bugün

eski mısır'da 18. hanedan döneminde hüküm sürmüş kadın firavun. antik mısır tarihinde ilk naip ilan edilen kadındır.
mısır tarihinde firavun görevini üstlenen başka kraliçeler de mevcuttur. fakat hatşepsut firavunluğu döneminde kadından çok erkek figürlerini kullanmış ve sanki bir anlamda kadınlığını gizlemek istemiştir. firavunların kullandığı takma firavun sakalını dahi kullanmış ve kendisini erkeklerin giydiği kıyafetlerle resmettirmiştir.
üvey oğlu 3. tutmosis tarafından öldürüldüğüne dair yorum ve tespitler hatşepsut'un mumyasının ortaya çıkmasından sonra geçerliliğini kaybetmiştir. yapılan araştırmalar kraliçenin ölümünün diş apsesinden çıkan bir rahatsızlık ve bunun kansere çevrilmesi yoluyla olduğu yönündedir.
kendisi mısırda 21 sene hüküm sürmüş fakat üvey oğlu tarafından bu 21 senenin ve kraliçenin bir erkek olarak resmedildiği tüm yazıtlar taşla kaplanmış ya da kazıtılmıştır. taşla kaplanmış olanlar bu yazıtların bozulmadan günümüze dek gelmesini sağlamış ve bilime ışık tutmuştur.
yıllar boyunca hatşepsut'un üvey oğlunun bu tutumu kraliçenin ona eziyet etmesi nedenine bağlanmışsa da son araştırmalarda bunun tamamen politik olduğu düşünülmektedir. *
(bkz: hatshepsut) *
(bkz: hatçe)