bugün

(bkz: comanchero)
Avrupa Yakasının bir bölümünde canlandırarak deliler gibi gülmemize sebp olmuşlardı...O figürler,o müzikler,"dünya hakikaten değişiyor azizim" dedirten bir anlardı...
dun gece bir ruya gordum adli saheserde tekrar karsimiza cikmis sahnelerdir bunlar. *
genel olarak tecavüzcü çoşkun'un eksik olmadığı sahneler...
gerı planda kıvırcık saclı, esmer tenlı bır genc vardır, saclarını alnındakı bandanayla yukarıya kaldırmıs, son derece abuk sabuk hareketlerle dans etmektedır. dısko sahnesı olan her turk fılminde oynamaktadır.
bu sahnelerde, en az 6-7 zengin çocuğundan oluşan kızlı erkekli şımarık gruba 1 tane fakir gariban kız ya da erkek düşer. o da kurbandır zaten. ya gururuyla oynanır alay edilir, ya da ırzına geçilir. yazıktır.
(bkz: tek omzu acıkta bırakan bluz)
kadir inanır'ın ya masasında ya da barda rakısını yudumladığı sahnelerdir...
tecavuzcu coşkun'un da bu sahnelerde özel bir yeri vardır. ağzında esrar ile.
tavanda ise dünya şeklinde aynalı aydınlatma olan sahneler.
(bkz: dısko topu)
+ öyle gaza gelmişlerdir ki, o arada yabancı müziği kessen , orhan baba versen yine aynı hareketler devam edecektir.
+ sakallar, erkeklerin daha ilk sakallarıdır. ergenlikten bu yana hiç kesilmemiş , saldım çayıra , mevlam kayıra mantalitesinin ürünüdür.
+ mor-sarı-kırmızı ışıklar altında yapılan güzel hareketler ''eskiden buralar hep figurdü...aaahh aaah...'' dedirten cinsten olup , şimdiki gençleri son derece kıskandırıcı hareketlerdir.
+ diskonun sahibi konumundaki kız rolunde oynayan şahsiyetin * başındaki bant ise ''wowwwww'' dedirtir. diskonun kraliçe tacı gibi olan bu nesneyi takan kişi , diskoda kimin dans edip edemeyeceğine karar verebilir sanırım. *
"ahahayt" diye naraların atıldığı, koltukaltından terlerin fışkırdığı, dumanaltı olmuş, tecavüzcü coşkunun başrol sahibinin kızını kestiği, seneryonun yarısının burada geçtiği mekandaki ortamdır.
bundan 4 yıl önce nevizadedeki güzide mekan akdenize ilk gittigimde kendimi içinde buldugum sahnedir. ortam loş ışıkla aydınlatılmıs gibi yapılmıştır. yüksek sesli müzik ortamda konuşmayı imkansız kılar. cevrendeki insanlar kendilerinden gecmiş, bagıra cagıra konusmaya calısırlar yada içkiden kafayı bulmuş samimi bi şekilde takılırlar. gecenin ilerleyen saatlerinde insan ortama alısır. alkol etkisini ancak göstermiştir. sonrası türk filmlerindeki hülyalı sahnelerden biri olabilir.***
hulya avsarin kafasinda kocaman kelebek tokasiyla kendinden gecmis vaziyette bir o omzunu bir su omzunu dusurekek yaptigi danslari cagiristiran baslik.
bu sahnelerde illa cok artistik bir dans turunu biz izleyicilerle tanistiran bir enteresan genc vardir. cilginlar gibi dans eden bu erkek karakter hayli irite edici bir dans ornegini turk izleyicisinin begenisine sunar.* basinda bant yada benzeri luzumsuz bir aksesuar olmalidir illa.. transa gecmis gorunumu veren bu disko insani, her fona ozenle yerlestirilir.. bunlar efemine karakterlerdir diger taraftan.. kivircik uzunca saclari, dar kotlari, agizda sakizlari.. olmazsa olmazidir 80'li yillarin disko sahnelerinin..
modern talking eşliğinde çok değişik figürler yapan bir zevatın icra ettiği , tavandan aşağıya salınmış koca bir top*, pembe-mor ışıklar , çapkınca bakışmalar bulunan ve kavgayla biten sahnelerdir..

türkiye cumhuriyeti'nin değişim süreciyle eş güdümlü değişen emrah filmlerinin artık emrah beceriyor serisinde bu tip sahneler en kesif şekliyle görülebilir..

bir de bu sahnelerin hemen hepsinde başrollerin dibinde dans eden*kıvırcık uzun saçlı bir zıpçıktı mevcuttur ki karakter oyunculuğu böyle bir şey oluyormuş dedirtir bana onu her gördüğümde..adamın şimdiye kadar başka hiçbir rolüne şahit olmadım.. erol taş falan hikayeymiş karakter oyunculuğunda..
ilaçlı içki içirilen kurban kafayı bulunca etrafında kötülerin dönüp yankılı seslerle "hah hah ha" diye güldüğü sahnelerdir.
nedense tüm figüranların vücutlarına elektrik verilmişçesine öyle bir kendinden geçmiş halle dans ettiği sahnelerdir.
arka grupta muhakkak sapkasini cevirerek muzige ayak uyduran bi gurbuz abi vardir.
rengaren ışıkların içinde ukala ve zengin gençlerinin içinde muhakkak bir aile cocugu olup genç kızların içtiği içkileri gözetleyen ve gerektiğinde kızlarıda uyarabildiği hareketli gece kulübüdür.
bu sahnelerde çalan müzikler; bazen Dire Straits, bazen Modern Talking gibi gruplar olmakla birlikte beni şaşkınlığa uğratmış, vay be! eskiden diskolarda ne güzel şeyler çalıyolarmış dedirten sahnelerdir bunlar, onuda geç bazı yeşilçam filmlerindeki müziklerde "jesus christ superstar"a bile rastladığım olmuştur ki bu grubu eski zamanlarda dinleyeni bırak şimdi bile dinleyeni yada bileni bulamazsın yahu
çirkin insanların özenle yerleştirildigi (bkz: disko) da çekilen (bkz: yeşilçam) sahneleri.
bizleri, kameranın ritme göre bir oraya bir buraya bakmasıyla karşılaştıran sahnelerdir.
dans eden insanlar ya sarhoş gibi sürekli gülerler, ya da haşin bakışlar atarlar etrafa..
çok eğlendirir, sevdirir, çamdırır..
(bkz: eski türk filmlerindeki savaş sahneleri)