bugün

açılımı: International Bank Account Number (uluslararası banka hesap numarası)

türkiye'de dahil dünyanın her yerinde kullanılan hesap numaranızın uluslararası kodu.
daha eski bir sistem için (bkz: swift code)
IBAN, para transferlerinin yanlış hesap numarası ile yapılmasını önlemek amacıyla önce Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılmaya başlanmış hesap numarasıdır.

IBAN- International Bank Account Number (Uluslararası Banka Hesap Numarası) adı verilen bu hesap numarası standardı, para transferlerindeki olumsuzlukları önlemektedir.

Avrupa Birliği Standardı çerçevesinde en fazla 34 basamaklıdır.
1 Eylül 2005 tarihinden itibaren yurtdışı para transferlerinin yanı sıra EFT dahil olmak üzere yurtiçi bankalar arası para transferlerinde de IBAN kullanılabilmektedir.
Ülkemiz IBAN biçimi 26 basamaklıdır.

Örnek IBAN [değiştir]TR 68 00046 0 0000222990022302

TR 68

Ülke Kodu
2 Basamak, 2 Basamak

00046

Kontrol Rakamı
5 Hane

0

EFT Banka Kodu
1 Hane

0000222990022302

Rezerv Alan Banka Hesap Numarası
16 Hane
avrupa ülkelerinde kullanımı 1 ocak 2008 de zorunlu hale geldi. lakin dünyanın her yerinde kullanılmaz. misal amerika'da iban yerine routing number bulunur.
1 ocak 2010 dan itibaren tum para transferlerinde (eft, havale, virman) kullanilmasi merkez bankasi tarafindan zorunlu kilinmistir.
her banka için farklı bir ibanınız olacakmış, tc kimlik no gibi birşey değil yani...
1 Ocak 2010 tarihinden itibaren EFT, havale, virman gibi para transferlerinde
kullanımı zorunlu olacaktır.

IBAN, bankalardaki mevcut müşteri hesaplarının yerine kullanılacak olan ve para transferlerinin hızlı, hatasız ve az maliyetle gerçekleştirilmesi amacıyla belirli bir standarda göre oluşturulan uluslararası banka hesap numarasıdır.

IBAN'a ilişkin söz konusu standarda göre, ülke genelinde standart uzunlukta ve yapıda bir banka müşteri hesap numarası oluşturulması gerekmektedir. Her ülkenin IBAN numarası uzunluğu farklı ancak en fazla 34 karakterden oluşmaktadır. Bugün Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra bir çok ülkede de IBAN kullanılmaktadır.

Türkiye'de IBAN Standardı

IBAN uygulamasına geçen ülkelerde banka hesap numaralarının her biri için hesap sahiplerine bir IBAN numarası verilir. Her ülke için belirli bir biçimi ve standardı bulunan IBANın içinde özel bir şifreleme algoritması ile elde edilen iki basamaklı kontrol rakamı bulunmaktadır. Bir başka ülkeye ya da yurtiçinde başka bir bankaya para transfer etmek isteyen müşterilerimiz, alıcı kişinin IBAN'ını gönderici bankaya verdiğinde henüz para transferi yapılmadan önce alıcı IBAN'ın şifreleme algoritması ile geçerliliği kontrol edilir. şifreleme algoritmasından geçemeyen IBAN yanlış ise para karşı bankaya gönderilmez ve yanlış işlem engellenmiş olur.

Ülkemizin IBAN uzunluğu 26 hane olarak belirlenmiştir.
ülke kodu, kontrol basamaklar, 5 haneli banka kodu, rezerv, ve 16 haneli hesap no.


