bugün

Uluslararası Bakalorya Diploma Programı, orta öğretimin son 2 yılında öğrenim gören öğrenciler için tasarlanmış kapsamlı bir programdır. Hiçbir ülkenin eğitim sistemine dayanmayan bu program, bazı eğitim sistemlerinin gerektirdiği uzmanlaşmaya dayanan eğitim ile tercih edilen genel eğitim anlayışı arasında bilinçli bir uzlaşma niteliğindedir. Uluslararası Bakalorya Örgütünün temel amaçlarından biri öğrencilere geniş kapsamlı bir eğitim sunmak, coğrafi ve kültürel hareketliliği kolaylaştırmak, benzer akademik programlar arasında uluslararası anlayışı geliştirmektir. 1960lı yıllarda kurulduğundan bu yana, IB Diploması akademik dürüstlük ve entellektüel kapasitenin simgesi olmuştur. Bu programın gereklerini yerine getiren öğrenciler, öğrenmeye ve rekabetçi bir dünyada başarılı olmak için gereken disiplin ve becerilere karşı güçlü bir sorumluluk anlayışı kazanmış olurlar.

IB DP programının amaçları:
* Öğrencileri üniversiteye en iyi şekilde hazırlamak. (IB öğrencilerimiz hakkında üniversite öğretim üyelerinin takdir ifadeleri)
* Bireyi bir bütün olarak ele alıp sadece derslerde değil her yönden en iyi şekilde yetiştirmek. (CAS, TOK, Extended Essay çalışmaları ile)
* Uluslararası anlayışı geliştirmek.

Okulun kazançları
* MEB diploması yanında uluslararası bir diploma veriyor olması.
* IB diplomasının uluslararası geçerliliği ve yurt dışında en iyi üniversitelerde öncelikli kabulü.
* IB mezunlarının edindikleri kazanımlarla öne çıkmaları sonucu gittikleri üniversitelerde ""Hangi liseden geldin?"" sorusuyla karşılaşmaları ve Eyüboğlu Kolejinin adının üniversitelerde de en iyi liseler arasında tanınır olması.
* IB programını veren öğretmenlerin sürekli kendilerini geliştirme durumunda olmaları nedeniyle bu kazanımlarını diğer sınıf seviyelerine de aktarmaları sonucu bu kazanımların tüm okula yaygınlaşması.
* Okulun adının IBDP programı veren okullar listesinde yer alması sonucu yurt dışından da birçok veli tarafından aranıyor olması.

Öğrenci kazanımları:
* Bireyi bir bütün olarak ele aldığından (TOK, CAS ve Extended Essay çalışmaları ile) diğer lise mezunlarından farklı ve üstün değerler kazandırması.
* Öğrenciye zamanı en iyi şekilde kullanmayı, en uygun yöntemlerle çalışmayı öğretmesi.
* Akademik dürüstlük konusunda bilinçlendirmesi.
* Bağımsız ve eleştirel düşünce becerisi kazandırması.
* Düz yazı, makale ve denemeler yazarak yazma yeteneklerinin gelişmesini sağlaması.

Dünyada ve Türkiyede IBDP
Dünyada 128 ülkede 1500den fazla okulda IBDP uygulanmaktadır. 102 ülkedeki 1079 üniversite IB diplomasını tanımaktadır.
IBDP, Türk Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da resmen tanınmıştır. 2005 yılı sınavlarına 200 binden fazla öğrenci katılmıştır. Türkiyede IBDP, Milli Eğitim Programıyla birlikte sadece aşağıdaki okullarda uygulanmaktadır.

* istanbul International Community School
* Robert Lisesi
* Aka Lisesi
* Doğuş Lisesi
* Eyüboğlu Lisesi
* Bilkent Üniversitesi Hazırlık Okulu
* Deutsche Botschaft Schule
* Koç Lisesi
* Kültür Koleji
* Uğur Lisesi
* Robert Kolej
* Tarsus Amerikan Lisesi
* TED Ankara Lisesi
* Yüzyıl Işıl Lisesi
* Mef Lisesi
* Tev inanç Türkeş Lisesi * * *

