bugün

muhafaza dan türemiş arapça bir kelimedir.muhafaza eden anlamına gelir.yani koruyan anlamını taşır.kuran-ı kerim'i ezbere bilen kişilere hafız denilir,çünkü islamiyet'in ilk zamanlarında kuran-ı kerim,ezberlenerek korunmuştur,yazılı hale gelmesi ilk etapta olmamıştır.ayrıca argo bir hitap şekli olarak kullanılır yurdumuzda.''hafız napıyosun?'' ''iyiyim hacı sen napıyorsun'' stili.
bir arkadaşa hitap şekli;

+nbr hafiz?
adapazarında yaygın hitap şekli...
öyle ki, adapazarında fazla kalmış bir eleman,* nişanlısına da hafız demektedir.
kuranı ezbere bilen kişilere verilen ünvan.
izmit ve cevre illerde yaygin sekilde kullanilan hitap sekli. yalniz neden hep dini sifatlar hitap sekli olarak kullaniliyor anlasilmis degil.
haci hafiz vb..
hitap şekli olarak kullanılması çokta doğru olmayan terim.kuranı ezbere bilenlere denir.
argoda iki anLamı oLan sözcük..

1. anLamı; aptaL, dangaLak..
2. anlamı; ezberci, anLamadan ezberLeyen..
sakarya yöresinde insanların birbirine hitap şekli.
koruyan ezberleyen anlamındadır.
kette aşule içra edenlere de verilen ad.
adapazarı' nda gençlerin birbirlerine hitap şeklidir. hafız kelimesini en fazla kullanan tipler çark caddesini mesken edinmiş işsiz güçsüz, sohbetkar bitirimlerdir. caddede yürürken dikkatli olmak gerekir çünkü her an pasajların birinden 'hafız naaber yaa' diye fırlayan biri olabilir. sabahın erken saatlerinde henüz geyik yapacak bir şahıs yakalayamadıkları için çok tehlikeli olan bu hafızlar genelde yalnız avlanırlar. sakarya faunasına mensup ve hafızlarla aynı familyadan gelen bir başka canlı çeşidi için (bkz: amcaoğlu)
Hafiz : Gözetici, koruyucu
Al-Hafiz : The Preserver who guards all creatures in every detail.

Cenab-ı Hak buyuruyor:

"Ve itaatten çıkmış her azgın şeytandan koruduk;"(1)
"...Senin Rabbin, herşeyin üzerinde gözetici-koruyucudur." (2)
"O'nun (insanın) önünden ve arkasından izleyenleri vardır, onu Allah'ın emriyle gözetip-korumaktadırlar." (3)

* "El-Hafiz" ismi Kur'an-ı Kerim'in 6 yerinde geçmektedir.
* Melekler insanları Allah'ın emri ile korumaktadırlar. Bunun yanında işlediklerinide kaydetmekte, böylece korumaya almaktadırlar. Allah, dostlarını günah işlemekten ve şeytanın tuzaklarına düşmekten korur.
* Allah, sıkıntı zamanında seni şikayet etmekten koruyan, nimet zamanında da seni felaketlerden koruyandır.
* Allah'ın bütün varlıkları koruması olmasaydı, varlığı mümkün olan hiçbir şeyin varlığı devam etmezdi. Allah, bütün varlıkları tekrar yokluğa dönmekten korumuştur.
* En büyük koruma, kalpleri korumadır. Müslümanın dinini her türlü küfür, nifak, fitne, sınırsız arzu ve isteklerden ve türlü bi'd'atlerden koruması korumaların en büyüğüdür. Çünkü bu sayede müslüman, doğru yoldan ayrılıp başka yollara sapmaktan kurtulur.
* Bu ismin manası ancak Allah'ın yüceliğini ve kainatı koruma gücünü uzun uzun düşünmekle bilinebilinir. Yoksa sadece lügattaki manasını düşünmekle değil
* Korumak iki yönden olur:

Birincisi, varlıkların belli bir zamana kadar devamını sağlamak, muhafaza etmek ki, Allah gökler, yerler gibi fazla yaşayan varlıkların da, hayvan, bitiki ve insan gibi ömrü az olan varlıkların da hafızıdır.

