bugün

yeryüzünde tam olarak anlayabilenlerin sayısı 2 elin parmağını geçmeyen en muazzam teori.

(bkz: güzel ama ingiliççe)
Zamanın göreliliğidir.

Temelde ışık hızına yaklaştıkça zamanın yavaşladığını ele alır. Zaman herkes için farklı akarı da savunur.

Einstein şöyle söylüyor:
Elinizi fırına sokun 1 dakik size yıllar gibi gelebilir ama güzel bir kadınla güzel geçirilem saatler size dakika gibi gelir.

Aslında olayı bu kadar basite indirgememek lazım. Çünkü olayın içinde bir sürü fiZik ve matematik yatıyor.
Dünyada 3 boyut vardır 4. Boyut zamandır ve dünya 4 . Boyut içinde sadece ileri doğru yol almaktadır. Geçmişe dönmek mümkün değildir bu boyutta.

Amatör bir araştıtmacı olarak şöyle bir fikrim vardır ki özbeöz yalnız benim fikrim değildir:
Evreni, zamanı daha iyi anlamak için ışığın yapısını çözmemiz gerekmektedir. Işığın yapısını çözünce dünyada imkansız birşey kalmayacak ve zamanda istediğimiz gibi sıçrayıp herşeyi değiştirebileceğiz.
insan aklının içerisinde yaşadığımız evreni anlamak konusunda ulaştığı en büyük başarılardan bir tanesi: Einstein'ın izafiyet Teorisi.

Böyle söyleyince kulağa anlaşılması çok zor bir şey gibi gelmesin. Aksine, bu teori oldukça basit. Hatta korkutucu derecede basit ve düşündürücü. Einstein'ın teorisi, daha sonradan yapılan onlarca deney ile doğruluğu kanıtlanmış iki varsayımda bulunuyor: Işık hızının hiçbir zaman değişmeyeceği ve fizik kurallarının her durumda aynı olduğu.

işte Einstein'ın teorisine küçük bir bakış ve bu teorinin sonucunda ortaya çıkan ikizler Paradoksu

1. Işık hızı boşlukta her zaman her şart altında aynı şekilde gözlemlenir.

Einstein'ın doğruluğu kanıtlanan ilk varsayımı: Işığı gözlemleyenlerin hızına veya ışığın kendi kaynağının hareketine bakılmaksızın, ışık hızı her gözlemci için aynıdır.

2. Gözlem yapan kişinin durumuna bakılmaksızın, fizik kuralları her zaman herkes için aynıdır.

Ve ikinci varsayım: ister hareket eden ister sabit duran bir zemin üzerinde olun, gözlemleyeceğiniz fizik kuralı hiçbir şekilde değişmez.

Yapılan tüm deneyler bu iki varsayım da doğru olduğunu kanıtlamış durumdadır.

3. Gelelim bu iki varsayımın doğurduğu sonuçlara: Zaman akışının yavaşlaması.

Einstein'ın bu savlarını dikkate aldığımızda, oldukça sıradışı ve ürkütücü bir fenomen ile karşılaşıyoruz: Eğer çok hızlı bir şekilde seyahat ederseniz veya yerçekimi dünyadan daha güçlü olan bir başka gezegene yerleşirseniz, zaman sizin için diğer insanlara göre daha yavaş akmaya başlar.

4. "Yani saatim daha mı yavaş ilerleyecek?"

Yalnızca kolunuzdaki saat değil, size ve çevrenize ait olan her şey yavaşlayacak. ilginçtir ki, siz bunu farketmeyeceksiniz çünkü beyninizde düşünce üreten nöro-sinaptik hücreler de daha yavaş bir hızla çalışacak. Yani, zamanın sizin için yavaşlaması sizin tarafınızdan hiçbir şekilde farkedilmeyecek fakat sizi gözlemleyen herkes tarafından farkedilecek. Bu durum bizi ünlü ikizler Paradoksu'na götürüyor:

5. ikizlerimizin adları Ahmet ve Mehmet diyelim, 40 yaşındalar.

Ahmet ve Mehmet aynı günde doğdular ve şu anda aynı yaştalar. Bugüne kadar zamanları hep aynı hızda ilerledi ve aynı hızda yaşlandılar.

6. Ahmet'i bir uzay aracına bindirelim ve ışık hızının %90'ı bir hızda uzaya gönderelim.

Mehmet burada, bizimle dünyada kalsın ve kardeşinin dönmesini beklesin.

7. Ahmet kendi saatiyle 5 yıl seyahat ettikten sonra geri dönsün.

Ahmet dünyaya geri döndüğünde iki kardeşin yaşlanma durumunda bir farklılık gözlemlenebilecek mi?

8. Yanıt: Evet.

Uzaya gönderdiğimiz Ahmet'in saati dünya saatinin yalnızca %44'ü hızında işlemiş olacaktır. Yani dünyada geçen her 100 saniyede Ahmet için yalnızca 44 saniye geçmiş olacak. Sonuç olarak Ahmet, ikiz kardeşi Mehmet'e göre daha az yaşlanmış olacak.

9. Peki ya Ahmet'in seyahat ettiği uzay aracının hızını biraz daha arttırırsak?

Örneğin uzay aracını ışık hızının %99'u bir hızlı uzaya gönderirsek, o zaman sonuç ne olur? Hemen söyleyelim: Böyle bir durumda Ahmet'in saat dünya saatinin yalnızca %14'ü hızında işler. Yani Ahmet bu hızla 7 yıl seyahat ederse, dünyaya döndüğünde ikiz kardeşini tam 50 yıl yaşlanmış olarak bulacaktır.