IB Diploma Programının Öğrenciye Sağladığı Yararlar
* IBDP, öğrenciye sorgulamayı ve eleştirel yaklaşımı kazandırdığı için, öğrenciyi ezberden uzaklaştırır, bilgiyi kalıcı kılar. Bu da yeni içerik kazanan ÖSS açısından öğrencinin başarısını artırır.
* Öğrenciye yüksek öğretimde gerekli olan üst seviyede ders çalışma becerisini kazandırır.
* IBDP programında okumak öğrenciye bağımsız düşünme ve çalışma yetisini kazandıracağından, ÖSSye hazırlık açısından destekleyici rol oynar.
* Türkiyede IB diploması alan genç insanlar sadece birkaç prestijli okuldan mezun olan küçük bir gruptur. işverenlerin bu seçkin gruba yönelmesi kısa vadede olasılığı yüksek olan bir durumdur.
* IB diploması uluslararası platformda geçerli bir diplomadır.
* IB diploması yabancı üniversitelere girişi kolaylaştırır.
* IB diplomasını iyi bir dereceyle almak, yabancı üniversitelerde öğrenciye kısmi burs olanağı sağlayabilir.
* Öğrenci, IB programı içinde çok başarılı olduğu derslerden üniversitenin 1. sınıfında muaf tutulabilir. Bu durum üniversite masraflarının azalmasını sağlar.
* Ülkemizde birçok vakıf üniversitesi IB mezunlarına diploma puanlarına göre çeşitli oranlarda burs olanakları sağlamaktadır.

kaynak:http://egitim.milliyet.co...r/Haber.aspx?HaberNo=4083
sadece parası olanın sahip olabileceği imkan.
parasi olmayanlarin da sahip olabilecegi imkan.

(bkz: inanc lisesi)
yurtdışında okumak isteyenler için çok yararlı bir sistemdir
hem öss hem ib yürütülmeye çalışılınca kafayı ambole etmektedir
4.cevapta da söylenen şeylerin hepsi gerçekten can sıkıcı olmasına rağmen üniversitede ingilizce eğitim görüldüğü takdirde çok yararlıdır

öğretmenlerimiz genelde aynı şeyi anlatır,
"deney raporunu burada öyle iyi yazıyorsunuz ki üniversitedeki hocalarınız bile hayran kalıyorlar"
yani, ib üniversite için iyi bir referanstır
türkiye'de okunmak isteyince çok zor olan ve öğrencide ya ib, ya öss çıkmazı yaratan program. bu yüzden ib olan okullarda sınıf mevcudu düşüktür ama öss'ye ya da türkiye'deki üniversitelere güvenmeyenler için bulunmayacak bir nimettir. ib için özellikle ingilizce önemlidir ingilizceniz iyiyse proje ödevleriyle aranız iyiyse öss'yi önemsemiyor ya da össden umutlu değilseniz kesinlikle en iyi alternatiflerden biridir. ib okumadanda yurtdışında üniversite okuyabilirsiniz fakat bu admissionlarda size inanılmaz bir avantaj ve burs sağlar özellikle puanınız 30'un üzerindeyse. türkiye'de birçok özel üniversitelerde diploma puanınıza göre burs imkanıda vardır. kulağa hoş geliyor ama projeler ödevler essayler öğrenciyi bitiriyor.
sınavları ödevleri herşeyi çok zor olan program okuldan dönünce kafanız inanılmaz dolu oluyor ve başınız ağrıyor.
kendi zevklerinizi içine katarak eğlenceli hale getirebileceğiniz eğitim öğretim programı.
kürselleşmenin eğitimdeki adı ib'dir. evrensel bir müfredat yoluyla dünya vatandaşlığını somut zeminlere oturtmanın eğitim alanındaki girişimi. 1968 yılında isviçre'nin cenevre kentinde kurulduğunda daha çok diplomat, konsolos çocuklarının ülke değiştirdiklerinde eğitim açısından sorun yaşamaması amacıyla kurulan international baccalaureate an itibariyle 143 ülkede 3460 okulla eğitim felsefesini sürdürmektedir.

uluslarası bakalorya örgütü'nün resmi sitesine baktığınızda orada da bunları destekleyen şeyler yazılmaktadır. mesela: "Our four programmes for students aged 3 to 19 help develop the intellectual, personal, emotional and social skills to live, learn and work in a rapidly globalizing world."
hızla küreselleşen dünyaya eğitim ve kariyer açısından uyum sağlamak isteyenler için birebir zaten ib'nin en güzel yanı burada oluşuyor 5-10 sene sonra hangi ülkede olacağı kesin olmayan kişiler için ve yurtdışında üniversite okumak isteyenlere biçilmez kaftandır ib.

ben ib'yi sadece dp olarak okuduğum için söylediklerimin myp, pyp için geçerli olmadığını belirtmek isterim.

bir de ib okurken ib'den çıkmayı defalarca düşünmek gibi bir sıkıntı vardır ib öğrencilerinin karşılaştıkları bitmeyen cas reflectionları, extended essay'in kaplumbağa hızında ilerlemesi, essaylere kaynak bulma sıkıntısı bunlara karşı hiç ib'den çıkmayı düşünmemiş fakat çevremde de karamsarlığa kapılan arkadaşlarımı gördüğümde size söyleyebileceğim yegane tavsiye çıkmayın sonuna kadar gidin final exam'lerden sonra o acı bitiyor.