Mesela, yerden biten otu bile muhafaza etmiştir. Onun özünü korumak için ona kabuk vermiştir. Bir kutu gibi onu, kabuğun içine saklamıştır. Yumuşak kalması için de ona rutubet bahşetmiştir. Yalın kabukla korunmayacak şeyi, ona diken vererek korumuştur.

ikincisi, birbirine zıt olan şeyleri birbirlerinin şerrinden korumak. Allah bunları, kâh eşit kuvvette kılmakta, kâh mağlup olan tarafın imdadına yetişmekle korumuştur. Bunu bir misal ile izah edelim:

Mesela, hararet rutubeti yok eder, kurutur. Mağup olduğu zaman, soğukluk (bürudet) ve rutubet zayıflamaya hatta yavaş yavaş yok olmaya başlar. Hararet ve kuruluk fazlaşır. Bunu önlemek için Allah başka bir cisimle o rutubetin imdadına yetişir. Ona bir susuzluk verir, su içme ihtiyacını duyar. Su içtiği gibi harareti bereraf edilmiş olur. Böylece vücutta gereken denge temin edilmiş olur. (5)

* Bu ismi şerifi 988 defa okumaya devam eden; nsan ve cin şerrinden bela ve afattan muhafaza olur. (6)

Kaynaklar:
1) Saffat,7 - As Saffat,7
2) Sebe,21 - Saba',21
3) Ra'd,11 - Ar Ra'd,11
4) Esmâ-ül Hüsna, Karınca Yayınları, Nisan 2004
5) )Esma^ül Hüsna Şerhi imam-ı Gazali, Mütercim M.Ferşat, Ferşat Yayınları, 2005
6))Esma^ül Hüsna Şerhi imam-ı Gazali, Mütercim M.Ferşat, Ferşat Yayınları, 2005, Mütercim ilavesi Sayfa:233
7) Islam City
8) Calligraphy, The Most Beautiful Names, Tosun bayrak, Threshold Books, 1985
sakaryada çark caddesinde seslendiğinizde bütün herkesin arkasına dönüp bakacağı genellikle bu bölgede yaygın olan hitap şekli.
Izmırın bazı semtlerinde kankaya hitap şekli .
dünyanın en iğrenç hitap şekli.
adapazarı' nın en hit hitap şeklidir. kendisine alternatif bulunamamış olup şımarıklıktan ''yanfız'' denildiği bile oluyor. göztepe - sakaryaspor kardeşliğinden ötürü izmirde bile kullanılır olmuştur. '' kanka sen ne ayaksın ya? '' sorusunu bir adım öteye taşıyıp '' hafıss sen hayır mı yeaaa? '' şeklinde durumun açıklaması bile istenir senden uyandırayım hafız.
Hakiki ve mutlak koruyucu; her şeyi belli vaktine kadar afat ve belalardan saklayan.
eski kaynaklarda bahsedilen hafız raviler , kuran ı kerim hafızı değil, en az 600 bin hadis i şerif i ezbere bilenlerdir. Zira kuran ı kerim i herkes ezbere bilmekte o dönemde.
Kemal tahir romanı olan esir sehrin mahpusu'nda kamil bey'in mahpusdaki lakabı.
bir sakaryalı hitap şekli. son dönemde izmir ve izmit'te bile duyar oldum.
leyla ile mecnun dizisinde hacı sözcüğü ile çok güzel bir uyum içinde çalışmaktadır.

-naptın hafız
-neyi naptım hacı
-hallettim işi yaa
-iyi daha hacı hayırlı olsun
-tamam hafız

gibi bir diyalogda yer bulabilir.
sakaryalilarin birbirlerine seslenirken kullandiklari kelime.

adapazarliyiz hafizzz. gibi.

not: istanbulluyum. sakaryada universite okuyorum. oradan biliyorum.
seslenme imleci olarak kullanılabilen bir söz.
ölmeden sahip olmak istenen ünvan.
Gunumuzde anlamsiz sekilde kullanilan hitap sekli. Hafiz ne lan. Dolmus soforune hocam dersin, bakkala usta dersin, arkadasina kanka dersin, tanidigina hafiz dersin, yeni tanistigin adama kardesim dersin ulan kimsenin mi adi yok.