bugün

kıyafet serbest olmadığı şu günlerde bile gömleğini marka bir kuruluştan almamış öğrenciler arkadaşları tarafından dışlanırlar. bir de serbest olsa ne olacağını düşünmek bile insanın içini acıtmaktadır. e durum böyle olunca da destek verilmemesi gereken kampanyadır.
'bırakalım fakir zenginin halini görsün. daha ilkokul birden itibaren ezikliğini bilsin'

fakirliğin eziklik olarak adlandırıldığı güzel ülkemde , birde bu ezikliğin göze sokulmasının küçücük çocuğun psikolojisini bozacağı kesindir. bunu tahmin edebilmek için alim olmaya gerek yoktur. beslenme çantalarındaki yiyecekler bile çocukların kendilerini kötü hissetmesine yetiyorken , marka çılgınlığının o çocuğu ne hale getireceğini düşününüz. ayrıca 8 yaşındaki çocuğun 'çalışayım da ezik olmaktan kurtulayım' diyeceğini hiç sanmıyorum. fakir = ezik bu ne ya!
ailesi ay sonunu zor getirenle babası paraya para demeyen öğrencinin arasında sağlanmış olan eşitlik de bozulsun böylece, maddi açıdan sıkıntı içinde olan ailenin çocuğu hayata 1-0 yenik başlamışken daha da kendi sahasına çekilsin.
kılık kıyafet yönetmeliğinin çocuklarımızı psikolojik olarak etkilemesinden farklı olarak, maddi olarakta etkilemektedir. ailesi yeni kıyafet alacağı parayla daha faydalı işler yapabilir. genel bazda düşünürsek oldukça büyük bir sektör, çünkü mecbur.
bu şartlarda pek de mümkün görünmeyen durumdur. öğrenciler arasında bu sefer kılık- kıyafet yarışı başlayacak olup , bu da derslerin önemini kaybetmesine yol açabilir.
kıyafetin ye kürküm ye olmadığı zamanlar için koca bir evet. oysa formaların altına giyilen ayakkabnın bile prim yaptığı liselerde varın gerisini siz düşünün . *
kesinlikle yanlış bir önermedir. eğitim öğretimin bir olması ve okulda sınıf ayrılıklarının yaşanmaması içinşarttır.
ülke genelinde gelir dağılımı eşitlendiği vakit olması gereken durumdur. aksi taktirde sınıf farklılıkları okullarda daha çok göze batmaya başlayacak.*
tüm öğretim kurumlarında kıyafet yönetmeliği kaldırılmalıdır diyerek desteklediğim fikirdir. Zira gençlerin ve çocukların giydiği kot, saçlarının uzunluğu, tırnak boyu, pembe, turuncu ya da mor kazağı zihinsel bir engel yaratmamakta, beyinlerine giden kanalı tıkamamaktadır.
herkese aynı serbest kıyafetten dağıtılacaksa olabilir diyerek desteklediğim kampanya. forma güzel bir şey değil tabi, ama eşitlik sağlıyor, forma olduğu için şükreden öğrenciler de var. serbest değil de biraz daha rahat yapılsa formalar...
saçma sapan fikirdir. türkiye'de, yani ailelerin yıllık gelirleri arasında uçurum olan bir ülkede imkansızdır. tek tip olmalıdır, ucuz olmalıdır.
turkiye'nin hazir olmadigi uygulamadir. olay zengin fakir olayi degildir. gormemislik olayidir. 15 yasindaki kizlar okula kokana gibi gelicek, erkekler tasaklarinin buyuklugunu gostermek icin daracik pantolon giyecek, acik sacik bir ortam olusacak. okulun ciddiyeti kalmayacak.
tabiki olmaması gereken durumdur lise donemindeki kızların birbirleri hakkında dedikodu yapma sebebi olabilir. ozellikle derslere yoğunlaşılması gereken donemde kızların dersten daha çok giyim kuşam düsüneceğinide göz önune alırsak.
zaten artık öğrenci formalarının tek ortak noktası gri etek/pantalon olan liselerimizde çok da farketmeyecek durumdur. herkes kafasına göre takılmaktadır. forma diye birşeyin varlığı şüphelidir.
olmamalıdır denilecek istektir.
güzel giyinemeyen yoksul çocukları eziklik hissetmesinlerdir.
o mavi üniformalar bizde yoksulluğu örter genelde.
gelir farkından dolayı, uygulanmaya başlandığında bir çok genci aşağılık kompleksine sokucak olan uygulamadır. zaten çeşitli takı, süveter markası, converse vs gibi aksesuarlarla okul formasını bile değiştirip, allayıp pullayan öğrenciler arasında ezilen gençlerin bu uygulamayla ne hissedebiliceklerinden bihaber zihniyetler eğer ki çoğu gencimizin dolap masraflarını karşılayabiliceklerini düşünüyorlarsa olabilicek bir uygulamadır.A.B.D eğitim sisteminde gelen öğrencilerin topluma yani okuldaki diğer öğrencilere uyum sağlayabilmesi için kıyafet desteği sağlayan bir fonları ve yardım kuruluşları vardır...
saçmalığı düzeltmektir. ne yani ben yanımdan bmw geçince oturup ağlıyor muyum neden bir bmw ye sahip değilim diye. saçmalıktır bana kalırsa bu kıyafet yönetmeliği. saç sakalı da katmışlar yönetmeliğe peki o neden? oda mı maddi durumla ilgili? o açıdan bakarsak tüm özel okullar kapatılmalı ve kantinlere yemek getirilmemeli. sonuçta alan var alamayan var değil mi?

