bugün

a.b.d.'li bilimci dr. craig venter ve ekibinin, kendi yaptıkları bakteri dna'sını taşıyıcı bir hücreye aktararak, onu bu sentetik kodun dikte ettirdiği bir canlı olarak yaşatmayı başarmalarıdır. hücre düzeyinde de olsa, yeni bir canlı yapmışlardır.

craig venter, "yeni bir endüstri devrimi potansiyeli" taşıyor dediği sentetik hayat teknolojisinin petrolün yerine geçebilecek enerji kaynakları, havadaki karbondioksiti emecek organizmalar yapımında ve hastalıklarla mücadelede kullanılabileceğini öngörüyor (1).

(1)http://news.bbc.co.uk/1/h..._environment/10132762.stm
"tanrıyı oynayamazsınız." ayağına yatıp, kök hücre araştırmalarının baltalanmasında büyük katkısı olan vatikan'ın ne tepki vereceği merak konusu olan bilimsel gelişme.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25097428/
(bkz: sentetik hayat)
(bkz: mycoplasma mycoides jcvi syn1 0)
hassiktir şeklinde şaşkınlıkla bir tepki verilmesine yol açacak buluş. tehlikeli sulara doğru yüzüyoruz.

not: bu entry'nin din ile bir alakası yoktur.
benim bu haberlerden anladığım, yapay bir yaşam formunun yaratıldığı değil, sadece sentetik dna nın bir bakteriye yerleştirilmesi ve bu bakterinin bir hücreye nakledilmesi. bilimadamlarının kimyasalları bir araya getirerek sıfırdan bir canlı yaratıp "tanrıyı oynamaları" biraz imkansız geliyor bana.
Bu arastirmanin 15 sene icinde kac paraya yapildigini okuyunca hem sasirdigim hemde niye biz ilerlemiyoruz sorusunu bir daha kendime sordugum bilimsel gelisme. Adamlar bilim dunyasinda devrim niteliginde bir calismaya imza atiyorlar hemde kac paraya... 40 milyon dolara bu isi yapmislar. Ne kadar surede ?? 15 yilda.... Yani yillik 2.6 milyon dolar... Yani fenerbostanin Guiza'sindan ucuz.. Birde bu bilim adamlari amerikali petrol devi ile anlasma yapmak uzereler, atmosferdeki co2yi yakit haline getirebilmek icin. Yani cok basit bir hesapla 40 milyon dolarlik yatirim yapilmis bir bilimsel calismanin katmadegeri hesaplanamayacak kadar buyuk.

Simdi soruyorum, bizdeki universiteler ne yapar, bizdeki bilim adamlari ne yapar, bizdeki devlet yoneticileri ne yapar. Dunyanin gidisati belli, bilim konusuna yatirim yapanlar kazancli cikacak, geri kalanlar ise sadece tuketici olacaklardir. Unutmayinki tuketen her zaman bagimlidir.

Buyrun bu da haberi
biyolojik üretim konusunda çığır açacağını düşündüğüm buluş.
deney ortamında geliştirilen ve bir mutasyon örneklemesi olarak, olumsuz yönleri araştırılmadan ya da gözardı edilerek, sadece olumlu yönleri ayıklanmış bir çalışma.
ilk entryde kendi yaptıkları bakteri dnası şeklinde bir ifade kullanılmış, yapılan yoktan varetme gibi lanse ediliyor. aslında yapılan varolan bir bakteri dnasının mutasyona uğratılmasıdır. 15 yıllık çalışma sonucunda mutasyona uğratılmış proteinlerin hücreyi oluşturması sağlanabilmiş.
önümüzdeki günlerde bilimsel yönünden çok, evrim yanlıları tarafından, evrime kanıt olarak konuşulacaktır.
kainatın sayısız ve sonsuz mucizesi karşısında duyarsız kalan zihinlerin, yoktan varolmamış bir hücreye insanlık mucizesi diyerek alkış tutmasından başka birşey değildir.
varoluşçu filozoflara selam eden hücredir.

esasen çekiç bir bilimsel gelişme. tahrip etme gücü de yeni yapı çakma gücü de var. köhne düşünceleri tahrip ederek, yeni yapı yaparak yola başladı, umarım böyle devam eder. şimdiye kadar ki bilimsel gelişmelerin en heyecan vericisi.
Küresel ısınmayı bu şekilde engellemek aklıma gelmişti.Mavi-yeşil alglerin dna sında değişiklik yaratarak ısınmaya yol açan elementlerle fotosentez yapmalarını sağlamak ancak zeki coğrafya hocam bir yığın bahane uydurmuştu malum karizması var...
Sevindirici bi haber insanlık silahlara para harcamak yerine bunlarla uğraşmalı.Belki yüzyıllar sonra bunları uzaylılar yaptı demek zorunda kalmayız.

(bkz: Piramitler) 2. entry e dikkat çekmek istiyorum...