bugün

"anı dondurmak", "ölümsüzlüğe erişmek," "deneyimlenenleri paylaşmak" gibi beşeri hislere tercüman olmak gayesi ile icat edilmiş fotoğrafın, ilk denemeleri 5ooo yıl öncesine uzanan, kronolojik gelişimi.

ilk fotoğraf tasviri, isadan önce 3ooo'lerde, çin'li "mo ti" tarafından yapılmıştır. mo-ti, fotografın temel prensiplerini, ve haiz olması gerekenleri aktarmıştır ne var ki, kafa patlattığı şeyi, bugünün fotografı olarak tasarlamamıştı.

bu tarihten 18 ve 19.cu yüzyıla değin, fotoğraf ve fotoğrafa dair tek aktarıma, platon'un problemler isimli kitabında rastlanır. kendi verdiği özel bir isim ile platon, fotoğrafı anlatır.

onsekizinci yüzyıla gelindiğinde, joseph nicephore niepce ışık, duyarkat ve kapalı kutu'yu bir araya getirerek, tüm parçalarını birleştirdiği fotoğrafı ortaya çıkardı. yaklaşık 8 saatlik bir uğraşı sonrası şu görüntüyü vücuda getirdi;

http://www.google.com.tr/...d=0CDQQ9QEwAA&dur=657

anca niepce, kendisini finanse edecek kaynak bulmada güçlükler yaşıyordu. bu muğlaklık, çalışmalarını sekteye uğratıyordu. neyseki kısa süre sonra, Louis Daguerre kendisine finansman oldu. ve daguerre, karanlık kutuya ilk kez, objektif ekledi. bunla birlikte daguerre, makinayı taşınabilir hale sokup, portatiflik kazandırmasını da bildi. o zamanlar, atlarla zorlukla taşınabilecek ebatlardaki makinalardan birisinde daguerre, niepce'nin ilk manzara fotoğrafı denemesinin ardından, ilk insan fotoğrafını çekti. akan trafiğin yanında çırpınan insanları resmetti;

http://www.google.com.tr/...ved=0CD8Q9QEwAg&dur=1

daguerre, ilerleyen dönemlerde bu buluşunu, fransız parlamentosuna taşıdı. parlamento tipik buluş önyargısı ile, önceleri soğuk baktığı bu icadı, yaklaşık bir yıl müzakere ettikten sonra mucidi daguerre ile dünyaya lansmanını yaptı.