görsel

Freedom House tarafından her sene yapılan, ‘freedom in the world 2018’ Raporunda, Türkiye özgür olmayan ülkeler kategorisine girdi.
Türkiye internet özgürlüğünde sınıfta kaldı
--spoiler--
http://i.sozcu.com.tr/wp-...s/2016/11/92445021_fh.jpg
Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House "2016 internet Özgürlüğü Raporu"nu yayınladı. Geçen yılki raporda "kısmen özgür" olarak değerlendirilen Türkiye, internetin özgür olmadığı ülkeler kategorisine geriledi. Raporda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe teşebbüsü esnasında internetin olanaklarından faydalanarak halkı sokaklara davet ettiği ancak bu tarihten sonra internete yönelik kısıtlamaların arttığı kaydedildi.
Raporda internetin özgür olmadığı 20 ülke arasında Türkiye ile birlikte Sudan, Suudi Arabistan, Mısır, Etiyopya, Rusya, Çin, Pakistan, iran, Myanmar, Bahreyn ve Belarus gibi ülkeler bulunuyor.
Türkiye’nin notu, en kötünün 100 olduğu puanlamada 58’ten 61’e çıktı.
Türkiye’de internet özgürlüğünün son yıllarda kötüye gittiği belirtilen raporda, “Birçok sosyal medya platformuna erişimin engellenmesi, yetkililere ve dine yönelik eleştiriler yüzünden kullanıcılara dava açılması nedeniyle Türkiye’de internet ‘özgür değil’ kategorisine düştü” yorumu yapıldı.
Raporda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın darbe girişimi sırasında Facetime kullanarak televizyonlara canlı bağlantı gerçekleştirdiği anımsatılırken, “Halk darbeye karşı sosyal medya üzerinden harekete geçtiği halde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası internete kısıtlamaları arttı” denildi.
BBC Türkçe’nin haberine göre; Türkiye ile birlikte Brezilya’nın da ‘kısmen özgür’ kategorisinden ‘özgür değil’ kategorisine gerilediği görülüyor.
Freedom House raporu, hükümetin Whatsapp’tan kullanıcılara ait özel bilgileri talep etmesi nedeniyle Brezilya’nın bu kategoriye gerilediği belirtildi.
Rapora göre, dünya genelinde kullanıcıların sadece yüzde 24’ü internet özgürlüğüne sahip.
interneti kısmen özgür kullanabilenlerin oranı yüzde 29, internet özgürlüğü bulunmayan kullanıcıların oranı ise yüzde 35.
Kuruluş geçen yılki raporunda Türkiye’de internet özgürlüğünün ‘büyük tehlike altında olduğu’ uyarısı yapmıştı.
--spoiler--
2010 raporuna göre türkiye yarı-özgür bir demokrasidir.
türkçe si özgürlük evi olan, merkezi washington dc de olan ve sayılı ülkelerde şubeleri bulunan, kar amacı gütmeyen, hükümet dışı düşünce kuruluşudur.

1941 yılında, aralarında wendell willkie, eleanor roosevelt, george field, dorothy thompson ve herbert bayard swope un bulunduğu bir topluluk tarafından kuruldu.

misyonu: özgürlük Evi dünya çapında özgürlüğün yayılmasını destekleyen, bağımsız bir sivil toplum örgütüdür. özgürlük yalnızca hükümetlerin vatandaşlarına karşı sorumlu tutulduğu; hukukun hakim olduğu; ifade, bir araya gelme ve inanç özgürlüklerinin, azınlık ve kadın haklarının garanti edildiği; demokratik siyasi sistemlerde mümkündür.

freedom house özgürlük haritası: http://upload.wikimedia.o...e_world_map_2007_blue.png
yeşil: özgür
ten rengi: kısmen özgür
mavi: özgür değil