bugün

'gurabahane-i laklakan' ahmet haşim'in denemelerden meydana gelen bir kitabının adı olup, anlamı 'gariban leylekler evi'dir. kanadı, bacağı kırılan leyleklerin bakıldığı yer anlamına geliyor. Osmanlı döneminde böyle yerler varmış.
bütün derneklerden ballı olan bursa fotoğraf sanatı derneğine belediye tarafından bağışlanan binanın adıdır. adına ve mazisine hürmeten bir odası hayvanların tedavisine ayrılmış olup depo olarak kullanılmaktadır.
liseden bir esintidir bu kitap. günümüz türkçe'sinde gariban leylekler evi'dir gurebahane-i laklakan. fakat işin ucunda leylekler değil usta bir yazarlık vardır.

http://oznurdogan.com/201...27/gariban-leylekler-evi/
Irgandı Köprüsü'nün batı ayağındaki binada hizmet vermekte olan hastanedir. göçmen kuşların bakım ve tedavisinin yapılması amacıyla Osmanlı döneminde kurulmuştur.

http://bursayitanitiyoruz...?sayfa=icerik&oku=376
fecri ati'den hayatinin sonuna dek vazgecmeyen ahmet hasim'in deneme kitabidir. anlami o zamanin tarihiyle baglantilidir. bu da bize yorumlarimizda o gunun tarihini esas almamiz gerektigini hatirlatir.
türkiye'nin ilk hayvan hastanesidir.
görsel
bursa'da 19. yüzyılda osmanlılar tarafından, başta sakat leylekler olmak üzere göçmen kuşların bakımının yapılması amacıyla kuruldu. ahmet haşim'in, "bilmem bursa'yı gezerken gördünüz mü? haffaflar çarşısı'nın ortasında bir meydan var. bu meydan malul hayvanların düşkünler yurdudur. kanadı, bacağı kırık leylekler, bunamış kargalar halkın sadakasıyla yaşarlar" diye bahsettiği gurabahane-i laklakan’ın dünyada bir benzeri yok. hastanenin bursa’da inşa edilmesinin sebebi ise kuşların göç yollarının tam bu şehrin üzerinden geçiyor olması.

osmanlı döneminde, yük hayvanlarının yaşlandıktan sonra iyi bakılmaları için sahiplerinin maaşa bağlanması, yaralı kuş evleri gibi yenilikler güzel örnekleriyle karşımıza çıkıyor.

(bkz: mancacılık)
her işi incelikle yapan osmanlı'dan bugünlere. evet.