IBAN'ın Amacı ve Sağladığı Yararlar

IBAN'ın amacı, bankalardaki her bir müşteri hesap numarasını uluslararası ölçekte tanımlamak suretiyle, para transferlerinin hatasız ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. IBAN kullanılmadığında, hesap numaralarında belli bir standart olmadığı için numaranın doğruluğundan emin olunamamaktadı r. Hatalı yazılan hesap numarası sonucunda para transferi işleminin gerçekleşmemesi veya yanlış hesaba gönderilmesi durumunda hatayı düzeltmek zaman almakta ve ek maliyetlerin oluşmasına neden olmaktadır. Ancak, IBAN ile hesap numaraları ISO 13616 no.lu standarda göre uygun formatta düzenlendiğinden ve bankalarca özel bir şifreleme algoritması ile doğruluğu kontrol edilmesi de zorunlu olduğundan para transferlerindeki söz konusu hatalar en aza indirilmektedir

IBAN Nasıl Kullanılacak?
Her banka, müşterisinin para transferine konu hesabi için IBAN'i üretmiş durumdadır ve müşterisine bildirir.
Parayı alacak olan kişi (ALICI) kendi hesabına ait IBAN'ı parayı gönderecek olan kişiye (GÖNDERICI) bildirir.
Gönderici, para transfer emrini kendi bankasına verirken alıcının IBAN'ını belirtir.
Göndericinin bankası bu IBAN'i doğrular ve alıcının IBAN'ina para transferini gerçeklestirir.

Ülkemizde IBANa Geçiş Süreci ve Türkiyede IBAN Kullanımı
Ülkemizde faaliyet gösteren tüm bankalar, müşteri tarafından talep edilen ve para transferine konu olan her bir hesap (Vadesiz TL ve Döviz Hesapları) için birer IBAN numarası üretmişlerdir. Ayrıca, bankalar 1 Eylül 2005ten itibaren IBAN ile yurtdışına havale taleplerini karşılamaya ve yurtdışından IBAN ile gelen havaleleri kabul etmeye başlamışlardır.

1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, ülkemizde yurt içi ve yurt dışı para transferlerinde, havale amirinin IBANının yer alması zorunludur. Konuya ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tebliği 10.10.2008 tarih, 27020 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

T.C. Merkez Bankası tarafından yayınlanan, Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ ile IBAN kullanımında kademeli bir geçiş süreci planlanmıştır. Buna göre;

10.10.2008 tarihinden itibaren;

Bankalar müşterileri için IBAN üretmek ve hesap sahiplerine bildirmek zorundadırlar.
01.01.2009 tarihinden itibaren;

Bankaların mevcut uygulamalarında müşterileri için düzenledikleri ve üzerinde hesap numarası bulunan tüm belgelerde IBAN'ı göstermeleri gerekmektedir.
Müşterilerin Avrupa Ekonomik Alanında yer alan ülkelerdeki herhangi bir hesaba yapacakları para transferlerinde alıcıya ait IBAN'ı bankalarına bildirmeleri gerekmektedir.
Bankaların ise söz konusu IBAN'ı doğrulaması ve kullanması zorunludur.
01.01.2010 tarihinden itibaren;

Bankaların yurt içi ve yurt dışından gelen ve alıcı hesap numarası IBAN olarak belirtilen para transferlerinde IBAN'ı doğrulaması, giden transferlerde ise göndericiye ve alıcıya ait IBAN'ı kullanmaları gerekmektedir. Müşteriler yurtiçinde yapacakları para transferlerinde alıcıya ait IBAN'ı bildirecek, bankalar ise söz konusu IBAN'ı doğrulayacak ve kullanacaklardır.
IBAN Kullanımı Zorunludur!

10 Ekim 2008 tarih ve 27020 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, 2008/6 Sayılı Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında, T.C. Merkez Bankası Tebliği gereği, 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren para transferi işlemlerinde, göndericinin ve alıcının IBANının kullanılması zorunludur.

