bugün

ms access benzeri bir program.
kullanışli bir program. Amerika' da çoğu küçük ve orta ölçek li işletmeler bu programi kullanırlar mış.
ms accessten kat be kat üstün özelliklere sahiptir. bir kaç küçük tıklamayla c# veya diğer programlama dillerinde saatlerce uğraşılarak yapılan programlar filemaker'da rahatlıkla yapılabilir. database işlemlerinin ve sorgulama işlemlerinin çok rahat bir şekilde yapılabildiği, bir çok ihtiyaca cevap verebilecek sağlam bir programlama dilidir.

Türkçe kaynak çok fazla olmadığı için program en başlarda biraz zorlayabilir. Ama daha önce programlama dilleriyle az da olsa uğraştıysanız rahatlıkla çözebileceğiniz harika bir programdır.
Kesinlikle Amerika'da çok sık kullanılan bir sistem.

3-4 yıl önce Amerika'lı bir müşterim spor salonlarının yönetiminin yapılabileceği bir sistem istemişti. Kendim geliştireyim dememe rağmen, Filemaker kullanalım diyerek zoraki bana o programı kullandırmıştı. Neyse programla alakalı 1 tane kitap vardı, aldım okudum. Baktım herşey çok kolay. Tamam dedim, madem bununla yapıcaz halledelim.

Tabi bir sürü sıkıntıyı da beraberinde getiren bir geliştirme süreci, Harita desteklemez, jQuery yok, eklentiler kısıtlı, program durduk yere çatlıyor falan. 3 ay sonunda adamın istediği programı gece gündüz geliştirdik. O ara bunlar da programın kurumsal kimlik çalışmalarını falan tamamladılar. Programın Golden Release günü geldi. Sonraki sabah fuar var çünkü. Program orda tanıtılacak ve satılacak.

Neyse Golden Release gününde programın son halini video olarak çekip göndereyim dedim. Adam artık videoyla uğraşmayalım, linki gönder dedi. Ne demek istediğini anlamadım, neyse gidip programı rar'ladım link gönderdim. Adam dosya iniyor burdan dedi. E dosya inecek tabi ne olacak falan demeye kalmadan bunlar sonraki gün fuar için hazırlığa gittiler. Yerine NewJersey'li bi kadın bıraktı. Onunla konuştuk. Kadından dağıtılacak broşürü istedim.

"Everything is now on the web" tarzı bir ifade yer alıyor. Ulan Filemaker ile geliştirmedik mi biz bunu? Evet. Filemaker ile geliştirilen uygulama nasıl web'de çalışıyor?

Aradım asıl müşteriyi, bu uygulama web'de mi çalışacak diye sordum, evet dedi. Filemaker pc uygulaması dedim. Klasik amerikan ağzıyla "sen de hiç bir şeyi bilmiyorsun canıığmm, web publish var. biliyoruz da filemaker dedik heralde." dedi. Hı tamam dedim ya ben bilmiyorum, ben bilgisizim. Gittim web publish'e. Projenin %3'lük bir kısmını web'e aktarıyor. Kullandığımız bileşenlerin hiç birisi web desteklemiyor.

Aradım söyledim, yarın fuar var yetiştirelim dedi. Oha dedim.

Neyse gittik projeyi .net'te 2 ayda sıfırdan tekrar yazdık, elim kolum rahatlamış gibi hissettim ya. istediğin gibi, istediğin yeri kullan falan.

Ufacık projeler geliştirecekseniz, çok iyi bir program. Personel listesini tutayım falan diyorsanız tamam. Ama tutupta büyük işler yapmayın kesinlikle.
© copyright 2005 - 2026