bugün

Keten halat ıslanınca da ses çıkarmaz, güçlenir, sıkılaşır. balkona salıncak yapmak için iyi bir malzeme ancak Kuruyunca gıcırdar sinir sisteminizi bozar.
(halatın) biri, bir (boyun) aramaya çıktı.
palamar.
doğal ya da yapay elyafın ya da tellerin bükülmesi ya da şerit biçiminde örülmesi yoluyla elde edilen uzun, esnek ve sağlam ip. tellerden hazırlanan halat türlerinde çoğunlukla kablo ya da tel halat denir. halatlarda aranan başlıca özellikler büküldüğünde,burkulduğunda ya da çekildiğinde yapısının bozulmaması ve sağlamlığını korumasıdır. en önemli özelliği ise çekme dayanımıdır.
farklı kalınlıktaki iplerin birleşmesile meydana gelmiştir.
bir insanın kafasını çok rahat kopartabilecek kadar kuvvetli, kalın iptir. ağırlığı yetişkin bir insan kadar olabilmektedir kimi zaman, uzaktan hoş görünür; ama uğraşması çok zordur.
Düğümlerin bagların oluşabılmesı ıcın halat olmalıdır Bitkisel,sentetik liflerden veya telden yapılan ve 2.5 cm den buyuk olaniplere halat denir. halatı meydana getiren elemanlar ise lif , flasa, kol dur bunların bir araya gelmesi halatı oluşturur. açıklayıcı bir grafik için lütfen, http://www.zipkinci.com/g...05olusturan_elemanlar.jpg.

Halat kalınlıklarının ölçülmesi:
Bitkisel ve sentetik halatlar cevreleri ile ölçülürler.
Halatların olçü birimi BURGATA'dir. Bir burgata 1 inc,, yani 2.54 cm'dir. Madeni halatlar ise Capları ile ölçülürler. Madeni halatların ölçü birimi ise PUS'tur. Bir pus da 2.54 cm'e eşittir.

BiTKiSEL HALATLAR:

Bitkisel halatlann tümü bir bitkinin yaprak kök, veya kabuklarındaki lif denen ipliksi maddelerin sağa veya sola bükülmesi ile yapılırlar. Bitkisel halatların özellikleri yapildikları bitkinin lif karekterlerine bağlıdir. Bazisi saglam, bazisi hafif, bazisi yumuşak veya serttir. Ónceden denizcilikte kullanılan halatların tümü kendirden yapilirdi. Bugün çok degişik bitkilerden imal edilen bitkisel halatlar mevcuttur. Bunlar sırasıyla;

a - Kendir Halat
Bu halat kendir bitkisinin liflerinden yapilir. ímali sirasında katran kullanilir. Katran, halatı nem ve sicaktan korusa da direncini azaltmaktadir. Kendir halatlar diger bitkisel halatlara nazaran daha saglam olmasina ragmen suya girdiklerinde agirlaşmakta ve sertleşmektedirler. Ispavlo ve gırcala imalatında bu tip halatlar kullanır.

b- Manila Halat
Gemicilikte kullanilma yeri en fazla olan bitkisel halattir. Manila halat Abaka denilen bir bitkinin liflerinden yapılır. Bal renginde, çekme gücü diger bitkisel halatlara oranla daha yüksektir. Manila halat bünyesinde % 15 oraninda yag bulundurur. Bu yag halati nem ve sicak gibi etkenlerden korur. Dolayisi ile selvice ve arma donanimlarinda rahatlikla kullanilabilir.

c- Pamuk Halat
Pamuk bitkisinden elde edilen bir halat türüdür. Denizcilikte kullanilma alaní pek geniş degildir. Parakete savlosu ve işaret savlosu olarak kullanılır.

d- Sisal Halat
Manila halattan daha hafif yüzme kabiliyeti oían, fakat çekme gücü bakımından manila halattan daha zayif bir halat türüdür. Arma ve selvice donanimlarında zorunlu kalınmadikça kullanilmaz.

Bitkisel halatların ayırım özellikleri:
Bitkisel halatların yapi maddeleri birbirinden degişik oldugundan cok kere hangi maddeden yapildiklarının anlaşılmasi gerekir.
Manila halatın diger halatlara nazaran özelligi; halatın bir kolu alınarak ortasından birkaç flasa açıldiginda, flasalar krem rengine çalan bir görünüştedir. Hatta bazi durumlarda kirmizimsi kahverengi de olabilirler.
Ayrı işleme tabi tutulan bir sisal halatta ise flasalanın parlak beyaz bir renge sahip oldugu görülür.
Halatı kaplayan bir kir tabakasi yüzünden bu işlemi yapamadigimiz durumlarda, bir metal yüzeyde halatın lifleri yakilir. Sisal halatın külleri elde tutulacak kadar şekillerini bozmadigi halde manilanın liflerinin yanma esnasinda dagildigi gorülecektir

kaynak : tamer ötken
Kenevirden yapılmış çok kalın ip.