bugün

Aynı elemanın değişik atom ağırlığındaki atomları
izzet yıldızhan ve izzet altınmeşe nin izo parantezinde yazımıdır
izo(top)
Atom numarası aynı, kütle numarası farklı olan atomlara izotop denir. Diğer bir deyişle proton sayıları aynı (p.s= A.N), nötron sayısı (K.N= p.s + n.s) farklı atomlara izotop denir.
Atom numarası aynı, kütle numarası farklı olan atomlara denir. Lise birinci sınıfta fizikte işlediğimiz ve izzet isimli arkadaşımızın lakabının izzet top diye kalmasına sebep veren konudur.
son harfi "p" oldugundan proton satıları eşit elementler oldugu anlaşılması gereken kavram.izotonla karışmasın haa, onun sonu "n" ile biter.
hidrojen ve döteryum.

beta ışıması yada elektron yakalama yapılarakta izotop atom elde edilerbilir.(sayılar önemli)
gündem konusu nükleer santral olunca, en önemli izotop uranyum-239 ve uranyum-235 olsa gerek. aradaki fark, kütle numaralarının farklı olmasından ziyade, u-235'in nükleer enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi, u-239'un kullanılamamasıdır.
Proton ve elektron sayılarının eşit olması nedeniyle kimyasal özellik bakımından çok benzer olan, fakat fiziksel özellik bakımından büyük ölçüde farklılıkları olan atomlardır.
Proton sayıları aynı nötron sayıları farkli olan atomlardır.
Proton sayıları aynı olan atomların kimyasal özellikleri aynıdır ancak iyon halindeki izotop atomların kimyasal özellikleri farklıdîr.
Maddenin yasinin belirlenmesinde esas alinandir.
(bkz: dunyanin yasi)
(bkz: arkeolojik kazilar)
(bkz: fosiller)