10. Işık hızının %99.9'u bir hızda seyahat edilirse?

Böyle bir durumda Ahmet'in saat dünya saatinin yalnızca %4.5'i hızında işler ve Ahmet 5 yıl sonra dünyaya döndüğünde ikiz kardeşi Mehmet'i 110 yıl yaşlanmış olarak bulur.

11. Peki tüm bunların anlamı ne?

ikizler Paradoksu olarak bilinen bu durum aslında yalnızca klasik fizikçiler için bir paradokstur. Einstein'a göre bu durumun bir paradoks olmakla uzaktan yakından alakası yok. Onun bir devrim niteliği taşıyan izafiyet Teorisi'ne göre, eğer ışık hızının herkes için aynı olduğunu ve fizik kurallarının asla değişmediğini varsayarsak, ikiz kardeşlerin durumu içerisinde yaşadığımız evrenin en temel özelliklerinden bir tanesidir.

Alıntıdır
(bkz: özel görelilik)
einstein'ın yaşadığı döneme kadarki sığ diğer uzay teorilerini allak bullak etmiş teorisidir...
özel görelilik kuramı olarakta ifade edilen teori, einstein tarafında bulunmuş daha sonra modern fizikçiler tarafından geliştirilmiştir. izafiyet teorisi kapsamlı olarak zaman genişlemesi konusunda yer bulur kendisine.
sadece bir teoridir!...
Einstenin muhteşem beyin kivrimlarindan firlama ve gelecek 292939 yıl içinde dünyanın kaderini etkileyecek olan kanunumsu teori.
Einstein'ın Allah inancına sahip olduğunu düşündüren teoridir. Kader, ömür ve kişiye göre ilerleyen zaman döngüsünü çok güzel ifade ediyor bu teoriyle.
bu teoriye göre hız ne kadar artarsa zaman o kadar yavaşlar.
peki otobanda saatlerce 180 km ile yol yaptığımızda bir nebze olsun zaman algımız değişir mi? yani saatler daha çabuk mu geçmeye başlar bizim için? bilen varsa beri gelsin.
insanı filozof yapar.
orada bahsedilen hız '180km' değil. biraz geniş düşünün. adam izafiyet teorisini otobandan yola çıkarak hesaplamaya çalışıyor. izafiyet teorisinde bahsedilen en küçük zaman imgesi ışık hızıdır. ışık hızı saatte 300.000 kilometredir.

180 km diyor ya.
180 km zaman algısının kırılması için yeterli bir hız değildir.

onun dışında uzun süre yüksek hızda araç kullanırken, ibreye baktığınızda "hassiktir lan o kadar gidiyormuyum" tarzında bir an yaşamışsan; işte o bir nebze olsun değişen zaman algısı.
ışık hızına yeterince yakın giden bir uzay gemisinde yaşayan astronotların evlerine döndüklerinde onlar için geçen 1 yılda dünyada kat kat fazla yıl geçmesi durumuyla da örneklendirilen teori.
tuhaf teoridi.

uzay gemisiyle yolculuk eden astronot 1 yıl sonra geri gelmesi programlanmasına rağmen neden dünyadaki 1 yıllık sürede gelmiyor..

madem dünyadaki süre ile tutmuyor ışık hızı o zaman uzaya her ne gönderilirse gönderilsin hep beklediğimiz süreden geç gelecek demektir bu anlayışa göre.
Uzaya giden geç gelir gibi değildir. Burada ki mesele Görelilik kanunu yani ışık hızı olduğu içindir. Işık hızında zamanda durur. Bu yüzden ışık hızına ait olan sabittir. Statik gider. Bu hatta bir nanosaniye gibi düşünülebilir.

Bunun dışında uzayda ki zaman aynıdır mesele ışık hızına yaklaştıkça fark açılır. O hıza ulaşıldığı zaman ise durur.
iki dizeyle açıklamak gerekirse;

nasıl oluyor, vakit bir türlü geçmezken,
yıllar, hayatlar geçiyor...
E=mc^2 şeklinde formülüyle akıllarda kalan ünlü bilim adamı Albert Einstein'in bulduğu teoridir.
Özel görelilik teorisi adı da verilir.
ikizler paradoksuyla da akıllarda kalmıştır.
Orospu ceren.

--spoiler--
Özel Görelilik Kuramı ya da izafiyet teorisi, Albert Einstein tarafından 1905'te Annalen der Physik dergisinde, "Hareketli cisimlerin elektrodinamiği üzerine" adlı 2. makalesinde açıklanan ve ardından 5. makalesi "Bir cismin atıllığı enerji içeriği ile bağlantılı olabilir mi?" başlıklı makaleyle pekiştirilen fizik kuramıdır. Kurama göre, bütün var­lıklar ve varlığın fizikî olayları izafidir. Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Aksine bunların hepsi birbirine bağlı izafî olaylardır. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekan hare­ketle, hareket mekanla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır.
--spoiler--
111 yıl 1 gün önce açıklanan teoridir.
Adı acayip dilime dolanan teoridir ne olduğunu bilmediğim.
görsel
<3
Einstein sorduklarında kısaca şöyle açıklamış ; elinizi bir dakikalığına sıcak bir fırının içine sokun, sanki bir saatmis gibi gelir. Guzel bir kızla 1 saat vakit geçirdiğiniz de ise 1 dakikaymış gibi gelir. Izafiyet budur demiştir.
En basit tanımı ile izafiyet teorisi ve ikizler paradoksu Video