Konuya ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tebliği 10.10.2008 tarih, 27020 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Kredi Kartı Ödemeleri
Kredi Kartlarına IBAN verilmediğinden, Kredi Kart numarası ile yapılan kredi kartı ödemelerinde IBAN kullanılmamaktadır. *

edit: dntpnc sözlük yazarının ilave notudur: kullanımı 2012 ye kadar zorunlu değil, kişi 2010'dan itibaren "ben iban numaramı bilmiyorum ahan da hesap numaram bu" derse işlem hesap numarası ile yapılmak zorunda imiş.
bütün dünyada yıllardır kullanılan tüm detayları içeren hesap numarası.

edit: aklıma gelmişken, biz müreffeh, ilerici, aydın ve gelişmiş bir toplum olduğumuz için bize biraz geç geldi.
anadolu'da yaşayan insanlara "amca/teyze iban numaran kaç?" denildiğinde bön bön baktıracak numara. kardeşim tamam zorunlu kılıyorsun. köyde yaşayan adama kim nasıl anlatacak iban numarasını? taşrada çalışan banka personeline şimdiden bol bol sabır diliyorum. daha finans sektörü tam olarak oturtamadı sistemini. 1 ocak itibariyle curcuna bizi bekler.
hala yeteri kadar yaygınlaşmamış olan araç. hala insanlar iban numarası yerine hesap numaralarını veriyorlar birbirlerine.
Avrupa Birliği düzenlemeleri çerçevesinde, ülkeler arasında gerçekleştirilen para transferlerinin hızı ile kalitesini artırmak ve maliyetlerini düşürmek amacıyla International Bank Account Number-IBAN adı verilen uluslararası banka hesap numarası standartıdır.
Hesap numaraları hala yaşıyorken yüzüne bakılmaması gereken numaralardır.
iban numarası ortalarda dolaşan insanların var olmasına sebep olan kısatlamdır. açılımı zaten uluslararası banka hesap numarası iken, sonuna bir tane daha "numara" eklenmesi, komik.
kullanımı yaygın değildir. öyle ki kişi kendi iban şeysini bilmiyor zorunlu kalınca çuvallıyor. (bkz: kişi kendinden bilir işi)
Genellikle hesap numarasını içinde barındıran ve daha güvenli işlem yapılmasını sağlayan numara. TR ile başlar ve 24 hanelidir. Bazı bankaların kartlarında yazar ancak genellikle hesap cüzdanında bulunur.
doğrulama yapmak ve bir sürü rakamın içinden çıkıp hangi bankaya ait olduğunu öğrenmek için bir site kurulmuş. sade ve şık. http://www.e-iban.com beğendim valla.
hesabımızı patlatmasınlar yiğenim?

o değil de sitenin tasarımcısı banka çalışanı herhalde, yutuptan "5 derste kendi web sitenizi yapın" vidyolarını izleyip hazırlamış gibi siteyi.
patlatmaz merak etme angaralım ;)

edit: yahu oraya iban numaranı yazmakla adam olsa olsa para gönderir sana. ibandan hesap patlatma yapılsaydı internette bir sürü büyük şirketlerin hesabı var. onlar ifşa etmezdi bunları.
o numara basamaklarini icat eden ruh hastasi olmali.
aban'ılan numara.
almanya'ya para göndermek istiyorsak, iban numarası kesmiyor, yemiyor. ama almanya'yı fethedince, iki ülke arasındaki para transferini olumsuz etkileyen, akrabalık bağlarımızın zayıflamasına sebep olan bu kusur da düzelir! ptt kart'ın bile iban numarası var (http://www.ekonomihaber.c...e-yazar-ptt-kart-iban-no/ ) neden farklı standartlarla devam edilir ki? aynı şey ingilizlerde de var. neden arabalarınız soldan değil, sağdan gider? mesela amerikalılar, ne fahrenheit'ı celcius varken. iban hesaplama bilimi var birde. sanki denklem gibi...
(bkz: International Bank Account Number)

(bkz: Uluslararası Banka Hesap Numarası)
Para transferlerinde daha güvenilir yoldur. Şöyle ki iban ile para transferi yaptığınız kişinin ismi uyuşmaz ise transfer gerçekleşmez. Boylelikle yanlış hesaba para gitmez. Ancak hesap numarasında durum böyle değildir.
o hesap numarası. iban değil.

iban tr ile başlar. 24 sayıdır.
(bkz: hayırlı forumlar)