biraz düşününce ib'nin öğrencilerin ufkunu genişletmeye çalıştığını ve bunu başardığını anlayabiliyorum. arkadaşlarınız hafta sonu gezerken, oyun oynarken siz tez yazım kurallarını baya bir öğrenmiş oluyorsunuz. ib öğrencisi tez yazımında, proje ödevlerinin yapımında çok dikkat eder etik kurallara plagiarism* affı olmayan bir suçtur ib'de mesela.

ib ile geçen son 2 seneye dönüp bakınca ib'nin amacının size salt bilgi vermek olmadığı aksine bilgiye olan ilgiyi canlandırmak, aşılamak olduğunu anlıyorsunuz. lise yıllarının entelektüel doyumudur ib. genelde testlerle veya boş bir şekilde geçirilen bir lise yıllarına sahip olmamaktır ib. ib'nin arttırdığı yabancılaşma hissi ise bir başka tez konusudur.

bir tm olarak derdimi anlatıcak kadar biyoloji* biliyorsam, teori ile hipotezin farkına ve bilimsel methodun ne olduğuna aşinaysam bu ib sayesindedir. matematik sevmeyen bir tm olarak type 1 ve type 2 ödevleri sayesinde matematiğin hep merak edilen günlük hayatta kullanımını uygulamalı olarak görmüşsem bu ib sayesindedir. kitap okurken kitabın yazarı ve etkilendiği akımlar hakkında araştırma yapma ihtiyacı duyuyorsam bu a1 türkçe dersi sayesindedir. okullarda 20. yy tarihinin genelde 1938'de atatürk'ün ölümü ile bittiği bir ülkede soğuk savaş'ın bitişi ve sovyetler birliği'nin dağılışına kadar bilgi sahibi isem bu tss dersi sayesindedir. internetten çok ilginç konularda ingilizce makale, çalışma kağıtları bulup bir iki kelime sıkıntısı dışında okuyabiliyorsam bu ib'de aldığım ingilizce dersi sayesindedir. the economist okurken terimleri araştırmadan makaleme devam edebiliyorsam bu da yine ib'de aldığım business and management dersi sayesindedir.

altıgen bitti fakat hepsinden önemlisi tok* dersini ben tabii ki unutmadım. belki de ufkumuzu genişletmemizde en baba katkıyı yapan ders budur. her hafta bir paradigmamın daha kaydığını görmem yavaş yavaş kutunun dışından düşünmeyi öğrenmem, eleştirel düşünceyi kavrayabilmem tok dersi ile gerçekleşmiştir.

sonuç olarak bunu okuyan ve ib'den çıkmayı düşünen ib öğrencisine çıkmayın kalın derim. hayatımda bir kilometre taşı olan ib'nin faydasının üniversite'de daha fazla olacağını düşünüyorum. ha bir de bu bahsettiğim dp programı lisenin son iki senesini kapsadığı için dersane, öss hazırlığı ile kesişebilir. kendi yaşadıklarımdan örnek ile anlatayım son sınıfta aile zoruyla dersaneye gitmiş ve pek bir şey kazanamamış biri olarak dersane ile ib'nin bir arada yürüyebileceğine inanan biri değilim yapabilen illa ki vardır ama her ikisinin mantığının, amacının farklı olduğunu düşündüğümden ib'de sizin sorduğunuz sorularla mutlu olan öğretmenleriniz varken dersanede sorduğunuz sorulara "çünkü formül böyle", "bu böyle yapılır" tarzı geçiştirme cevaplar alabilirsiniz bu da her hafta sonu olumsuz anlamda paradigma kaymasına neden olur ib öğrencisinde.
Biraz önce kazandığımı öğrendiğim diploma.
Bu yıl itibari ile ankarada yüce, ted, gazi ve nesibe aydın gibi okullara ek olarak arı okullarında da öğretilmeye başlanan program.
öncelikle ingilizcesine güvenmeyen arkadaşlar bu programa katılmasın lütfen. Eğer bu programa katılmak istiyorsanız öncelikle okul çok çok önemlidir. Benim gibi istanbul Sosyal Bilimler Lisesi'nde olup seçecekseniz beklentinizi düşük tutun. Bu programda, özellikle Türkiye'de, dersinize giren hocalar gerçekten çok önemlidir. Ufkunuzu açar mı? Bence hayır. Fakat her şey bir yana bu program kendi içinde dehşet sistem eleştirisi yaparken sizi parayla dönen bir sisteme de sürükler aynı zamanda ki bu en ironik özelliklerinden biridir. Sonuç olarak seçmeyin, seçtirtmeyin.