bugün

ben bu büyüklük kavramının adını tarih ve futbol kültürüyle koyuyorum. Zira mesela Bana göre River Plate, Boca Juniors, Leeds United, Fenerbahçe, Galatasaray, çok zorlarsan Celtic, Napoli, west bromvich, manchester city tarihi ve futbol kültürüyle, siyasi ve sosyal hayata etkisiyle bugünün kıçıkırık büyük takımlarından * çoook daha büyük takımlardır. Belki anlık parlamaları vardır. Ya da hiç parlamamıştır. Ama onları büyük yapan çok etmen vardır. Sosyal hayata etkileri, siyasi hayata etkileri. Mesela Kenan Evren'in Fenerbahçe'yi kapattırmasından sonra 3. günün sonunda darbe'ye isyanın fenerbahçe yüzünden başlamasının emarelerini görmesinden sonra açmaya mecbur kalması veya Celtic'in irlandalılarca din savaşlarına sebep olması gibi.

Mesela Chelsea 10 yıl öncesine kadar 2. sınıf bir takım iken, rus bir milyarderin kendisini satın almasından sonra yaptığı hamlelerle söz sahibi olmuştur.

1954/55 - [[ingiltere Premier Ligi|ingiltere 1. Ligi] şampiyonluğu
2004/05 - ingiltere Premier Ligi şampiyonluğu
2005/06 - ingiltere Premier Ligi şampiyonluğu
2009/10 - ingiltere Premier Ligi şampiyonluğu

2007/08 - Şampiyonlar Ligi Finali ikincisi
1997/98 - Kupa Galipleri Kupası şampiyonluğu

gibi. Görüleceği üzere 2003 yılı atak yılıdır. ki 2003 yılında Abramovich almıştır takımı. Bu örneği çoğaltmak mümkün.

Katılırsınız ya da katılmazsınız. Dalga falan da geçebilirsiniz.

Not: Fenerbahçe Galatasaray büyüklük yarışına çevirmeyin. zira son günlerde aramız açık olsa da fenerbahçe galatasaray'la galatasaray'da fenerbahçe'yle büyüktür. Fenerbahçe ne kadar büyükse galatasaray'da o kadar, galatasaray ne kadar büyükse fenerbahçe de o kadar büyüktür. Yoksa sen bu kupayı anlatıp övüneceğin bi fenerli bulamasaydın değil uefa yı istersen arka arkaya 20 kere şl yi kazansan ne olur. Ya da mesela 12 senedir fener in gs yi yenmesini anlatacağım bi gs li olmasa isterse 100 yıl kazanayım. Neye yarar ki?