edit: zengin adam gömleğini gider marka alır arkadaş. fakir pazardan alacaktır doğal olarak. fark anlaşılmayacak mı? anlaşılacak doğal olarak. ceket bağıracaktır ben zengin malıyım diye. ama fakirlerin aldığı ceketler tabiki 10 tl lik ceket olacaktır. kısacası bu sadece kendini kandırmaktır.
fakir aile çocuklarının haftalarca aynı kıyafetle gezecek olmasından mütevellit, mantıksız bir önermedir. oysa tek bir üniformayla bir sene bitirilebilir. dış dünyada sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin çocuk üzerindeki etkisi, okul duvarları içindeki kadar şiddetli olmaz.

emin olun üniformanın boğucu etkisi; aynı kıyafeti 10 gün giyen bir öğrenci için, okulun boğucu etkisinin yanında sinek ısırığıdır.
2005-2006 eğitim öğretim yılında balıkesirde ki bütün liseler haftanın çarşamba günü sivil kıyafet uygulaması başlattık. il öğrenci temsilciliği heyeti olarak gerekli kuruluşlara bunun için başvurmuştuk ve bunu gerçekleştirdik. bizde söylenen başarıya ulaşırsa bütün ülke geneline yayılacaktı bu uygulama ama sadece bir yıl için balıkesirle sınırlı kaldı.
olmaması konusunda birçok yazarın hem fikir olduğu öneri.*
Elbette ki gelir eşitsizliğinin bu kadar fazla olduğu bir ülke için olmaması gereken bir durum. Ancak, okullardaki kıyafet disiplininin bu kadar katı olmasının tek nedeni bu değildir. Okul üniformasının da tek tip giyilmesi zorunludur ve biraz da hocaların egolarını tatmin eden bir durumdur.
Gri bolgedir. Serbest olmasi gelir duzeyi ile birlikte gelecek olan ekonomik ve sosyal ayrimlara yol acabilecegi gibi, serbest olmamasi da bu serbestligi engelleyenlerin baskilarini arttiracaktir.

Ayrica turkiye'de ayrim kisilerde baslar. Insanlar birbirleri arasida statu diye bir seyin oldugunu kabul eder, ve bunun farkliliklar yarattigina inanirlar. Gerici bir dusuncedir. Ornegin kiyafet zorunlulugu olmayan ulkelerde de ekonomik farkliliklar vardir. Kimileri markalari giyerken kimileri altlarina attigi seyi alip da gelebilir. Zaman zaman bir gosteri unsuru olsa da aslinda bu insanlari birbirinden ciddi sekilde ayirmaz, yakinliklar arkadasliklar, dusunce seviyeleri, ekonomik duzeyle olculmez.

Turkiye henuz zihinsel anlamda buna hazir degildir. Ayrimciligindan vazgececek olgunluga erismemis bir ulkedir.
varolmayan bir eşitliği baltalamanın yegane formülü...

kıyafet serbestliğine gelene kadar neler var, neler... ama hazır "kıyafet serbestliği" demişken dökelim taşlarımızı;

öncelikle bilinmesi gereken bir husus zengin-fakir ayrımını zerre etkilemeyecek durumdur. zira bizim zamanımızda dahi isteyen ayağına puma spor ayakkabısını, isteyen sırtına prada montunu giyebilmekteydi... kaldı ki biraz abartanlar gömleğinin içine de armani t-shirtünü geçiriyordu. kaldı ki şimdi çok daha rahat öğrenciler bu konuda ve ilgili sınıf ayrımı gözle görülür durumda iyiden iyiye...

bu anlamda öğrencilerin biraz olsun rahat olabilmeleri, bir vebadan olsun kurtulabilmeleri için uygulanılabilir.

bir de okul müdürleri açısından bakmak lazım. kılık, kıyafet için anlaşma yaptıkları mağazaları ve 3 kuruş komisyonunu... onu da düşünmek lazım. yoksa ki eşitlik falan, güzel şeyler bunlar...
(bkz: kıyafet serbestisi)
haftada iki gün olan dersanede bile ne giyicem aq sorusunun kafamı yemesinden dolayı karşı olduğum önermedir. giy gri pantolonu beyaz gömleği mis gibi. dertsiz başına dert mi arıyorsun kuzum?