bugün

evren tesadüf bilincinden önce de vardı. fakat bu bizim zaman dilimimize göre böyle. sadece e=mc2 yle, albert einstein'ın allah inancı vardı demekle olmuyor o iş.
diyelim ki tesadüf;
ne değişecek,
auuv cissıss mı diyeceksiniz?
ne olacak?

bi şey olmayacak amk.
saçma bir tartışma.

bu iş solak birinin sağ elle teharetlenmesine benzer.
çokta şaapmamak lazım.
evren tesadüfen oluşmamıştır kim diyor tesadüfen oluştu. ilk günden bugüne nasıl oluştuğu adım adım anlatılıyor. ve anlatılanlar varlığının hiç bir kanıtı olmayan bir tanrının 6 günde ol dedi oldu ol dedi oldu diye diye yaratmasından çok daha mantıklıdır.
mr. einstein´ın "genel görecelilik teorisi" bunu tamamıyla reddetmiş, ve yaptığı hesaplar bütün dünyadaki bilimadamlarınca kabul edilmiş ve bilimin "oscarı" olan nobel ödülünü almıştır.

bu durumda en ateist adam bile "big bang" i kabul etmek zorundadır.

big bang başlangıç demektir...başlayan bişeyi bir başlatan da olmak zorundadır...

"allgemeine relativitaetstheorie" allah´ hesaplamış ve bulmuştur...

gerisi...hikayedir...öyle bir ihtimal yoktur.
insan bilmediği veya anlamadığı şeye tesadüf der.
Aslında bilim olarak ve akıl olarak tesadüf diyen biri ile tartışmak aptallık.

Bilimde tesadüf yoktur.
Aynı zamanda tartışılmaz, sorgulanamaz, araştırılamaz bir doğru da yoktur.
Evren demek yaşamı ölümü aklımızın anlayacağı veya anlamayacağı her olguyu nesneyi barındıran bir gerçektir.
insan egosu anlamadığı bir durumu ya din ile ya tesadüf ile açıklıyor ve bilmiyorum diyemiyor ki işte bu insan oğlunun yaptığı en büyük aptallık.
bing bang sen nelere kadirsin.
Big bang den once ne vardı yahu.
Anlaşılan bu konuyu daha detaylı anlatmakta fayda var. Ben uzun uzun yazmayacağım çünkü çok uzun bir süre önce bu konuyu detaylı bir şekilde anlattık. Direkt eksiye abanmak yerine sâdece 5 dakikanızı ayırıp kanıtlarıyla anlattığım şu entry yi okuyun lütfen.

(#21826969)
ben sana daha ilginç olanını sorayım. evrenin "gerçek" olma ihtimali nedir ? dokunduğumuz tattığımız, kokusunu aldığımız şeylerin simüle olma ihtimali ?

-yaşamın bir simülasyon olduğu fikri, kanser gibi yayılıyor zihnimde.
kendiniz karar verin: https://youtu.be/xo8yNoPmi9k
O kadar tesadüf olamaz

sistem içinde sistem var.
Olasiliklardan biri. Simdilik bilemiyoruz. ilk entryde gecen Penrose cok zeki bir adam ancak tanri konusundaki dusuncelerinden oturu tesadufe hic yer vermiyor. Bu yuzden ayni zamanda da makineler ve algoritmalar ile bilincli bir yapay zekanin yaratilamayacagini dusunuyor. Yapay zeka konusundaki gorusleri bana kismen mantikli gelse de evrenin kesin bir sekilde tesadufen olusamayacagini dusunmesi bana einstein'in evrenin duragan oldugunu dusunmesini hatirlatiyor.

Gercek boyle olsa bile bu kati bir dusunce tarzi. Cunku hala kimse emin degil ve her ihtimali dusunmeliyiz. Evrenimizde kucuk boyutlarda oldukca onemi olan Tesaduf de bunlardan biri. Belki de tesadufen degildir ve henuz bilmedigimiz neden sonuc iliskisine tabi bir mekanizmasi vardir. Bu konuda kesin bir sey soyleyebilmek su an icin cok zor.
(bkz: ben tesadüflere inanmam)