarak çağrıldığın kurumun giyim tarzına uygun giyin. örneğin kurumsal bir bankaya görüşmeye gidiyorsan kot-tshirt-spor ayakkabı üçlüsüyle gidilmez; aynı bir reklam ajansına siyah kumaş pantalon, beyaz gömlekle gidilmeyeceği veya gidilmemesi gerektiği gibi.
- bayansan çok makyaj yapma, abartıdan kaçın. saçın başın yerinde olsun. erkekler; siz de bi zahmet traş olun.
- yanında muhakkak güncel cv'ni bulundur.
- görüşmeye gittiğin kurumun yaptığı işlerden, bağlantılarından, başvurduğun pozisyonla ilgili gelişmelerden haberdar olarak git. hazırlıklı ol.
- görüşme sırasında yanında sağlam bir ajanda ve tükenmez kalem/dolmakalem/yani kurumsal görüneceğin bir kalem bulundur.
- görüşmeci ile göz teması kur. ama direk gözünün içine değil göz, alın ve burun üçlüsünün bulunduğu orta noktaya odaklan.
- gülümse. ama ota boka değil, yerli yerinde kullan. iyi bir silahtır.
- geçerli sorular sor. konuşmak için konuşmak yerine, öğrenmek ve etkilemek için konuşup soru sor ya da yorum yap.
- maaş mevzusunu sakın ola ki sen açma. karşı taraf açarsa mutlaka net bir tutar belirtmek zorunda değilsin. başvurduğun pozisyonun piyasadaki oranlarını göz önünde bulundur. buna göre cevapla.
- görüşme sonunda sana geri dönüleceği ile ilgili bir sinyal alamadıysan bunu sor, çekinecek bi durum yok.
- kendine güvenen bi imaj yarat; fakat ukala davranma.

bu tavsiyeler görüşmeye ilk gidecek olan yavrucaklar için. zira sonrasında, tabir-i caizse işin orospusu oluveriyorsun. kimse de seni çekip çıkaramıyor bu hayattan.
son olarak da başarılar dilerim genç işsiz kardeşim. rasgele.
kendini pazarlamayı öğren. bilmediklerine takma en iyi bildiklerini ise mutlaka sun. iyi bildiğin bir şeyler olduğundan emin olana kadar mesleğinle ilgili iş görüşmesi yapma. bunları okulda öğretemezler. kolaylıklar.
ilk iş görüşmesine gittiğimde çok heyecanlıydım, bir şey içermisin dedi, su istedim
sonuç: beni işe almadılar.

heyecan yapma, sakin ol , onlarda insan yahu mahkeme karşısında değilsin
bir şey içermisin dediğinde kibarca teşekkür et ,isteme
kesinlikle yanlış bilgi vermesin. bir şeyi bilmediğini ama kendinin bilmedikleri konusunda öğrenmek azminde olduğunu söylemesi, kem küm edip evet onu da biliyorum bunu da biliyorum demesinden daha hayırlıdır.
Giyeceğiniz kıyafetin rengine dikkat edin.
görüşmeden önce yemek yediyseniz dişlerinizi ve ağzınızı iyice temizleyin, bi de lahmacun falan yemeyin sakın.
kendinize güvenin. *
kesinlikle rahat ve kendinden emin olunmalı. ukala değil ama burnu biraz dik olmalı. en önemlisi koşullar konuşulduktan sonra karşı taraftan önce '' ben biraz düşüneyim sizi tekrardan arayacağım '' denmeli. tabii sağlam referanslara sahip olunmalı bunu yaparken. denendi ve onaylandı.
başvurduğunuz pozisyonla ilgili diğer firmalarda/kurumlarda çalışanların ortalama ne kadar maaş aldıkları hakkında fikir sahibi olun. iş görüşmesinde "maaş beklentiniz nedir" diye bir soru kesinlikle gelecektir ve siz işsizliğin verdiği eziklikle az istersiniz. sonra da o maaş bir türlü yükselmez ve size zamanı geldiğinde söylerler "senin istediğin maaşı verdik" diye. o yüzden fazla da uçmadan hakettiğiniz ve benzer pozisyondaki meslektaşlarınızın aldıkları maaştan daha azını istemeyin.
bir de toplu mülakat şeklinde bi görüşmeye katılıyorsan eğer masanın etrafındaki adayları tuvalette olduklarını düşün. bana bi arkadaşım önermişti bu tekniği. ilk görüşmemdi, çok heyecanlanmıştım, bağırsaklarım bozulup ishal olmuştum bildiğin. arkadaşım da; hepimiz insanız, o mülakattaki lavuklar da tuvalete giriyorlar, sıçıyorlar, ishal oluyorlar, kabız oluyorlar... demişti.
çok etkili oldu. mülakata girdiğimde hepsini tuvalette olduklarını düşündüm, gülme krizine girdim. heyecanım geçmişti ama işe alınmamıştım tabi.
bunu yapma diye söyledim. bu da bi nevi tavsiye.
öncelikle kendinizi iyi tanıyın ve kendinizi iyi tanıtın. konuşma esnasında mesleğinize has kelimeleri ara ara sıkıştırın. ilk tokalaşma çok önemlidir, bu yüzden avcunuzun içini karşınızdakinin avcunun içine temas etmesini sağlayın, bir kişiyle konuşuyorsanız gözlerinin içine bakın, birden çok kişiyle konuşuyorsanız onlarla da gözgöze gelmeye çalışın ve kendinize güvenin. net olun.

görünüşe gelince; abartılı olmamak kaydıyla şık bir kıyafet, * günlük tıraş, düzgün saçlar ve beyaz gömlek şarttır.
Mesleğide işe personel almak olan babam hep der ki :

-Tornacı çırağı olmak için bile olsa, iş görüşmesine giderken şık, sade ve resmi giyinmelisin.

Ayrica erkekler için küpe vs kullaniyorlarsa ilk gorusmede takmamalarini önerir.
(bkz: iş görüşmesi diyalogları)
fakultemde ders aldığım insan kaynakları hocasından bayanlara tavsiye, ne kadar gösterecekseniz okadar giyinin..
vitrininizi iyi hazırlayın.
özgeçmiş yazınızda anlattığınız kişiyi görüşmeye götürün. yoksa göte gelirsiniz.