bugün

Havanın ya da insanların müdahalesi sonucunda kaya parçacıklarının ve toprağın asıl yerlerinden kopmaları, taşınmaları ve başka bir yerde kalmaları süreci.
faydalı değerlerin önlenemeyen etkenlere maruz kalarak azalması.
teraslama ile büyük ölçüde azaltılabilecek zarar.
tıptaki anlamı da ciltte bazal membranı aşmayan doku kaybı, skar( yara izi) bırakmadan iyileşir.
(bkz: tel erezyon)
(bkz: elekto erezyon)
çığ, su, rüzgar gibi çeşidi olan ve toprak kaybı dediğimiz bir dış kuvvettir. acıdır ki ülkemizdeki toprak kaybı afrika'daki toprak kaybından daha fazladır.basit tedbirlerle önüne geçebileceğimiz bu olay, her yıl ülkemizden 500 milyon toprağı barajlara v.s doldurmaktadır.
Erozyon (toprak aşınımı), toprağın aşınmasını önleyen bitki örtüsünün yokedilmesi sonucu koruyucu örtüden yoksun kalan toprağın su ve rüzgarın etkisiyle aşınması ve taşınması olayıdır. Erozyonun başlıca nedeni, toprağı koruyan bitki örtüsünün yokolmasıdır. Arazi eğimi, toprak yapısı, yıllık yağış miktarı, iklim faktörleri, bitki örtüsü, toprak ve bitkiye yapılan çeşitli müdahaleler, erozyonun şiddetini belirleyen öğelerdir.

TEMA'nın erozyonla mücadeleye bu kadar önem vermesinin altında, erozyonun ülkemizin yaşam koşullarını olumsuz etkileyecek kadar büyük bir tehlike olması yatmaktadır. Erozyon, Türkiye'nin gıda açısından kendine yeterli bir ülke olmasını tehlikeye düşürmektedir. Ülkemizin topraklarının % 63'ü çok şiddetli ve siddetli erozyon tehlikesine maruzdur. Rüzgar ve yağmur, verimli toprakları sürükleyerek, baraj göllerine, akarsu yataklarına ve denizlere taşımaktadır. Ülke yüzeyinden bir yılda kaybedilen toprak miktarı yaklaşık 1.4 milyar tondur. Bu topraklarla birlikte mineral ve organik madde de kaybedilmektedir. Türkiye'nin kimyevi gübrelere ayırdığı yıllık kaynağın 4.5 trilyon lira olduğu düşünülürse, ekonomik kaybın büyüklüğü daha net anlaşılabilir. Erozyonla kaybedilen bir başka değer ise sudur. Kaybolan toprak yüzünden her yıl yaklaşık 50 milyar m 3 yağış depolanamamaktadır.

Erozyon toplumsal sorunların artmasına da yol açmaktadır. Yanlış arazi kullanımı, tarım alanlarının verimini azaltmaktadır. Doğduğu ve büyüdüğü yerde geçim şansı ortadan kalkan insanların, kentlere göçmekten başka seçeneği kalmamaktadır. Köyden kente göç ise, alt yapının yetersiz olduğu kentlerdeki ekonomik ve toplumsal sorunları daha da ağırlaştırmaktadır.

Barajlar ve yeraltı suları da, erozyonun etkilerinden nasibini almaktadır. Yerinden kopup giden topraklar, baraj göllerini doldurarak su depolama hacimlerini azaltmakta ve barajların ömrünün kısalmasına neden olmaktadır. Erozyon sonucunda toprağın altındaki cansız tabaka (ana kaya) ortaya çıkmaktadır. Faydalı toprak katmanlarını kaybeden arazilerde çölleşme başlamaktadır. NASA'nın yaptığı bir araştırmaya göre, erozyonun şiddetlenerek devam etmesi halinde Türkiye'nin büyük bir bölümü yakın bir gelecekte çöl olacaktır. Toprakları çölleşen bir ülkenin temel sorunları, açlık, susuzluk, işsizlik ve iç göç olacaktır. *
ezici alet yaralarının bir türüdür. hatta bildiğimiz sıyrıktır.
(bkz: itikal)
orman fakültesi öğrencilerinin aldığı erozyon ve sel kontrolü dersinin kısaltılmıs halidir.
şehir ve bölge planlama bölümü 1.sınıf 1. dönem 2.ekoloji vizesi sorusudur.
aşınım.
günümüzde hala erozyon nedir sorusunun cevabını tam olarak veremeyen insanların olması gerçektende üzücü. Yılda milyonlarca metreküp toprağımızı yok eden erozyon felaketine duyarsız olan onbinleri şiddetle kınıyorum. Herşey Türkiye çöl olmasın demek kadar kolay değil, birazda çabalamak gerek.
http://www.erozyon.info/2009/06/erozyon-nedir/
ayrışma sonucu kayaçların parçalanarak moloz oluşturmasını erozyon izler. su, buzul ve rüzgar molozları sürükleyerek götürür. böylece taşınan moloz, yolu üstündeki diğer kayaçları sürekli biçimde aşındırdığı gibi kendisi de ufalanıp daha da küçülür ve başka bir yerde tortulanır. erozyon böyle oluşmaktadır.
toprağın aşınmasını engelleyen bitki örtüsünün yok olması sonucunda toprağın taşınması ve aşınması olayıdır.
--spoiler--
Türkiye'de ormanların yüzde 64'ünde erozyon yaşanıyor.
--spoiler--
"afet boyutuna ulaşan erozyon, toprakların insanların çeşitli faaliyetlerine bağlı olarak bir yerde kullanılmayacak kadar azalması veya tamanen yok olmasıdır.

erozyonu oluşturan faktörler:

- yerşekillerinin engebeli ve eğilimli olması:
eğimin fazla olduğu yerlerde yamaçlar boyunca toprağın taşınması, toprağın eğime paralel sürülmesi
- yanlış arazi kullanımı:
tarıma uygun olmayan alanların tarıma açılması, toprağın aşırı işlenmesi
- iklimin etkisi:
ani sağanak yağışlar, yağışların düzensiz olması
- doğal bitki örtüsünün yok edilmesi:
kökleme (ormanlardan ve fundalıktan ağaçları kesmek ve köklerini söküp çıkararak o yeri tarla haline sokmaktır.)
- ana materyalin etikisi:
ana materyalin özelliği, toprak yapısı

erozyonun sonuçları:

- bitki örtüsünün yok olması
- taşkın, toprak kayması, çığ gibi olayların artması
- tarım arazilerinin verimsizleşmesi
- meraların yok olması
- barajların, limanların ömrünün kısalması (taşınan toprakla dolması sonucu)
- iklim değişikliklerinin yaşanması

erozyonu önlemek ve zararlarından korunmak için:

- ağaçlandırma çalışması yapmak
- eğimli arazilere taraça (seki) yapmak
- tarlaları eğim doğrultusunda sürmemek - eğime dik sürmek
- meraları korumak
- halkı bilinçlendirmek"

- raunt - coğrafya
görsel