bugün

1 güneş çevrimi boyunca güneşin manyetik aktivitesinin durgun olduğu dönem.

fakat bu pek nasa haberi gibi durmuyor. bu manyetik durgunluk son derece olağan bir süreç ve dünya başımıza yıkılmıyor bu dönemlerde. hatta tam tersi, etkinliğin çok yüksek olduğu dönemler daha sıkıntılı geçebilir, çünkü o dönemlerde dünyaya ulaşan yüklü parçacıklar yoğunlaşıyor. bu da haberleşme uydularını olumsuz etkiliyor. hatta güneşlenmeyi sevenler için de ekstra tehlike demek.

bu tür konuları nasa'nın resmi sitesinden takip edenler bilir ki, nasa hiçbir zaman bu tür felaket tellallıkları yapmaz. ancak bizim basında hatta bazen yabancı basında da, bu konular saptırılarak verilir. maksadım nasa savunuculuğu değil, yalan veya yanlış haberlere itibar edip de paniğe kapılmamanız için küçük bir hatırlatma...
görsel
solar minimum güneşin on bir yıllık solar döngüsünde bir kez olan bir dip noktadır. güneş lekeleri ve püskürtülerinin çok az olduğu veya hiç olmadığı dönemlere denir. iklimde değişiklikler ile ilişkilendirilmiştir fakat hiçbir zaman aşırı bir şeye sebep olmamıştır, önümüzdeki birkaç milyon yıl olmayacağı da tahmin ediliyordur.

"grand minima," normal bir düşüklükten daha da düşük döneme denir, ve harbiden soğuk etkisi olabilir. fakat bu da insanlık tarafından 690 yılında yaşanmıştır ve hiçbir etkisi olmamıştır. bugün olsa, yine olmayacaktır.

yani kısacası, bu her on bir yılda bir olan bir şey. her on bir yılda bir panik olmanıza gerek yok.
Yalnızı solar minimum güneş lekelerinin çoğaldığı dönemde olur. Azaldığı dönemde güneş daha parlak olur. 1800'lerde ki yazsız yıl güneşle ilgili değil volkanik faaliyetlerle ilgili. Her yıl üst üste yenisi kırılan sıcaklık rekorlarının olduğu bir dönemde olduğumuzu düşünürsek dünya kısa bir dönemde olsa rahat bir nefes alacaktır belki de. Havaların serin gittiği bu aylarda belki asıl normal olan havaların bu sıcaklıkta seyretmesidir.
Güneş patlamasının yaşanmadığı döneme solar minimum denir. Güneşin püskürttüğü lavların eğilip bükülüp artı ve eksi kısımlarının birbirine değmesi sonucu bir patlama yaşanır ve bu patlama gezegenlere doğru yönelir. Dünyanın manyetik alanı bunu savuşturur ve kuzey ışıkları oluşur. Mesela venüste bu olay olmaz, atmosferi güneşten gelen bütün sıcaklığı neredeyse içinde hapseder bu yüzden cehennem gibidir.

Solar patlama yaşanmayacaksa yaz o kadar da sıcak yaşanmayacak demektir ki şu an montla duruyorum haziran 4 yer samsun ve deniz seviyesindeyim.
(bkz: mini buzul çağı)
görsel